Cei zece hunedoreni cercetaţi în dosarul reţetelor ilegale, în care au fost acuzaţi că au prejudiciat statul român cu peste trei milioane de lei, vor fi înfăţişaţi instanţei Tribunalului Hunedoara. Printre ei se află medicii oncologi Alina Popa şi Elisaveta Mezo, dar şi un fost ofiţer SRI, Călin Popa.
Tribunalul Hunedoara va hotărî dacă medicii şi farmaciştii trimişi în arest preventiv în urmă cu aproximativ două luni, în dosarul reţetelor ilegale, vor rămâne în arest preventiv.
Pe parcursul cercetării membrilor grupării, ei au solicitat punerea în libertate, însă magistraţii le-au respins cererile, pe motiv că ar încerca să zădărnicească ancheta, prin alterarea probelor. Fostul ofiţer SRI, Călin Popa, „prezintă pericol concret pentru ordinea publică, pericol relevat de calitatea pe care a avut-o – aceea de ofiţer S.R.I., cu acces la informaţii”, au susţinut procurorii.
Acuzaţii grave
Farmaciştii au fost acuzaţi, între altele, că au cerut unui informatician să modifice evidenţele de gestiune a farmacilor. De asemenea, „inculpaţii Făgădar Tatiana şi Drăgoescu Mihai au înstrăinat în mod fraudulos trei societăţi, pentru a ascunde urmele săvârşirii infracţiunii, scop în care au distrus actele acestor societăţi comerciale (…). Inculpaţii au prezentat mai multe înscrisuri false reprezentanţilor organelor de control cât şi în faţa organelor de urmărire penală. Inculpatul Făgădar Iulian a prezentat şi s-a folosit de mai multe înscrisuri false din care rezultă distrugerea unui stoc de medicamente şi a încercat să acopere infracţiunea de delapidare. Inculpaţii Ban Dumitru şi Enuţă Adriana au apelat la învinuitul B.F. despre care cunoşteau că este fost lucrător SRI pentru a „rezolva” problema legată de controlul efectuat în luna februarie 2012 de către Garda Financiară”, arată o motivare dată de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia, în dosar.
La începutul lunii aprilie a acestui an, hunedorenii au fost reţinuţi în urma unor descinderi ale ofiţerilor de la Crimă Organizată, pentru infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală si spălare de bani, in domeniul farmaceutic, iar instanţa a decis arestarea preventivă a acestora. Elisaveta Mezo şi Alina Popa, doi medici oncologi de la Spitalul Judeţean din Deva, sunt cercetate pentru că au semnat reţete medicale pentru bolnavi de cancer, care ulterior erau decontate ilegal de administratorii a trei farmacii din Deva şi Hunedoara la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara.