Echipele de intervenţie SMURD care îşi încasează salariile de la Salvital Hunedoara vor trece la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) printr-o lege iniţiată de Raed Arafat şi susţinută şi de o parte a parlamentarilor hunedoreni. Transferul paramedicilor se va face, foarte probabil, în a doua parte a anului 2019
Informaţiile au fost date de Petru Mărginean, preşedintele Salvital Hunedoara, la conferinţa de presă susţinută, luni, 21 ianuarie 2019, la Centrul Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (CJMSU) Hunedoara, conferinţă la care au participat autorităţile judeţene pentru a marca cinci ani de performanţă în gestionarea serviciului integrat Apel de Urgenţă 112.
O lege pentru transferul paramedicilor
Despre preluarea paramedicilor SMURD în structurile militarizate se discută de câţiva ani, însă abia recent au fost declanşate proceduri concrete de transfer. „După ultima discuţie pe care am avut-o cu ministrul secretar de stat Raed Arafat, sunt convins că paramedicii SMURD – Salvital vor fi preluaţi în august-septembrie. De ce aşa târziu? Pentru că e puţin probabil ca legea să fie adoptată până în februarie, când va fi votat bugetul. Trebuie spus că transferul se va face prin lege, este vorba despre un proiect de lege pentru salarizarea paramedicilor şi preluarea lor cu toate drepturile de către Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă. Proiectul va trece prin comisiile Camerei Deputaţilor, urmând ca Senatul să fie cameră decizională, de aceea cel mai optimist termen ar fi august-septembrie, odată cu rectificarea bugetară”, spune Petru Mărginean, preşedintele Salvital Hunedoara.
Nu vor toţi să îmbrace haina militară
Paramedicii SMURD – Salvital se confruntă cu aceleaşi riscuri ca şi cei aflaţi în structurile militare ale ISU, dar au drepturi mult mai puţine. Nivelul de salarizare e mai mic cu 30 până la 50 puncte procentuale, vârsta de pensionare e alta (mult mai scăzută) la angajaţii din structurile militare plus celelalte sporuri şi tichete care se dau în sistemul bugetar şi nu pot fi asigurate printr-o organizaţie non-profit. „La muncă egală trebuie şi drepturi egale – considerăm noi. Se expun la aceleaşi riscuri, accidente de muncă, şi e un lucru normal să fie preluaţi de ISU”, spune Petru Mărginean.
Chiar dacă avantajele transferului sunt de necontestat, nu toţi paramedicii de la Salvital vor să se înregimenteze în unităţile ISU. „Ca noutate, din cei 82 de paramedici care sunt în cadrul Asociaţiei Salvital, nu toţi vor să treacă la ISU. Sunt câţiva, trei-patru, care ar vrea să rămână la modulul SMURD Vulcan, în cadrul Primăriei Vulcan”, a mai spus Mărginean.
Un meci „de infarct”
Centrul Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (CJMSU) Hunedoara funcţionează într-o clădire modernă şi eficientă, proiectată după standarde speciale. Spre exemplu, la etaj există o sală operativă, un centru de comandă, de unde este supravegheată activitatea dispeceratului 112, de la parter, printr-un perete din sticlă. Luni, la conferinţa de presă, toate oficialităţile de rang înalt ale judeţului Hunedoara discutau încins în centrul de comandă de la etaj, iar jos, pe televizorul din dispecerat, juca Simona Halep cu Serena Williams, în direct, la Australian Open. A fost un meci de infarct! Şi asta justifică pe deplin atenţia cu care au „monitorizat” dispecerii hunedoreni evenimentul…