19.4 C
Deva
miercuri, iulie 24, 2024

Lacul Teliuc, afectat de numeroase alunecări de teren

Urmările alunecărilor de teren sunt vizibile pe mii de metri pătrați în jurul lacului Teliucului, înființat după inundarea fostei cariere miniere din Teliucu Inferior.

 

Primele probleme de stabilitate din arealul lacului de carieră au fost semnalate pe versantul nord-estic al acestuia, cu roci mai puțin dure, însă recent o porțiune de câteva sute de metri pătrați din malul sudic s-a surpat, lăsând în urma ei un crater imens. Cei care ajung pe malul lacului unde a avut loc alunecarea sunt atenționați să evite intrarea în perimetrul unde a avut loc surparea, existând riscul altor surpări.

Pe malul opus, inaccesibil din cauza lipsei drumului, fâșiile rămase în urma alunecărilor de teren au sute de metri și sunt vizibile în imaginile de satelit, de pe Google Earth. Localnicii cred că problemele de stabilitate sunt cauzate de numeroasele galerii miniere din jurul vechii cariere. De altfel, spun oamenii, din cauza gurilor de mină inundate pe măsură ce a crescut nivelul apei, în lac se formează curenți puternici care fac ca scăldatul să fie extrem de riscant. Totuși, tăul Teliucului are o faună piscicolă bogată care îl face atractiv pentru pescari și pentru păsările sălbatice.

Lacul Teliuc se află la circa cinci kilometri de Hunedoara şi cinci kilometri de barajul Cinciş. A început să se formeze cu aproape două decenii, odată cu închiderea exploatărilor miniere de fier din zonă. Vechea carieră a minei Teliuc a fost inundată, împreună cu galeriile şi construcţiile industriale de la baza ei, iar cu timpul noua întindere de apă a ajuns să măsoare peste 12 hectare, dar şi o adâncime considerabilă.

În jurul lacului Teliucului mai pot fi văzute numeroase ruine din fosta exploatare minieră.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/