Ficatul, rinichii, corneea şi ţesutul epidermic al unui pacient intrat în moarte cerebrală au fost prelevate la spitalul devean, în urma unei operaţiuni complexe, desfăşurate pe parcursul a şase ore.
Familia unui hunedorean de 61 de ani, ajuns în moarte cerebrală în urma unui accident vascular a fost de acord ca organele sale să fie transplantate pentru a ajuta la salvarea mai multor vieţi. Pacientul de la care au fost prelevate ficatul, cei doi rinichi, o parte din piele şi corneea a fost chiar tatăl uneia dintre asistentele medicale de pe secţia de cardiologie a spitalului. Potrivit acesteia, a fost şi dorinţa hunedoreanului din timpul vieţii.
Ioan T. a intrat în moarte cerebrală în seara de duminică, iar după ce familia şi-a dat acceptul pentru prelevarea organelor vitale în spital s-a constituit un nucleu pentru organizarea operaţiilor. „Prelevarea organelor vitale s-a făcut în intervalul a aproape şase ore. A fost o intervenţie complexă la care au participat atât specialişti în transplant, cât şi medici din cadrul Spitalului Deva. Întâi a fost prelevat ficatul pacientului, care a fost transportat la Spitalul Fundeni, din Capitală. Operaţia a continuat cu prelevarea celor doi rinichi, care au fost duşi la clinica de urologie din Cluj-Napoca. Corneea a fost trimisă unei clinici din Cluj-Napoca, iar ţesutul prelevat a ajuns la o clinică de arşi din Bucureşti”, a precizat Călin Mircea Laza, managerul Spitalului Judeţean Hunedoara din Deva.
A doua reuşită
Prelevarea organelor hunedoreanului a fost realizată în condiţii de siguranţă, a adăugat Laza. Potrivit acestuia, unitatea medicală se alătură astfel celor cinci clinici din România unde au loc astfel de intervenţii. În Deva, în urmă cu o lună şi jumătate, unui alt pacient ajuns în moarte cerebrală i-au fost prelevate rinichii şi ficatul, în spitalul din Deva. Costul unei astfel de intervenţii depăşeşte 10.000 de lei, iar cheltuielile sunt suportate de spital iniţial, pentru ca apoi să fie decontate de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant.