Munţi de cărbune zac între liniile de cale ferată din staţia CFR Iscroni, de unde sunt huila este încărcată în căruţe şi transportată până la poarta cumpărătorilor. Temperaturile au scăzut extrem de mult în ultima perioadă, iar hoţii de cărbuni s-au înmulţit, în ciuda faptului că – cel puţin teoretic – vagoanele cu cărbune sunt păzite. Grav este că, timp de 2 – 3 ore, acestea staţionează zilnic în Gara Iscroni, acolo unde este cea mai mare problemă în ceea ce priveşte hoţii de huilă.
Furturile de cărbune din vagoanele Complexului Energetic Hunedoara s-au înmulţit odată cu apropierea iernii. Hoţii nu duc lipsă de clienţi, aşa că acţionează în forţă, pentru că şi câştigurile sunt pe măsură. Cel mai nevralgic punct este în Staţia CFR Iscroni, acolo unde au avut loc razii ale poliţiştilor şi jandarmilor în repetate rânduri, tocmai pentru descurajarea acestui fenomen. Măsurile, însă, nu au avut efectul scontat, iar „lopătarii” – cum au fost denumiţi cei care sar în vagoane şi descarcă huila chiar şi din mers – nu au fost speriaţi nici de amenzi şi nici de dosarele penale constituite pe numele lor. Iar toate acestea se întâmplă în timp ce, teoretic, vagoanele cu huilă sunt păzite de firme specializate, iar contractele sunt generoase. Nicoale Drăgoi, director general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, spune că, tocmai pentru a bloca aceste furturi, s-a luat decizia ca firma care păzeşte unităţile miniere, să asigure şi paza vagoanelor cu cărbune, dar pe un traseu scurt. „Garda vagoanelor este asigurată de firma care păzeşte unităţile miniere din Valea Jiului, dar pe un traseu scurt. Vagoanele sunt păzite pe traseul Mina Paroşeni – Preparaţia Coroieşti, iar apoi din Preparaţie până în Staţia CFR Iscroni, unde sunt predate către GFR”, a declarat Drăgoi.
Schimbul de responsabilitate, sub nasul hoţilor
Oficialul CEH a mai precizat că şi GFR ar trebui să aibă pază la vagoane, pentru că, până la urmă, dacă încărcătura ajunge „vămuită” la beneficiarul final, Termocentrala Mintia, transportatorul este cel care răspunde. Grav este, însă, că în Gara din Iscroni, acolo unde hoţii mişună fără teamă ziua în amiaza mare, vagoanele staţionează şi două – trei ore, până se formează convoiul de 30 de vagoane care pleacă la Mintia. Iar până atunci este timp suficient pentru atacul lopătarilor, care nici măcar nu îşi mai riscă viaţa să se caţere în vagoane din mers. „În Iscroni, cei de la GFR preiau, pe bază de proces verbal, vagoane – încărcătură. Acolo staţionează mai mult timp, până se formează trasa de 30 de vagoane ce merge către Mintia, dar, din câte ştiu eu, şi ei trebuie să aibă pază la vagoane”, a explicat directorul Drăgoi.
Interesant este că, deşi în fiecare zi căruţele încarcă munţii de cărbune formaţi pe marginea căii ferate, nu există nicuun păgubit! „Noi nu am mai avut probleme în ultima perioadă. Din ce vine la noi, nu lipseşte”, a declarat directorul general al CEH, Daniel Andronache, referindu-se la vagoanele cu huilă ce ajung Termocentrala Mintia. Şi cum nu există păgubit, nu prea poţi avea nici hoţ pe care să îl tragi la răspundere. S-ar putea desprinde o singură concluzie: ori vagoanele nu sunt cântărite la destinaţie, ceea ce este destul de greu de crezut, ori minerii, în mărinimia lor, au ajuns să încarce vagoanele mai mult decât scrie în acte, aşa încât nici lopătarii să nu sufere de foame!