Achiziția a fost anulată pentru că niciun ofertant nu și-a pus mintea cu gropari ai energeticii hunedorene
Una dintre cele mai uluitoare tentative de achiziție publică pe banii amărâtului de Complex Energetic Hunedoara a avut loc spre sfârșitul anului trecut. Atunci, după o schemă mângâiată pe creștet de întreaga conducere a CEH, a fost demarată o licitație de achiziționare servicii de „asigurări de răspundere profesională a membrilor Consiliului de Administrație și a Directorului General”. În condițiile în care știm cu toții că starea apocaliptică în care a ajuns CEH are în spate combinația interese politice – conducere slabă, voința șefilor societății de a-și acoperi neputințele din asigurare tot pe banii firmei are cel puțin un viciu moral ce seamănă cu disprețul față de oamenii care muncesc cinstit.
O fi legal, dar profund imoral
Să lămurim din capul locului: nu spunem că declanșarea achiziției de asigurări de răspundere profesională pentru capii CEH a fost ilegală. Nici vorbă, în condițiile în care există prevederi și legale, și cuprinse în documentele CEH care cer și oferă suport pentru asemenea demers. Problema este cât de „normal” este să conduci prost și să duci la faliment o societate comercială a statului, acoperindu-te cu asigurări de răspundere profesională de milioane de euro.
În paranteză fie spus, a propos de milioane de euro, verificând, pe ici, pe colo, am descoperit că suma dorindu-se asigurată pentru șchiopătatul șefilor CEH era cu mult mai mare decât în alte situații similare, tot la societăți de stat.
Revenind la (CEH)oile noastre, să menționăm că achiziția de asigurări care ar fi trebuit să fie finalizată la sfârșitul anului trecut viza un contract evaluat la 265.740 RON, fără TVA, „atacând” asigurări ce totalizau, nici mai mult, nici mai puțin, decât 16 milioane de euro.
Patru puțin zburdalnici și unul de tot
Mai aproape de cifre, conform documentelor consultate, valoarea unei polițe de asigurare trebuia să fie de 2.000.000 euro fiecare din Consiliul de Administrație (CA) și de 6.000.000 euro pentru directorul general al CEH. Adică asigurare împotriva consecințelor unor decizii proaste, ilegale, anti-economice, în detrimentul societății, am putea spune noi. Repetăm: polițele de asigurare fiind plătite din banii CEH. Nota bene: medicii și asistentele, de exemplu, își fac asigurare de malpraxis pe bănuții lor, dar ei sunt din alt film, nu-i așa?
Cine ar fi fost beneficiarii asigurărilor de răspundere profesională, mari conducători de CEH dus către faliment? Următorii din Consiliul de Administrație: Ion Purcaru-Stamin, Ovidiu Demetrescu, Elena Popescu, Mihaela Preda și Aurel Niculescu. Dar, mai cu moț, Aurel Niculescu mai apare ca posibil asigurat de răspundere profesională și în poziția de director general CEH. Ciudat, într-un text de clarificare apare pe listă și Daniel Andronache, dar nu am priceput cum și de ce.
Milioane de euro în tolba incompetenței
Pentru a înțelege mai bine cum este cu asigurarea aceasta de răspundere profesională, să notăm, tot din documente, că „obiectul asigurării îl constituie acoperirea daunelor cauzate societății pe care o administrează/ conduce și/ sau terților, în timpul perioadei de asigurare, de faptele (acțiuni sau inacțiuni) cu caracter decizional comise din culpă de către asigurat în timpul perioadei de asigurare, în exercitarea calității de conducere deținute, pentru care acesta răspunde civil, conform legii, daune în legătură cu care asiguratul a primit o plângere/ cerere de despăgubire scrisă, pentru prima oară, în timpul perioadei de asigurare și pe care o aduce la cunoștința asiguratorului în timpul aceleiași perioade”.
