Din septembrie încep primele cursuri de calificare pentru meseriaşi în întreţinerea şi montarea de eoliene. Cursurile sunt destinate cu precădere minerilor care au rămas fără serviciu, dar la cursuri se pot înscrie şi alte persoane interesate de un loc de muncă sigur şi bine plătit. „Academia de Reconversie Profesională” va funcţiona în Petroşani, la iniţiativa Ministerului Energiei, iar vestea a dat-o Michael Melczer (ALDE), consilierul ministrului Anton Anton
Ministerul Energiei a încheiat un protocol de parteneriat cu Asociaţia Română pentru Energie Eoliană şi Universitatea din Petroşani pentru înfiinţarea unei Academii de Reconversie Profesională care va instruii foştii minerii pentru meserii extrem de căutate pe piaţa forţei de muncă, după cum ne asigură Michael Melczer, consilierul ministrului Energiei.
Meşteri în eoliene şcoliţi la Petroşani
Informaţia a fost transmisă într-o conferinţă de presă susţinută de conducerea judeţeană a ALDE Hunedoara. „Acest proiect înseamnă enorm pentru Valea Jiului, pentru că ne dorim să nu dislocăm populaţia din zonă, oamenii să rămână şi să-şi cheltuiască banii acolo, dar să presteze servicii noi, în principal de întreţinere şi montaj pentru instalaţii eoliene, chiar şi fotovoltaice, în diverse locuri din ţară sau de afară. Asta ar însemna şcolarizarea a peste 500 de oameni anual pentru industria eoliană şi 300 de oameni pentru distribuţia de energie electrică pe o perioadă de cel puţin zece ani, ceea ce înseamnă reconversia profesională a 8.000 de oameni”, explică Michael Melczer. Preşedintele ALDE Petroşani spune că certificatele de calificare dobândite la Academia de Reconversie sunt recunoscute în Europa, iar meşterii vor avea garantat un loc de muncă. „Această reconversie nu se face de dragul reconversiei. Academia este deschisă la cererea pieţei. Firmele care furnizează servicii de mentenanţă pentru eoliene sunt parte a acestui protocol. Aşadar, numai cei care nu vor dori nu-şi vor găsi un loc de muncă”, spune Melczer.
Din nou despre Mintia care NU se închide
La conferinţa de presă au participat toţi directorii implicaţi în activitatea Complexului Energetic (CEH) care fac parte din ALDE Hunedoara. Cum era de aşteptat, s-a reafirmat (a câta oară?) că Termocentrala Mintia nu se închide decât în mintea unor agitatori de profesie şi că ea va rămâne ca un „Pol Energetic” în zonă. De altfel, există cinci proiecte cu finanţare europeană (Directiva 410) derulate prin Ministerul Energiei cu destinaţie Hunedoara, iar una din investiţii se referă la modernizarea unui grup energetic (pe cărbune) la Termocentrala Mintia.