Centenarul României a adus locuitorilor din Călan un prilej în plus de bucurie. Dorinţa de decenii a comunităţii locale, aceea de a ridica un Monument al Eroilor în mica urbe de pe malul Streiului, s-a transformat în realitate
1 Decembrie 2018 a însemnat pentru oraşul Călan, la fel ca pentru toți cei care simt românește, fie că sunt în Patrie sau împrăștiați în cele patru zări, un moment de maximă însemnătate și trăire emoțională: România a împlinit, oficial, 100 de ani!
„Eterna Amintire”
În dimineaţa zilei de 1 decembrie 2018, de la ora 9, a avut loc momentul solemn de sfinţire a Monumentului Eroilor „Eterna Amintire”, după intonarea Imnului de Stat al Republicii. O scurtă alocuţiune a fost rostită de către primarul oraşului Călan, Adrian Filip Iovănesc, care a marcat şi subliniat importanţa realizării acestui monument, invocând totodată şi faptul că nu este o coincidenţă dorinţa edililor ca acest monument să fie inaugurat de Centenar, pentru a întări semnificaţia fiecărui eveniment în parte.
Monumentul Eroilor ”Eterna Amintire”, pe de-o parte rezolvă o criză identitară, nevoia de validare şi întărire a legăturilor cu trecutul şi viitorul deopotrivă, iar pe de altă parte reflectă conştientizarea responsabilităţii pe care această comunitate o are cu privire la păstrarea şi transmiterea propriei identităţi. Iar acest fapt nu poate decât să fie întărit de emoţia românilor, călănenilor, care în Ziua Marii Sărbători Naţionale, în anul Centenar, s-au adunat în Parcul Monumentului, de lângă Casa de Cultură din Călan.
Solemn, artistic, emoţionant
Ceremoniile au continuat cu intervenţia doamnei prof. Marilena Ana Draia, de la Liceul Industrial „Ovid Densușianu”, care a evocat momentul 1 Decembrie 1918. Au urmat momentele solemne ale depunerilor de coroane, din partea administraţiei publice, a Primăriei Orașului Călan, din partea Consiliului Local și din partea Liceului Tehnologic „Ovid Densușianu” și a Poliției Orașului Călan. Elevi ai structurilor gimnaziale au depus la rândul lor, jerbe de flori omagiale. Festivităţile au fost urmate de momente artistice susţinute de grupul folcloric „Ziene Sânziene” condus de Violeta Deminescu Jurca și de formația Atlantis. Gerul dimineţii nu a împiedecat călănenii să ia parte la evenimentul solemn.
Semnificaţia monumentului
Memoria colectivă este păstrătorul identităţii unei comunităţi, iar expresia continuităţii acestei comunităţi este monumentul „Eterna Amintire”. Conceptul lucrării a pornit de la ideea mai sus amintită, a identităţii comunitare, şi propune o analogie cu trunchiul unui copac: aşa cum trunchiul unui copac face legătura dintre rădăcinile ancorate în pământ şi coroana cu fructe proiectată spre cer, aşa şi prezentul face legătura dintre trecut, cu strămoşii noştri care ne leagă de pământ şi viitor, cu urmaşii şi speranţele noastre îndreptate spre „Cer”. Asemeni unui trunchi care îşi trage seva din pământ, oamenii se formează datorită trecutului lor. Cerul este cel spre care se îndreaptă mereu speranţele şi rugile oamenilor, este viitorul visat al comunităţii. Ceea ce se află între cele două este trunchiul – prezentul. Nu întâmplător, „trunchiul” monumentului este alcătuit din elemente separate, ci pentru a fi asemănător unei comunităţi cosmopolite, formate din indivizi, oameni diferiţi care însă împărtăşesc un trecut comun și o viață comună.
Proiectul „1918 – Călanul la Marea Unire”
În 30.11.2018, premergător Zilei Naționale, în cadrul Proiectului „1918 – Călanul la Marea Unire”, în localitate au mai avut loc o serie de manifestări dedicate evenimentului. Astfel, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Ovid Densușianu”, a fost organizat la Sala de Festivităţi a instituției de învățământ, de la orele 15, simpozionul „Călan – 1918. Unitate, diversitate, progres”. Au prezentat lucrări și dizertații prof. Marilena Ana Draia, prof. Teofan Draia și prof. Cristian Jurj. Din partea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva au luat cuvântul Gina Boda și Cătălin Rogojanu. Simpozionul a fost și momentul prezentării delegației LiceuluiTeoretic „Lucian Blaga” din Chișinău, republica Moldova, delegație condusă de directorul prof. Valentina Olaru și prof. Petru Golban, care au sărbătorit împreună cu călănenii Centenarul României. Totodată, în perioada 29 noiembrie – 04 decembrie 2018, la Casa Căsătoriilor, locuitorii oraşului au avut la dispoziţie 16 planşe ale expoziţiei „Repere Călănene”, planşe al căror conţinut, fără a fi limitativ, încearcă să sublinieze şi să reamintească ce înseamnă CĂLAN. Expunerea a fost gândită într-o manieră modernă, pentru a nu limita accesul şi pentru a nu impune respectarea unui program orar.