Să reluăm, să ne intre bine în cap, limitele de răspundere, înainte de a lămuri și pentru ce se dau despăgubirile. Cităm: „Limita de răspundere de 16.000.000 Euro în agregat total pentru toate pierderile provenite din toate cererile de despăgubire înaintate împotriva asiguraților, aferente tuturor acoperirilor de asigurare combinate (inclusiv costuri de apărare), după cum urmează: Pentru membri Consiliului de Administrație, valoare sumă totală 10.000.000 Euro, Limita răspunderii (suma asigurată) 2.000.000 euro/ pers./ an; Pentru Directorul General atât în exercitarea funcției de Administrator, cât și cea de Director General, Limita răspunderii (suma asigurată) 6.000.000 euro/ pers./ an”.
Despăgubiri pentru toate „neisprăvirile”
Așa. Acum să vedem ce reprezintă despăgubirile obligatorii oferite de asigurator. În primul rând, este vorba de „sumele pe care asiguratul (șef de CEH, n.r.) este obligat să le plătească pentru prejudiciile provocate ca urmare a faptelor culpabile, erori sau omisiuni savârșite în mod involuntar în actele de administrare sau conducere a societății” și de „sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor ce îi revin, potrivit contractului de administrație sau mandat”.
Apoi, este vorba de despăgubiri în caz de „pierderi financiare suferite ca urmare a actelor savârșite de Administratori/ Directorul General, când dauna nu s-ar fi produs dacă ei și-ar fi îndeplinit obligațiile de a coordona/ supraveghea/ controla, iar societatea nu poate recupera pierderile de la persoanele responsabile”.
Mai este vorba de despăgubiri pentru „pierderi financiare cauzate acționarilor, investitorilor, respectiv terților (printre care și angajaților) de administratori și Directorul General rezultate din: decizii de management greșite, nerespectarea hotărârilor acționarilor, nerespectarea obligațiilor prevăzute de legislația în vigoare sau a celor din contractul de management și răspundere angajator”.
Mai urmează despăgubiri pentru „sumele reprezentând plata cheltuielilor de judecată, făcute de reclamant pentru îndeplinirea formalităților legale în vederea obligării asiguratului la plata despăgubirilor, dacă asiguratul a fost obligat la despăgubire prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”, dar și pentru riscul de faliment sau insolvabilitate, când acesta se datorează managementului defectuos, acoperirile specifice pentru clauze de fuziuni și achiziții, cheltuielile judiciare în proces civil, răspunderea legală ce poate izvorî din contractele de muncă…
Se putea acoperi și greșeala „istorică”
De parcă nu ar fi suficient, contractul de asigurare despre care vorbim ar fi cuprins și „riscuri asigurate suplimentar de către Asigurator: costuri și cheltuieli de apărare în urma producerii unui eveniment de poluare, despăgubiri solicitate de proprii angajații ca urmare a erorilor manageriale, despăgubirii solicitate de salariații și terți ca urmare a producerii unui accident de muncă”. Și încă: facilitați asigurate suplimentar acordate de către Asigurator, precum acoperirea retroactivă și acordarea în avans (până la finalizarea procesului civil) a unei părți din despăgubirea cuvenită, dar și acordarea unor sume (limitate și justificate) în cazul în care solicitarea de daună excede prejudiciul stabilit în instanță.
Ce ar mai fi de comentat, în toată această poveste? Mai nimic, în afară de faptul că, pentru amărâții de angajați se negociază la sânge câte un drept cuvenit, iar pentru șefii CEH se dorea acoperirea totală a tuturor eșecurilor manageriale. Din fericire, din această achiziție de asigurări de răspundere profesională pentru marii șefi ai CEH nu a mușcat nicio societate de asigurări, nu a fost depusă nicio ofertă în termenul prevăzut și licitația a fost anulată. Dar cine poate ști ce le mai trece prin cap unor „vârfuri” de energie hunedoreană?!