7.5 C
Deva
joi, martie 20, 2025

CIFRELE NU MINT. POLITICIENII LE ASCUND. Bilanţul economic anunţă falimentul CEH

Recent am intrat, neoficial, în posesia unor înscrisuri care arată că Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este în pragul falimentului. Conducerea Complexului a emis o notă informativă în care prezintă riscul ca 8.000 de salariaţi să rămână şomeri şi sute de milioane de lei să ajungă la datoria publică, bani pe care va trebui să-i plătim noi toţi. În tot acest timp, politicienii aflaţi la putere ascund mizeria sub preş şi ne vorbesc public despre CEH numai de bine

mine_carbune_bani_guvern

Bilanţul economico-financiar al Complexului Energetic Hunedoara arată, fără dubii, situaţia extrem de dificilă în care se află această firmă. În ciuda declaraţiilor optimiste avansate de miniştrii şi liderii politici PSD, riscul falimentului şi disponibilizarea celor 6.000 de salariaţi de la CEH plus închiderea activităţii la Societatea Naţională Închideri Mine (cu alţi 2.000 de posibili şomeri) nu este de neglijat. Cifrele pe care urmează să le prezentăm mai jos sunt obţinute prin intermediul unor surse neoficiale, dar bine informate. Datele au făcut obiectul unei informări pentru ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al CEH.

Datoriile enorme şi pierderile tot cresc

La sfârşitul anului trecut CEH a înregistrat datorii de 893.460.000 lei, din care peste 600 de milioane de lei au termen de scadenţă de sub un an. De asemenea CEH are datorii restante în valoare totală de 364 milioane de lei, din care 288 milioane lei faţă de bugetul consolidat de stat, iar 76 de milioane lei către furnizori.

În anul 2014, Complexul Energetic Hunedoara a înregistrat pierderi de peste 356 milioane de lei. Prin redistribuirea pierderilor pe sucursale s-a ajuns la următoarea statistică: Termocentrala Mintia are pierderi de 9.804.255 lei, Electrocentrale Paroşeni a înregistrat o „gaură” de 63.710.939 lei, iar Divizia Minieră este piatra de moară care trage Complexul la fund cu pierderi de 307.410.839 lei. Singurul capitol unde a „performat” echipa managerială – dacă asta se poate numi „performanţă” – este la categoria pierderi planificate. Ei au raportat o pierdere „peste plan” de aproape o sută de milioane lei.

Cresc şi pretenţiile salariale

În timp ce firma se îngroapă în datorii, pretenţiile salariale ale ortacilor sunt tot mai mari. Pentru lefurile angajaţilor, Complexul a plătit cu 41 de milioane de lei mai mult decât era prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli. La Divizia Minieră, cheltuielile cu personalul reprezintă două treimi din costul cărbunelui. Cei mai puţini bani se duc pentru echipamente de protecţie: 904.000 lei. Tichetele cadou au costat 6.794.623 lei, asistenţa medicală – 1.657.847 lei; masa caldă – 6.794,632 lei; transport persoane – 1.741.987 lei; alte cheltuieli sociale – 1.466.669 lei.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, CEH a cumpărat mărfuri mai scumpe, înregistrând un deficit de aproape 14 milioane de lei la acest capitol.

Explicaţii şi justificări

Conducerea CEH pune pierderile financiare înregistrate pe seama reducerii preţului mediu de vânzare a energiei electrice şi pe concurenţa inechitabilă între producătorii de energie hidro, nucleară, eoliană şi termo. Chiar şi în competiţia dintre termocentrale, CEH este în dezavantaj faţă de firmele care lucrează pe bază de gaz sau de lignit – susţin şefii Complexului – pentru  că huila se scoate din minele Văii Jiului cu costuri mult mai mari. Evident, din expunerea de motive a conducerii CEH lipsesc pierderile provocate de firmele care căpuşează Complexul şi „salariile nesimţite” despre care s-a vorbit enorm de mult, însă nu s-a prea rezolvat nimic.

