Consiliul Judeţean Hunedoara are două proiecte „mamut” care vor rezolva alimentarea cu apă şi canalizarea până în cele mai puţin populate cătune din judeţ. Valoarea totală a lucrărilor ce urmează să se realizeze cu fonduri nerambursabile se ridică la aproape trei sute de milioane de euro
Primul proiect este într-o fază avansată (organizarea licitaţiilor), iar lucrările vor începe din primăvara anului viitor. Este vorba de un proiect finanţat prin fonduri de coeziune de la Uniunea Europeană în valoare de 106 milioane de euro pentru realizarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizarea în zonele Brad, Orăştie, Deva, Hunedoara, Haţeg şi Călan. Apaprod, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean, trebuie să achite o cotă de cofinanţare în sumă de 6,1 milioane de euro, bani ce vor fi luaţi cu împrumut de la Banca Mondială. „Am apelat la acest credit pentru că era un efort financiar prea mare să alocăm banii de la bugetul propriu şi am fi fost obligaţi să renunţăm la alte investiţii. Rambursarea sumei o facem în 15 ani cu o perioadă de graţie de 4 ani”, a explicat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, într-o conferinţă de presă ţinută ieri la sediul PNL.
Canalizare cu fosă septică în cătunele izolate
Cel de al doilea proiect este creionat, în faza studiului de fezabilitate, pentru exerciţiul financiar european 2014-2020. Valoarea lui este de 178.735.484 euro şi are ca obiect tot infrastructura de apă şi canal. Judeţul a fost împărţit în 26 de aglomeraţii de localităţi în care sunt prinse şi cătunele cele mai puţin populate. În satele cu până la 50 de locuitori se va face un sistem de canalizare conectat la o fosă septică comună şi comunitatea va fi dotată cu o vidanjă. Acest proiect este pregătit pentru a fi depus în prima sesiune din anul viitor, după ce va intra în vigoare planul european de finanţare multianuală. În acest moment, cam 68 la sută din populaţia judeţului are acces la reţeaua de alimentare cu apă şi la canalizare, iar proiectele iniţiate de CJ Hunedoara fac ca toţi locuitorii judeţului să aibă acces la aceste utilităţi. „În câţiva ani sunt convins că hunedorenii vor trăi în condiţii de civilizaţie demne de mileniul trei. Hunedoara este în fruntea listei privind reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare”, a mai spus Moloţ.