22.9 C
Deva
miercuri, iulie 24, 2024

Oseminte vechi de circa trei secole descoperite sub o stradă din centrul istoric al Orăștiei

O descoperire neobișnuită a avut loc în timpul unor lucrări de remediere a unei avarii, efectuate la sfârșitul săptămânii trecute, în centrul istoric din municipiul Orăștie. Un muncitor care săpa un șanț în jurul unei conducte fisurate de apă, de pe Strada George Coșbuc, într-o zonă clasată ca monument istoric, a dat peste osemintele depuse într-un mormânt vechi de cel puțin trei secole.

Excavatoristul și-a continuat lucrul, fără să țină cont de scheletul răvășit cu cupa utilajului, susține arheologul dr. Mihai Căsătian, care se afla în zonă la momentul descoperirii și a observat osemintele. „Dacă nu eram acolo, imediat ar fi fost acoperit cu pământ”, spune acesta. Mihai Căstăian l-a oprit pe muncitor să astupe descoperirea, chiar dacă acesta l-a amenințat că va chema Poliția, a coborât în șanț și a cercetat mormântul. Ulterior, au fost anunțați reprezentanții Primăriei Orăștie, iar osemintele au fost preluate și aduse la Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara. Din primele informații ale specialiștilor, descoperirea arată posibilă existența în zonă a unui cimitir vechi, dinainte de secolul al XVIII-lea.

Arheologul din Orăștie reclamă nepăsarea autorităților locale față de astfel de descoperiri și susține că deși centrul istoric al municipiului este plin de vestigii istorice, atunci când au loc intervenții care necesită săpături, arheologii de la muzeul local nu sunt anunțați pentru a supraveghea lucrările, într-o zonă în care a fost locuită intens de peste 800 de ani. „Nu ne putem face că nu există aceste lucruri, știind că Orăștie este cel mai clasat municipiu hunedorean în privința monumentelor istorice”, spune Mihai Căstăian. Primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan, susține că în cazul intervențiilor de urgență la rețeaua de apă și canalizare sau la cea de gaz nu era necesară supravegherea arheologică. Între timp, locul descoperirii a fost astupat, iar osemintele din mormântul misterios au ajuns, cel mai probabil, într-un depozit al Direcției de Cultură.

Fotografii: dr. arh. Mihai Căstăian

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/