Plăţi către Uniunea Europeană

Potrivit notei informative a conducerii, Complexul Energetic Hunedoara se află în imposibilitatea de a cumpăra certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Este vorba de vreo 9,32 milioane de euro, bani ce trebuie viraţi până la data de 30 aprilie 2015 în contul Registrului Unic Consolidat al Uniunii Europene. Rapoartele de monitorizare pentru anul 2014 arată că CEH ar avea nevoie de 2.465.000 de certificate, dar a luat doar 1.134.119. Diferenţa de peste un milion de certificate trebuie achiziţionată până la sfârşitul lunii viitoare, valoarea unui certificat fiind la această dată în jur de şapte euro. CEH nu dispune de aceşti bani. În cazul în care nu reuşeşte să ia certificatele care-i lipsesc, CEH va fi trebui să plătească penalităţi în sumă de 133,1 milioane euro.

Venituri şi cheltuieli lunare

Complexul încasează lunar cam 45 de milioane de lei, 25 de milioane din vânzarea de energie, 18,5 milioane lei din vânzarea serviciilor tehnologice de sistem, iar 1,5 milioane lei provin de pe urma energiei termice. Pentru aceste venituri CEH plăteşte salarii de 20 de milioane de lei, nouă milioane de lei sunt obligaţii la bugetul de stat, 5,6 milioane lei costă gazul natural, 2,75 milioane lei merg către băncii pentru acoperirea creditelor curente, iar diferenţa de 7,65  milioane de lei nici măcar nu acoperă costurile cărbunelui furnizat de SNIM, cheltuielile legate de transportul cărbunelui, dobânzi şi contribuţii la fondul de risc la investiţiile de mediu de la Electrocentrale Paroşeni, precum şi plăţi către alţi furnizori. Ca să nu mai punem la socoteală obligaţiile restante.

Primii paşi spre faliment

Complexul Energetic Hunedoara stă în permanenţă sub ameninţarea falimentului. Până acum au existat trei cereri de intrare în insolvenţă, formulate de CNH Petroşani, SC Multigama SRL Bucureşti şi SC Gerom Petroşani. CEH a reuşit să evite insolvenţa, plătind, de fiecare dată, în ultimul moment datoriile restante, dar rămâne o chestiune de săptămâni până când un alt furnizor va fi nevoit să ceară falimentul Complexului pentru că pierderile financiare „curg” în flux continuu şi CEH-ul nu mai poate apela la credite pentru a avea „lichidităţi”.

Nu sunt bani nici de salarii

Consecinţele sunt dramatice. Conducerea firmei avertizează Consiliul de Administraţie că s-ar putea să nu mai aibă bani nici de salarii. Ca să nu mai vorbim de finanţarea unor investiţii de mediu la Termocentrala Mintia şi de reabilitarea grupului nr. 4. În nota informativă se face vorbire de încetarea activităţii curente ca urmare a pierderii liniei de credit asigurată de CEC Bank, sau de riscul apariţiei unor noi explozii în subteran ca urmare a încetării temporare a activităţii.

„Moartea” CEH ne „face” la buzunare pe toţi

Pentru prima dată (din câte cunoaştem noi), echipa managerială emite un act de informare în care este pusă în discuţie închiderea Complexului Energetic Hunedoara şi consecinţele socio-economice care decurg de aici. Astfel, în jur de 6.000 de la CEH vor rămâne pe drumuri plus alte 2.000 de persoane care lucrează la SNIM, deoarece această firmă este captivă Complexului, CEH fiind singurul client care-i cumpără cărbunele. De asemenea, localităţile din Valea Jiului şi municipiul Deva vor rămâne fără agent termic pe timp de iarnă şi fără apă caldă. Apoi, statul va fi obligat să preia plata creditelor angajate de Complex, Ministerul Finanţelor Publice având calitatea de împrumutant sau pe cea de garant.  Aceste informaţii sunt dosite de liderii politici care guvernează România, deşi ele ne interesează pe toţi. Cu toţii vom plăti proasta administrare a unei afaceri patronate de stat.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/