Aceiaşi activişti de mediu care au blocat investiţiile româneşti în producţia de energie regenerabilă în Valea Jiului încearcă acum să vândă statului român un studiu (finanţat de guvernul Germaniei) pentru salvarea Văii Jiului cu ajutorul… energiei regenerabile.
Ipocrizia şi jocurile mizerabile făcute de „talibanii” mediului devin tot mai evidente. Nu o spunem doar noi. Au început să vorbească şi activiştii de bună credinţă care s-au prins până la urmă că sunt folosiţi în manevre subterane, fără nimic în comun cu salvarea mediului. O şleahtă de profitori s-au căţărat pe emoţia colectivă pentru a obţine funcţii, demnităţi şi bani (foarte mulţi bani), fluturând lozinci cu mesaj ecologist. Despre genul acesta de fapte vom scrie pe larg în ediţiile viitoare pentru că fenomenul a devenit deosebit de periculos. Deocamdată, încercăm să punem cap la cap câteva informaţii legate de evenimentul ce s-a produs luni, 23 septembrie 2019, la Lupeni.
Partea în care energia regenerabilă e profitabilă
La Palatul Cultural al Minerului din Lupeni a fost prezentat un studiu comandat de Greenpeace România şi Bankwatch România privind o „Tranziţie justă în Hunedoara”. Cercetarea (112 pagini) este proprietate intelectuală a celor două ONG-uri care şi-ar dori ca studiul „să fie preluat de către Ministerul Fondurilor Europene pentru definirea Strategiei de dezvoltare a Văii Jiului”. Sursa (declarată) de finanţare este destul de evazivă (donaţii, pentru Greenpeace), singura informaţie palpabilă fiind Ministerul Federal pentru Mediu al Germaniei care a plătit contribuţia Bankwatch România. Potrivit cercetării, în Valea Jiului s-ar putea crea peste 2.700 noi locuri de muncă, din care: „Sectorul secundar (energie regenerabilă, creşterea eficienţei energetice a clădirilor etc.) ar produce beneficii nete de 150 milioane lei şi 1.520 de locuri de muncă”, potrivit studiului. Ne-am oprit la aceste ultime cifre pentru că ele au o legătură directă cu cele ce vor fi prezentate mi jos.
Partea în care energia regenerabilă nu e bună
Energia regenerabilă se poate obţine cu apă, soare sau vând, dar pentru Valea Jiului numai apa contează ca sursă de producţie. În urmă cu câţiva ani, un investitor portughez a avut o tentativă de a planta mori de vânt la Vulcan, insă studiile l-au determinat să renunţe. Hidroenergia este un domeniu atractiv economic, însă toate proiectele au eşuat.
Activiştii de la Bankwatch, aceiaşi care vor să vândă acum României povestea frumoasă a producţiei de energie regenerabilă sunt cei care, în urmă cu doi ani, au blocat în instanţă investiţia statului român privind două hidrocentrale în Defileul Jiului, proiect derulat de Hidroelectrica în judeţele Hunedoara şi Gorj, o lucrare finalizată în proporţie de 90 la sută în care s-a băgat bani cu nemiluita. De asemenea, ecologiştii care au făcut demersurile în instanţă şi au obţinut anularea avizelor şi autorizaţiilor pe Râul Taia sunt tocmai cei de la Bankwatch Romania care acum salvează Valea Jiului cu locuri de muncă în producţia de energie regenerabila.
Asociaţia Bankwatch România este o organizaţie non-profit înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a preveni proiectele finanţate din fonduri publice care au un impact negativ asupra mediului (alea rele finanţate de statul român) şi de a promova proiecte de mare interes (alea bune cu bani pentru ei de la statul german).