12.5 C
Deva
marți, octombrie 15, 2024

Lucrările de reabilitare a „palatului” Cetății Devei au fost scoase la licitație publică

Aproape patru milioane de euro va costa reabilitarea Incintei I a Cetății Devei, o investiție finanțată cu fonduri de la Uniunea Europeană. Primăria Deva a scos la licitație publică execuția lucrărilor la „palatul medieval”, la cinci ani după finalizarea lucrărilor de reabilitare a incintelor exterioare (2 și 3) ale monumentului istoric, tot cu ajutorul unei finanțări europene.

Cele mai importante vestigii se află în „Palatul” Cetăţii Devei sau Incinta I, însă nu au putut fi puse în valoare, nefiind incluse în proiectul iniţial de reabilitare derulat de primărie. Accesul în incintă a rămas restricționat. Aici au avut loc doar intervenții de urgență, pentru punerea în siguranță a monumentului, în perioada 2007 – 2010.

În iulie 2019, a fost semnat, la Agenția de Dezvoltare Regională Vest, contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncţionalizarea Incintei I”. Investiţia derulată de Primăria Deva cuprinde consolidarea şi reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uşi şi ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Se va interveni pe o suprafaţă de aproximativ 2.060 metri pătrați. Termenul de realizare a investiției este de doi ani de la semnarea contractului.

Cetatea Devei cuprinde trei incinte care ocupă vârful și latura de noed a Dealului Cetății. Prima, veche de peste șase secole, are o formă ovoidală, cu o lungime de circa 90 de metri și o lățime de 18 – 35 de metri. În interiorul ei, plasate direct pe stânca nivelată cu dalta, se află mai multe construcții militare care împrejmuiesc Curtea Mare și Curtea Mică. A doua incintă are un trasu ovoidal neregulat și împrejmuiește pe toate laturile Incinta 1, având o lățime între 2 și 20 de metri. Incinta a treia a fost construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea pentru a proteja drumul de acces spr eincintele superioare.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/