Continuăm, şi astăzi, cu o analiză a situaţiei din organizaţia judeţeană Hunedoara a PSD, unde situaţia este destul de tulbure, aidoma cu cea de la vârful conducerii principalului partid aflat la conducerea coaliţiei de guvernare.
Social democraţii hunedoreni, pe lângă Laurenţiu Nistor, liderul actual judeţean, care are probleme cu ANI, Mircia Muntean, fostul primar condamnat al Devei, Cristian Resmeriţă, împotriva căruia a început, chiar de săptămâna trecută, cercetarea penală pentru chestiuni legate de incompatibilitate, şi Natalia intotero, singura fără probleme majore de imagine, mai un deputat în Parlamentul României, în persoana lui Sorin Marica. Acesta se află în exercitarea unei fracţiuni de mandat de deputat, câştigând alegerile parţiale din Colegiul 3 Călan – Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor, în urma numirii liberalului Dan Radu Ruşanu în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Fiscală, funcţie incomptabiliă cu cea de parlamentar (Despre Dan Radu Ruşanu şi „evoluţia” sa ulterioară vom discuta într-un numărt viitor, în cadrul unui material dedicat politicienilor din PNL, n.a.). Marica a câştigat oarecum surprinzător în 2014 alegerile pentru deputăţie, mai ales că zona era cunoscută ca un fief liberal, cei din PNL pierzând scrutinul pe mâna lor. Chiar dacă a ajuns în Parlament, Sorin Marica este prea puţin cunoscut, nu doar pe plan naţional, ci şi pe plan local, el fiind perceput, şi în continuare, mai mult ca primar al comunei Sălaşu de Sus decât ca deputat al Colegiului 3 din judeţul Hunedoara. Marica, fără prea mari probleme, până la ora actuală, care să-i afecteze imaginea este unul dintre puţinii social – democraţi hunedoreni interesaţi direct de cine va conduce filiala judeţeană a partidului şi cine va fi noul preşedinte al PSD, deoarece, în funcţie de rezultatul acestor alegeri, va depinde plasarea sa pe un loc eligibil pe lista din Hunedoara a formaţiunii celor trei trandafiri pentru scrutinul parlamentar de anul viitor.
Medicul – prefect şi prefectul – medic
Şi, dacă tot am ajuns noua conducere a PSD Hunedoara, care va fi aleasă pe 3 octombrie, să amintim şi cel de-al treilea nume vehiculat, printre social democraţi, la şefia locală. Deci, după actualulu lider, deputatul Laurenţiu Nistor, care va candida, aproape sigur, pentru un nou mandat, şi fostul preşedinte, Florin Cazacu, primarul Bradului, acesta neexprimându-şi încă public o poziţie oficială, al treilea nume este cel al lui Gabriel Samoilescu, fist prefect şi subprefect. Pentru Gabriel Samoilescu, un foarte bun radiolog,prestaţia sa, în funcţii publice, relativ apolitice, conform legii, deşi toată lumea ştie că prefecţii şi subprefecţii sunt numiţi din rândul membrilor partidului sau formaţiunilor politice aflate la putere nu s-a ridicat la nivelul celei medicale. Mai mult, Samoilescu, medic pensionar, dar care este în plină formă, a recurs la ceva subterfugii pentru a putea fi şcolit în vederea ocupării unei funcţii publice, caz care nu este singular în ţară, metoda fiind utilizată de toate partidele, deoarece legea le-o permite. Lăsând deoparte toate aceste aspecte, doctorul Samoilescu era perceput, de multă lume, şi, cu precădere, de colegii de partid, când lucra în prefectură ca medic, iar în aceeaşi perioadă de către colegii din sistemul de sănătate ca prefect sau subprefect. Dar, indiferent de prestaţia sa politică şi de o posibilă candidatură la şefia PSD Hunedoara, Gabriel Samoilescu este unul dintre numele care ar putea ocupa un loc eligibil pe listele de la alegerile parlamentare de anul viitor. În plus, oricine ar veni la noua conducere centrală a PSD l-ar pune pe listă pe Samoilescu, un nume cunoscut în judeţ.
Ioan Rus la pătrat
Un alt nume destul de influent în PSD Hunedoara este şi cel de Ioan Rus, altul decât cel al liderului „grupării de la Cluj”, fost ministru în mai multe rânduri, dar fără a obţine rezultate notabile în alegeri. Situaţia este identică şi în juideţul Hunedoara, unde întâlnim doi social democraţi cu notorietate care poartă numele de Ioan Rus. Într-o ordine aleatorie, primul Ioan Rus asupra căruia ne vom opri este fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Ioan Rus CJ, pentru a nu-l confunda cu tizul său din Valea Jiului, căruia, în analiză, îi vom alătura particula VJ, a avut o activitate mai mult decât discretă în funcţia de preşedinte al Consilului Judeţean Hunedoara, vreme de un mandat şi jumătate, chiar colegii săi de partid spunând că „a ascuţit creioane timp de şase ani”. Chiar dacă la schimbarea sa din funcţie, din urmă cu ceva mai mult de un an, colegii săi de partid nu au participat, aliaţii din coaliţie, UNPR şi fostul PC nu au avut aproape nimic împotrivă. După câte se pare, Ioan Rus CJ nu prea mai are şanse majore de a progresa din punct de vedere politic, dar este foarte posibil să se poziţioneze, la viitoarele alegeri judeţerne din PSD, de partea unui contracandidat al lui Laurenţiu Nistor. Nici ioan Rus VJ nu prea mai are şanse de a progresa politic. Deputat, pentru un mandat, cu mulţi ani în urmă, Ioan Rus VJ este acum liderul, destul de contestat, de către proprii colegi de partid, al organizaţirei municipale PSD Petroşani, pierând toate disputele electorale la care a participat în ultimele aproape două decenii. Ultima înfrângere politică pe care a suferit-o a fost în 2012, când a candidat din partea USL, aflată la apogeul simpatieri populare, în faţa ex-pedelistei Monica Iacob – Ridzi, condamnată în prezent, care a candidat, şi a câştigat, din partea inexistentului acum PP-DD. În plus, Rus din sudeul judeţului nu are o relaţie prea strălucită nici cu alţi politicieni din zonă, inclusiv cu cei care, la ora scrierii acestor rânduri, PSD se află în coaliţie, dar despre social democraţil din Valea jiului vom vorbi la următoarea analiză.