34.4 C
Deva
joi, iulie 18, 2024

Lovitura năucitoare a pestei porcine africane în județul Hunedoara. Mii de porci vor fi uciși din ordinul autorităților

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o fermă din Turdaș, iar circa 10.000 de animale vor fi sacrificate.

Toate demersurile se fac în conformitate cu Hotărârea Comitetului Local de Combatere a Bolilor Hunedoara. Există o groapă autorizată unde vor fi îngropați, avem autorizații de la toate instituțiile competente. Sunt în jur de 10.000 de capete. În principiu, se poate ajunge la lichidarea întregii ferme”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, potrivit ziardehunedoara.ro.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a transmis vineri, un comunicat, despre situația de la ferma din Turdaș.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Turdaș, județul Hunedoara, în data de 21 septembrie 2021, în baza buletinului de analiză emis de către IDSA București .

În data de 22 septembrie 2021, la Instituţia Prefectului județul Hunedoara s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Hunedoara (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Turdaș, județul Hunedoara, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale ”, a informat DSVSA Hunedoara.

A fost instituită o zonă de protecție care cuprinde localitățile: Turdaș, Turmaș,Mărtinești, Pricaz și ferma din localitatea Turdaș.

DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA)”, arată comunicatul DSVSA, semnat de directorul executiv Lucian Laurențiu Josan.

Mai mulți localnici din zona Orăștiei au reclamat faptul că autoritățile au dispus îngroparea porcilor sacrificați pe o pășune din apropierea fermei din Turdaș, unde pasc oile. „Stimați locuitori au Orăștiei sunteți de acord că vizavi de fabrica Pernat și Elis, lângă Arsenal Park și Chimica sa fie îngropați 10.000 porci morți de la Ferma Turdaș: Pe la lângă faptul că lunar ne spreiază cu pișălăul din fose pus de marii fermieri gratis pe terenurile lor toată zona acum ne-o transforma in cimitir cu porci infestați? Dacă nu sunteți de acord vă aștept în pășunea Pricazului să ne opunem acestor abuzuri, la care autoritățile concură fără a publica la primăria Turdaș avizele de mediu să știm și noi cetățenii din zonă și să ne opunem legal”, a reclamat Ileana Voina, într-o postare pe pagina de Facebook.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/