Chiar dacă se află în penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv la închisoare pentru conflict de interese, procurorii de Crimă Organizată tot nu sunt de acord cu decizia magistraţilor de la Tribunalul Hunedoara privind revocarea măsurii arestului preventiv pentru Alin Simota în dosarul de constituire a unui grup infracţional şi evaziune fiscală.
Alin Simota se află încarcerat la Tribunalul Aiud, unde a ajuns după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare pentru conflict de interese. În acelaşi timp, magistraţii au dispus măsura arestului preventiv pentru constituire de grup infracţional în domeniul economic. Numai că, după analizarea cererilor depuse la dosar, Tribunalul Hunedoara a dispus zilele trecute revocarea măsura arestului preventiv luată faţă de Alin Simota, precum şi măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii: Preda Mihaela, Drăghici Flavia, Fage Carmen Daniela, Căpâlnean Mărioara, Bîrlad Corina Tiberia, Panduru Natalia Mariana, Acs Mihaela Ramona, Borca Andrei ŞI Grozea Mihai Andrei. În schimb, au respins cererile depuse de Smădoi Dorin, Dragomir Gheorghe, Pintilie Gheorghe Raul, Tocilă Ion şi Simota Maria Mirela, menţinând măsura controlului judiciar în cazul lor.
Procurorii DIICOT care au instrumentat acest dosar au formulat, însă, contestaţie al măsurile dispuse de Tribunalul Hunedoara, care se judecă în data de 18 iunie la Curtea de Apel Alba Iulia.
Grup infracţional pentru eludarea plăţilor către stat
Reamintim că acest dosar, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, a fost constituit după ce, în data de 5 august 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT au fost efectuate opt percheziții simultane la domiciliile unora dintre membrii grupului, precum și la sediile firmelor implicate în circuitul evazionist. Procurorii DIICOT spun că, din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, Alin Simota împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L., S.C. Simar S.R.L., S.C. Atomis Energie S.R.L., S.C. Elco Invest Consult S.R.L., precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracțiuni, pentru a obţine beneficii materiale. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani. Anchetatorii spun că Simota era liderul grupării care avea o structură bine determinată, fiecare membru având sarcini exact delimitate. Procurorii DIICOT spun că, prin activitatea infracțională derulată prin intermediul firmelor S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L. și S.C. Simar S.R.L, gruparea a creat un prejudiciu de 3.453.402,88 de lei plus accesorii, prejudiciul total prin delapidare fiind de 4.077.977,72 lei RON (viramente bancare către S.C. Lubrex Company S.R.L. şi S.C. Muri Building S.R.L. efectuate în baza unor facturi fictive de achiziţie materiale şi monoperă).
Condamnat pentru conflict de interese şi evaziune fiscală
Alin Simota a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru conflict de interese, după ce ar fi câştigat aproape 50 de miliarde de lei vechi din afacerile cu statul pe vremea în care era consilier judeţean. De asemenea, la instanţa de fond Simota a fost condamnat la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţa, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. De asemenea, Simota a fost obligat de magistraţi ca, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC SIMAR SRL Petroşani prin lichidatorul judiciar al firmei, la plata sumei de 412458,50 lei, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data scadenţei până la data plăţii efective a prejudiciului. Alin Simota a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în calitate de reprezentant legal al SC SIMAR SRL, iar în apărarea sa Simota a cerut şi o expertiză financiar – cotabilă, care să reliefeze dacă a existat sau nu prejudiciu, precum şi situaţia financiară a firmei şi plăţile făcute de reprezentanţii legali ai acesteia. Costurile expertizei au fost suportate chiar de inculpat, care a achitat 5.400 de lei. Dosarul se află în faza de apel, la Curtea de Apel Alba Iulia. De asemena, omul de afaceri mai este judecat în alte două dosare penale, pentru constituirea şi coordonarea unor grupuri infracţionale.