19.6 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

Mai mulți arbori seculari vor fi tăiați la Sarmziegetusa Regia

Patru fagi seculari din Sarmizegetusa Regia vor fi extrași. Unul dintre ei s-a prăbușit, recent, peste monumente.

„Ei reprezintă un pericol iminent pentru situl arheologic, vizitatori şi personalul administraţiei. Unul dintre arbori este deja căzut în interiorul fortificaţiei, pe latura estică, la o distanţă mică de săpăturile arheologice din acest an şi a afectat un segment de circa 10 metri din zidul fortificaţiei. Demersurile legale pentru extragerea arborilor au fost îndeplinite de Ocolul Silvic Grădişte la solicitarea administratorului sitului arheologic, Consiliul Județean Hunedoara”, a informat Direcția Silvică Hunedoara.

În ultimii ani, după mai multe accidente petrecute în situl UNESCO din Munţii Orăştiei, autorităţile au stabilit că este nevoie de tăierea unor arbori care pun în pericol siguranţa angajaţilor şi a vizitatorilor. Unii au fost tăiaţi în cursul anilor trecuţi, deși extragerilele lor din sit au stârnit reclamaţii venite de la reprezentanţii unor organizaţii de mediu. Alți doi au fost tăiați în luna aprilie a acestui an.

Sarmizegetusa Regia este înconjurată de o pădure vastă, însă în ultimii ani arborii uriaşi din incinta aşezării dacice au reprezentat un pericol pentru integritatea monumentelor şi pentru siguranţa oamenilor, potrivit administraţiei sitului UNESCO.

„O ameninţare constantă este dată de prăbuşirea arborilor. O suprafaţă semnificativă a sitului esete acoperită cu o pădure de fag impresionantă, o parte a acestor copaci având câteva sute de ani. Fenome meteorologice extreme (vânt puternic, cantităţi mari de zăpadă) şi bolile şi dăunătorii specifice vegetaţiei înalte generează, nu de puţine ori, prăbuşiri necontrolate. Înregistrarea acestora în ultimii 15 ani, demonstrează că au fost destabilizate segmente ale zidului incintei fortificate, au fost dislocate sau distruse un număr notabil de blocuri de calcar, piese arheologice ce fac parte din situl UNESCO”, se arată în studiul istorico-arhitectural realizat la Sarmizegetusa Regia de Institutul Naţional al Patrimoniului.

Potrivit studiului INP, din 2012 până în prezent prăbuşirea arborilor a cauzat dislocarea a 109 blocuri antice din Sarmizegetusa Regia, distrugerea altor 23 şi rănirea a patru oameni dintre care unul grav. Majoritatea incidentelor au afectat zidului fortificaţiei (au fost afectate doar trei piese aparţinând Drumului pavat şi două ale templelor rectangulare de andezit).

„O altă interacţiune negativă dintre vegetaţia înaltă existentă şi ruinele arheologice este dată de rădăcinile arboilor care în câteva situaţii generează presiuni asupra zidurilor existente, cel mai semnificativ exemplu în acest caz fiind Turnul pentagonal unde prezenţa fagilor induce dislocări ale blocurilor de piatră, dar şi iminente alunecări de teren”, arată studiul INP.

FOTO: Direcția Silvică Huendoara

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/