31.5 C
Deva
joi, iunie 20, 2024

Păsatul şi tocana de oaie, vedetele Târgului de produse tradiţionale

Nu mai puţin de 700 de porţii de păsat şi tocană de oaie au fost distribuite gratuit, la Petroşani, acolo unde, în week-end, a avut loc manifestarea denumită generic „Târgul de produse tradiţionale”.

targ.produseProducători din întreaga Valea Jiului şi-au expus marfa, iar localnicii nu s-au lăsat îmbiaţi de două ori şi au încercat să cumpere din toate câte puţin pentru a-şi satisface pofta. Mezeluri de casă, brânzeturi tradiţionale, pastramă de porc şi de oaie, sloi de oaie, dar şi legume şi fructe proaspăt culese au umplut tarabele special amenajate, totul într-un decor cât se poate de autentic, din care nu au lipsit costumele populare tradiţionale îmbrăcate de o parte a comercianţilor, tocmai pentru a da nota de autenticitate evenimentului. Cele mai apreciate produse au fost, însă, fără doar şi poate, păsatul momârlănesc şi tocăniţa de oaie, pregătite în ceaune mari, la foc de lemn, chiar în faţa celor ce urmau să se înfrupte din tradiţionalele bucate, împărţite gratuit de municipalitatea din Petroşani. Iar bucătarii s-au trezit cu noaptea în cap, aşa încât totul să fie gata la timp.

Bucate fierte la foc de lemn

„Trebuie să te trezeşti cu noaptea în cap. Trezirea s-a dat la orele 4 dimineaţa, echiparea şi am venit aici. Am pregătit câteva oale cu mâncare, pentru 700 – 800 de persoane, cu tocană de oaie şi tradiţionalul păsat al momârlanilor. Păsatul este omologat din 2012, este produs tradiţional. Este a partea ediţie de când venim aici şi pregătim mâncarea”, spune Dorel Călina, „bucatar – şef”. Şase oameni au lucrat din zori la pregătirea mâncării, iar primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, şi-a luat şi în acest an rolul de ajutor de bucătar, şi a ajutat direct la servirea produselor către localnicii care au aşteptat răbdători la coadă, atraşi de mirosurile îmbietoare. „În fiecare an oranizăm acest târg de produse tradiţionale. Scopul este acela de a promova produsele tradiţionale autohtone şi de a ajuta producătorii locali şi, nu în ultimul rând, de a oferi cetăţenilor din Petroşani şi din Valea Jiului, în general, produse de calitate, produse tradiţionale şi această mâncare tradiţională pe care de fiecare dată momârlanii noştri o pregătesc. Astăzi nu sunt chiar bucătar, dar o să ajut la împărţirea păsatuluI”, a spus Iacob – Ridzi.

Şi, pentru a se asigura că totul este aşa cum trebuie, inspectorii sanitar – veterinari din Petroşani au verificat, cu atenţie, fiecare produs iar apoi au dat verdictul: totul este în regulă. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de muzica populară ce a răsunat pe tot parcursul evenimentului şi care a mers ca unsă cu produsele tradiţionale expus în galantarele special ornate pentru acest eveniment..

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/