Furnalul de la Govâjdia are şanse de a fi restaurat. Cel puţin asta susţine primarul comunei Ghelar, Ioan Bulbucan. „Vom depune un proiect de reabilitare a monumentului istoric, în valoare de circa un milion de euro, pentru care sperăm să primim finanţare europeană. A fost realizat studiul de fezabilitate al monumentului şi avcem planuri ca acesta să fie restaurat. De asemenea, dacă proiectul va demara, vom transforma clădirea din curtea fostului furnal al Govâjdiei într-un muzeu al fierului”, a precizat primarul Ioan Bulbucan.
În prezent, furnalul de la Govâjdia se află în paragină, deşi este monument istoric. În primăvara anului trecut, un grup de voluntari a făcut primii paşi pentru punerea în valoare a furnalului. Hunedorenii au făcut curăţenie în curtea şi în incinta monumentului istoric, au vopsit gardul şi au montat o plăcuţă prin care cei care vizitează furnalul sunt informaţi despre istoria acestuia. „Vom reveni şi în primăvara aceasta la furnal, pentru a continua acţunile de curăţenie. De asemenea, ne propunem să îi reparăm partea de acoperiş distrusă. Vrem ca furnalul să redevină un simbol al zonei Hunedoarei şi o destinaţie pentru turişti”, spune Dan Bera, unul dintre voluntari.
Furnalul de la Govâjdia are o istorie de două secole. A fost construit între anii 1806 şi 1810, fiind unul dintre cele mai vechi furnale din Europa. Se spune că aici au fost turnate piese componente ale Turnului Eiffel. Chiar dacă adevărul acestei legende este contestat, furnalul a reprezentat unul dintre monumentele importanate ale secolului al nouăsprezecelea pentru zona Hunedoarei, recunoscută în Europa ca un pol al exploatării fierului.