Lacul Cinciş şi barajul său au fost înfiinţate la începutul anilor ´60, pentru a asigura alimentarea cu apă a Hunedoarei şi a combinatului siderurgic.
Cu timpul, a devenit o zonă de agrement tot mai populară, iar după 1990, a fost invadat de construcţii. Aproape 100 de case de locuit, vile, campinguri, moteluri, case de vacanţă au fost ridicate pe malul sudic, în timp ce malul opus, inaccesibil cu autoturismul, a rămas acoperit de pădure.
Turismul a avut un impact major asupra lacului de acumulare, folosit în trecut ca sursă principală de apă potabilă pentru locuitorii municipiului. Ani în şir, dejecţiile şi apa uzată provenită de la construcţiile de pe mal au fost deversate în apă. Abia în urmă cu doi ani, au fost demarate lucrările la reţeaua de apă şi canalizare la care vor fi racordate proprietăţile de pe ţărm.
„Investiţia este necesară, deoarece locuinţele din zonă precum şi campingurile şi motelurile din zonă nu dispun de un sistem de canalizare menajeră, canalizarea menajeră deversându-se în lac sau în fose septice individuale”, se arată în documentaţia investiţiei derulată de Primăria Teliucu Inferior. Lucrările la noua reţea de utilităţi sunt la final.
În timp ce problema apei uzate din lacul de acumulare se apropie de rezolvare, gunoaiele aruncate de localnici şi turişti pe malurile lacului, în pădure, în apele sale şi ale Cernei continuă să polueze întreaga zonă. Tone de gunoaie s-au amestecat cu aluviunile de la „coada” Cincişului, în timp ce altele sunt purtate de ape şi inundă ţărmul. În fiecare an, noi construcţii sunt ridicate în vecinătatea lacului de acumulare, iar malurile sale sunt terasate şi excavate pentru a face loc viitoarelor clădiri, parcări şi drumuri de acces.
Drumul principal de acces din Hunedoara spre Cinciş a rămas, de peste un deceniu, într-o stare dezolantă, fiind considerat, pe sectorul care înconjoară lacul, una dintre cele mai degradate şosele din judeţul Hunedoara.