-1.3 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

Legaţi de mâni şi de picioare. Lipsa dotărilor îngreunează activitatea medicilor legişti

Serviciul de Medicină Legală din judeţul Hunedoara nu poate efectua nici cea mai elementară investigaţie serologică, recunosc reprezentanţii Reţelei Naţionale de Medicină Legală. În acelaşi timp, cabinetul medico – legal de la Petroşani nu are nici acum medic legist.

BUCURESTEAN - CRIMAServiciile de medicină legaă se confruntă cu mari probleme, iar uneori medicii de aici trebuie să facă minuni în lipsa dotărilor necesare. Raportul anual al Reţelei Naţionale de Medicină Legală relevă faptul că există de multe ori mai puţin de un medic legist la suta de mii de locuitori, iar în unele cazuri nu se pot efectua banale analize de sânge, din lipsa dotărilor. Problemele nu ocolesc nici Serviciul Jueeţan de Medicină Legală Hunedoara, unde raportul menţionat arată că aici nu se poate face nici cea mai elementară investigaţie serologică. Pe de altă parte, majoritatea serviciilor judeţene care posedă laborator de toxicologie sunt capabile să efectueze doar determinarea alcoolemiilor, întrucât sunt lipsite de mijloace de determinare a drogurilor stupefiante, se mai spune în raport.

În judeţul Hunedoara sunt acum 4 medici legşti. Nici unul dintre ei, însă, nu deserveşte cabinetul medico – legal de la Petroşani, unde doar la începutul anului viitor este aşteptat un medic. Acum, o dată pe săptămână vine un medic de la Deva, aşa încât şi persoanele din Valea Jiului care au nevoie de documente de specialitate, să poată fi ajutate.

Ce ar trebui făcut

Reprezentanţii Reţelei Naţionale de Medicină Legală susţin că soluţia optimă pentru o bună funcţionare a serviciilor judeţene de medicină legală este arondarea lor, atât din punct de vedere metodologic, cât şi financiar, institutelor de medicină legală de pe raza teritorială de care acestea aparţin. Dar, pentru a se opera această modificare, Ministerul Sănătăţii trebuie să ţină seama de anumite elemente, cum ar fi aprobarea unei reglementări unitare la nivel naţional privind organigrama şi dotarea minimă necesară pentru un SMLJ, pe care Consiliul Superior de Medicină Legală a elaborat-o şi a trimis-o spre aprobare încă din 2008. De asemenea, spaţiile ocupate de serviciile judeţene de medicină legală, precum şi dotările materiale de care beneficiază trebuie să rămână în custodia Ministerului Sănătăţii, spre folosinţa SMLJ-urilor, sunt de părere cei care au elaborat raportul.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/