-0.7 C
Deva
vineri, decembrie 13, 2024

Petroşani: Ecarisaj cu forţe extinse primite de la judeţ

După două zile de ecarisaj, 28 de câini fără stăpân au ajuns în adăpostul din Colonia Petroşani. Reprezentanţii Primăriei Petroşani cred că este un rezultat destul de bun, dar sunt de părere că ar trebui făcut ceva şi în privinţa proprietarilor de câini care îşi abandonează animalele pe străzi din diverse motive.

hingheriLa Petroşani, toamna nu se numără bobocii, ci câinii fără stăpân, adunaţi de pe străzi. Vineri şi sâmbătă, hingherii din cadrul Serviciului Judeţean Pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân au acţionat „în forţă”, iar sâmbătă la Petroşani au venit chiar maşini suplimentare, de la Deva. „În prima zi au fost două maşini şi 5 oameni iar în cea de a doua zi au mai venit 3 maşini suplimentare de la Deva, adică în total 4 maşini şi aproximativ 8 oameni. Au fost strânşi de pe străzi 28 de câini fără stăpân, care săptămâna viitoare vor fi sterilizaţi, deparazitaţi şi crotaliaţi”, a declarat Nicu Taşcă, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Petroşani. Cânii vor fi eliberaţi pe străzi, după încheierea ciclului de îngrijire la adăpostul din Colonie. De fapt, în această perioadă trei maidanezi care au fost sterilizaţi şi deparazitaţi au fost puşi în libertate.

De precizat că, la ora actuală pe străzile din Petroşani sunt aproximativ 1.000 de câini fără stăpân, o parte dintre ei deja castraţi şi crotaliaţi. De precizat că, în perioada 2008 – 2012, aproximativ 300 de câini au fost adoptaţi din adăpostul de la Petroşani. Cei mai mulţi au ajuns tot pe străzi.

Este necesară Poliţia Animalelor

Problem comportă, însă, două aspecte. Pe lângă câinii născuţi pe străzi, mai sunt şi cei abandonaţi de stăpânii lor, care fie se plictisesc de ei, fie consideră că nu mai au cu ce s-i hrănească. Iar mediul rural nu există încă acea deprindere a sterilizării animalului din bătătură, astfel că cei mai mulţi pui ajung tot pe străzi, abandonaţi de proprietari. La rândul lor, mulţi cresc şi se înmulţesc, contribuind astfel la creşterea numărului de maidanezi de pe străzile Petroşaniului. Pentru că şi acest aspect reprezintă o reală problemă, edilii sunt de părere că ar fi necesară existenţa Poliţiei Animalelor, o structură înfiinţată faptic în 2009 la nivel naţional, dar care în realitate nu funcţionează din varii motive. Pentru că ar fi mai mult decât utilă şi o campanie de conştientizare în rândul persoanelor din mediul rural şi, poate, sterilizarea gratuită a câinilor din curtea lor, pentru că altfel, în cele mai multe cazuri, ţăranul nu îşi va putea permite aceste costuri. „Nu este o treabă simplă şi implică un număr mare de oameni ce ar trebui implicaţi în această activitate. Poate Poliţia Animalelor ar fi o soluţie. Cu oamenii pe care îi avem acum e destul de greu”, a explicat Nicu Taşcă.

De fapt, Inspectoratul General de Poliţie pentru Protecţia Animalelor s-a înfiinţat pe data de 04.11.2009, în baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţată de Tribunalul Municipiului Bucureşti, ca structură a societăţii civile. Politia Animalelor  are drept principală menire conştientizarea opiniei publice cu privire la adoptarea unui comportament raţional şi uman faţă de animale şi necesitatea respectării legii ce reglementează drepturile pe care animalele le au. Un lucru mai mult decât util, dar care nu a  fost pus niciodată în practică.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/