2.8 C
Deva
miercuri, noiembrie 29, 2023

Percheziţii şi în judeţul Hunedoara. Sute de poliţişti au căutat falşii avocaţi în penitenciare

Judeţul Hunedoara a fost răscolit, din nou de poliţiştii care au declanşat o amplă anchetă care vizează mai multe persoane suspectate de înşelăciuni telefonice, prin metoda „accidentul”. La acţiunea ce a vizat mai multe judeţe ale ţării au luat parte nu mai puţin de 500 de poliţişti.

telefonDupă ce zeci de oameni au fost înşelaţi cu sume mari de bani de falşi avocaţi care îşi anunţat victimele, telefonic, că cineva din familia lor a provocat un accident rutier şi este nevoie de bani pentru „rezolvarea” dosarului, poliţiştii au răscolit mai multe judeţe din ţară. Marţi dimineaţa, au fost efectuate percheziţii la 14 persoane încarcerate în 5 penitenciare, precum şi alte 42 de percheziţii în 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Investigaţiile se derulează sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din I.G.P.R., iar la acţiune au luat parte poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. şi Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Ilfov, Suceava, Iaşi, Galaţi, Brăila, Tulcea, Caraş-Severin, Hunedoara, Dolj, Prahova, Giurgiu, Buzău, Vâlcea, Călăraşi şi Ialomiţa, precum şi echipe de intervenţie din cadrul I.G.P.R. „Astfel, au fost constituite 51 de echipe de percheziţie, formate din peste 500 de poliţişti din structurile de investigaţii criminale şi de intervenţie, sprijinite de S.I.I.A.S. – I.G.P.R., care beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale- I.G.P.R.”, spun reprezentanţii IGPR. Poliţiştii au descins în Penitenciarul Galaţi, unde sunt vizate 8 persoane încarcerate, Penitenciarul Iaşi (sunt vizate 2 persoane), Penitenciarul Craiova (o persoană încarcerată), Penitenciarul Tulcea (2 persoane încarcerate) şi Penitenciarul Mărgineni-Giurgiu (o persoană încarcerată). De asemenea, au fost efectuate 42 de percheziţii domiciliare, una dintre acestea fiind în judeţul Hunedoara. „Activităţile se desfăşoară în 78 de dosare penale înregistrate la D.G.P.M. Bucureşti, sub supravegherea procurorilor de caz. Suspecţii ar fi contactat prin telefon părţile vătămate cărora le aduceau la cunoştinţă implicarea unui membru al familiei sau a unei rude apropiate într-un accident soldat cu victime omeneşti şi pentru care, pentru a nu fi arestat, era necesară trimiterea unei sume considerabile de bani prin sistemul de curierat bancar, unor persoane pretinse a fi avocaţi sau rude ale victimelor”, au mai spus oficialii IGPR.

Înşelaţi prin metoda „accidentul”

Reamintim că în judeţul Hunedoara mai multe persoane au fost înşelate cu sume mari de bani prin această modalitate, iar alţi câţiva oameni au fost al un pas de a rămâne fără economiile de o viaţă. De exemplu, un bărbat de 74 de ani, din Deva a fost sunat de o persoană necunoscută, care s-a prezentat ca fiind „avocat” și l-a informat că fiul său a avut un accident cu autoturismul proprietate personală în Petroșani, iar pentru ca victimele acestui accident rutier să nu formuleze plângere penală, acesta va trebui să depună suma de 3.600 euro într-un cont bancar. Din fericire, bărbatul nu a depus banii în contul indicat, ci s-a adresat poliţiştilor care l-au informat că este posibil să devină victima unei infracţiuni de înşelăciune şi l-au îndrumat să depună plângere penală pentru comiterea infracţiunii de tentativă de înşelăciune. Ulterior, bărbatul s-a întâlnit cu fiul său, care i-a infirmat faptul că ar fi fost implicat într-un eveniment rutier.

Alţii însă nu au fost la fel de norocoşi. O femeie în vârstă de 60 de ani, din Petroşani, a rămas fără 16.000 de lei înainte să îşi dea seama că ar putea fi victima unui escroc. Femeia a primit un telefon de la o persoană necunoscută de către o persoană care s-a recomandat ca fiind avocat şi a anunţat-o că fiul său, în timp ce conducea un autoturism, a accidentat grav două persoane care erau angajate în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. Pentru ca cele două victime ale evenimentului rutier să nu depună plângere penală faţă de autorul accidentului, „avocatul” i-a solicitat femeii să transfere de urgenţă, în contul unei persoane „de încredere” , suma de 16.000 lei. Femeia s-a speriat extrem de tare şi a plătit imediat banii, fără să stea o secundă pe gânduri.  Ulterior s-a gândit totuşi să îşi sune fiul, care i-a spus că nu a fost implicat în nici un accident rutier, iar femeia şi-a dat seama că a fost victima unei înşelăciuni.  A fugit într-un suflet la poliţie şi le-a povestit oamenilor legii ce s-a întâmplat, iar acum aceştia îi caută pe autori. Iar exemplele ar putea continua pentru că sunt mult mai multe victime.

Carmen Cosman

       

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente