Acomin, însă, continuă să-şi ceară banii în instanţă, iar astfel proiectul din Straja lasă urme adânci în bugetul municipalităţii
Parteneri de afaceri şi aranjamente, conform documentelor făcute publice de Departamentul Naţional Anticorupţie, Termogaz Company şi primăria Lupeni s-au duelat în instanţă pentru recuperarea sumelor restante. Societatea condusă de fraţii Gărdean s-a retras, însă, recent din acţiunile în instanţă, dar municipalitatea din Lupeni nu a scăpat de plata datoriilor: ACOMIN intentează proces după proces.
Fraţii Gărdean au renunţat la acţiune…
Reprezentanţii Termogaz Company s-a răfuit pe la mai multe instanţe din ţară, care şi-au declinat pe rând competenţa, cu oficialii Primăriei Lupeni. E drept, ţinta finală au fost mai multe ministere posibil responsabile de plata banilor pentru lucrările derulate în Staţiunea Straja, acolo unde de câţiva ani se implementează proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil. Recent, însă, cei de la firma fraţilor Adrian şi Miron Gărdean au renunţat la acţiunea deschisă în instanţă încă din 2013. Tribunalul Hunedoara a luat act ”de declaraţia reclamantei SC Termogaz Company SA prin administrator judiciar Heral Consult IPURL că renunţă la judecată împotriva pârâtului Municipiul Lupeni şi a chemaţilor în garanţie Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice -Ministerul Economiei -Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, -Autoritatea Naţională pentru Turism cu -Judeţul Hunedoara – prin Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara – ca unitate administrativ teritorială şi -Ministerul Finanţelor Publice având ca obiect pretenţii”.
…iar administraţia din Vale nu a făcut recurs
De precizat că, la rândul său, imediat cum a fost chemată la bară de constructor, Primăria Lupeni a depus o altă acţiune în instanţă tot pentru sumele restante pe care le cerea de la aceleaşi ministere. Dar, la finele anului trecut, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti, unde a ajuns dosarul, au respins „ca rămasă fără obiect excepţia inadmisibilităţii invocată în raport de calificarea iniţială ca şi chemare în garanţie a cererii reclamantului Municipiul Lupeni prin Primar. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi respinge în consecinţă cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Municipiul Lupeni prin Primar în contradictoriu cu acest pârât. Admite excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâtul Ministerul Finanţelor Publice şi respinge în consecinţă cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Municipiul Lupeni prin Primar în contradictoriu cu acest pârât. Respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâţii Ministerul Economiei, Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Consiliul Judeţean Hunedoara. Respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Municipiul Lupeni prin Primar în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Economiei, Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Autoritatea Naţională pentru Turism, Consiliul Judeţean Hunedoara. Respinge cererea de intervenţie voluntară accesorie formulată de intervenientul Societatea Acomin SA”. Cum nimeni nu a formulat recurs, procesul a rămas în această fază.
Ponta dă cu flit pe familia Resmeriţă
Dar Primăria Lupeni nu a scăpat de problemele financiare. Termogaz s-a retras, dar Acomin, care lucra în asociere cu primii în acest contract, vine tare din urmă. Din cauza sumelor neîncasate de la beneficiarul lucrării, Acomin are, la rândul său, mari probleme financiare şi din acest motiv s-a îndreptat în instanţă împotriva Primăriei Municipiului Lupeni. A câştigat deja mai multe procese care au ca obiect „ordonanţa de plată”, ultimele chiar în toamna anului trecut, iar joi, 5 februarie, este termen într-un nou dosar similar, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara.
Pentru domeniul schiabil din Straja, primăria Lupeni susţinea, în momentul în care a deschis acţiunea în instanţă, că are de încasat aproape 50 de milioane de lei de la Guvern, bani pe care trebuie să îi achite firmelor intrate în asociere care au executat lucrări, iar deputatul Cristian Resmeriţă, fiul primarului Cornel Resmeriţă, i-a scris direct premierului Victor Ponta pentru a-i atrage atenţia asupra acestui impas. Numai că oficialii guvernamentuali nu au recunoscut nici un moment existenţa acestei datorii către municipalitatea din Lupeni şi au precizat că guvernartea anterioară a cedat instistenţelor primarilor care şi-au făcut capital de imagine pe seama acestor investiţii, fără să se ţină seama de realităţi. La Lupeni, proiectul de modernizarea a staţiunii montane Straja a început în anul 2011, iar atunci s-a alocat suma de 35 de milioane de lei. În 2012 municipalitatea a primit 1.497.000 de lei, însă de atunci şi până în prezent Consiliul Local nu a mai primit niciun leu pentru aceste lucrări. Investiţia din Straja prevede pârtii, telescaune, telegondolă, traseu de mountain bike, structură administrativă pentru bancă şi Salvamont, sală de sport, dar şi tunuri de zăpadă. (Carmen Cosman Preda)