DEVA, cocktail investiţional în sănătate, apă curată, cultură şi salvarea de vieţi
Consiliile Judeţene îşi au sediul în localităţile de reşedinţă de judeţ. În judeţul Hunedoara, sediul instituţiei se află în municipiul Deva
[wzslider autoplay=”true” info=”true” lightbox=”true”]
Municipiul Deva este cea mai importantă localitate a judeţului Hunedoara, fiind reşedinţa acestuia. În Deva, care a devenit şi localitatea hunedoreană cu cel mai mare număr de locuitori, îşi au sediul cele mai importante instituţii publice din judeţul nostru.
CJ Hunedoara, placa turnantă a unei bune administrări
În baza prevederilor legale, o parte dintre acestea sunt în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara şi sunt finanţate de această instituţie. Dar, tot conform legii, CJ Hunedoara finanţează şi alte instituţii de interes public. “Sprijinim, din 2009, un modern Centru Unic pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliul Judeţean alocând, pentru dotarea şi amenajarea sediului acestuia, suma de 5.279.780 de lei. De asemenea, am mai alocat finanţări, de circa 16 milioane de lei, pentru Centrul Militar Judeţean, Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia de Evidenţă a Persoanei , dar şi pentru modernizarea şi dotarea altor instituţii şi a aparatului propriu al Consiliului Judeţean”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara. În mod firesc, colaborarea dintre Primăria Deva şi CJ Hunedoara este una bună, municipalitatea primind, ca şi cheltuieli de capital, din partea consiliului, în ultimii 10 ani, aproape 12 milioane de lei.
“Am decis că este vitală investiţia în salvarea de vieţi. O societatea civilizată are mecanisme bine puse la punct pentru aşa ceva. Aşa a apărut SMURD-ul şi Centru Unic pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii pe care le-am adus treptat la un grad de dotare care le permite să intervină rapid şi eficient în caz de vieţi aflate în pericol”
Mircea Ioan Moloţ
Preşedintele CJ Hunedoara
Investiţii în salvarea de vieţi
O confirmă Petru Mărginean, primarul Devei: “Am lucrat la CJ Hunedoara 4 ani de zile și pot spune că relațiile au fost foarte bune concretizate prin proiecte comune și susținere. Unul dintre ele este SMURD-ul în județul Hunedoara și am toată convingerea că cetățenii apreciază acest serviciu. A fost inițiativa mea, cu susținerea necondiționată a președintelui Mircea Ioan Moloț, a consilierilor județeni și, până la urmă, este o activitate normală pentru zona noastră, pentru județul Hunedoara. Apoi sunt și au fost câteva proiecte comune și susținere pentru municipiul Deva. Avem în perspectivă, pe fonduri europene, să dezvoltăm o zonă de agrement între Deva și Hunedoara, dacă nu chiar în Deva”, spune primarul Devei. Pe lângă cele menţionate de acesta, între cele două instituţii sunt , în derulare, mai multe proiecte, Consiliul Judeţean Hunedoara, la propunerile, conform legii, făcute de preşedintele instituţiei, liberalul Mircea Ioan Moloţ, alocând sume pentru buna derulare a acestora. Dintre aceste proiecte putem enumera reabilitarea Dealului Cetăţii, înfiinţarea unui aeroport, amenajarea unui centru de informare turistică sau sprijinirea unor asociaţii, CJ Hunedoara, parlamentul judeţului, alocând pentru acestea peste 1,8 milioane de lei.
Monografia Devei şi Opera Nights
Primarul Mărginean vorbeşte şi de câteva proiecte culturale aflate în derulare. “ Se poate vedea colaborarea cu serviciile din subordinea CJ Hunedoara şi în domeniul culturii. Cu biblioteca, unde facem o monografie, care va fi de succes, pentru că sunt implicaţi profesori, arhiviști și va fi o monografie extrem de valoroasă aşa cum Deva nu a mai avut. Apoi nu mai spunem de relația dintre Centrul Cultural Drăgan Muntean, Teatru, pe anumite evenimente culturale. Una dintre ele este apreciată la nivel naţional, de diverşi ambasadori care au fost aici, de Principele Radu al României. Este vorba de Opera Nights.
Ansamblu folcloric profesionist, lansat pe 16 mai
De la acest capitol, nu poate lipsi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Pentru muzeu, CJ a alocat, în ultimul deceniu, 8.369.580 de lei, aceşti bani fiind direcţionaţi către reparaţii, amenajări interioare, consolidarea clădirilor sau studii de fezabilitate. Tot aici merită a fi menţionate şi sumele alocate de Consiliul Judeţean pentru activităţile culturale din Deva, în valoare de peste 19 milioane de lei. “Nu doresc să trec peste capitolul cultură fără a aminti de înfiinţarea Ansamblului Folcloric Profesionist “Drăgan Muntean”, din subordinea CJ, a cărui lansare oficială va avea loc la Deva, pe 16 mai, şi vă invit să ne fiţi alături la acest eveniment”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean.
Peste 26 de milioane de lei pentru sănătate
Ca prioritate asumată, bineînţeles că pentru municipiul Deva s-au alocat, din partea CJ, sume importante pentru sănătate. “Mi s-a părut firesc ca să arătăm o atenţie deosebită capitolelor învăţământ şi sănătate. Aşa cum se ştie, spitalul din Deva este finanţat de Consiliul Judeţean. În ultimii 10 ani, de când sunt în fruntea instituţiei, am alocat fonduri importante pentru buna desfăşurare a activităţii sale”, a spus preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. Spitalul Judeţean din Deva s-a modernizat mult din 2004 încoace, beneficiind, printre altele, de ambulatoriu integrat nou, de o unitate de primire a urgenţelor reabilitată sau de un computer tomograf de ultimă generaţie, în prezent construindu-se şi o aripă nouă pentru această unitate medicală. CJ Hunedoara a alocat pentru dotarea şi modernizarea spitalului din Deva 25.621.010 lei. De asemenea, tot la capitolul sănătate se mai pot nota şi alte finanţări ale CJ, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi la Filiala Judeţeană de Cruce Roşie, ambele având sediul în Deva, în valoare de 772.590 de lei. Un calcul simplu ne arată că, pentru sănătate, în Deva, au fost alocaţi, de către Consiliul Judeţean, peste 26,3 milioane de lei.
Şcoala, mereu în atenţia CJ Hunedoara
Pe lângă investiţiile în sănătatea hunedorenilor, CJ Hunedoara a jucat un rol important şi în susţinerea şcolilor din reşedinţa de judeţ. Astfel, atâta vreme cât prevederile legale permiteau, Consiliul Judeţean a sprijinit financiar şi unităţile de învăţământ din Deva, între 2004 şi 2008 asigurând pentru întreţinerea şi modernizarea acestora circa 6 milioane de lei.
Infrastructura, la loc de cinste
Pentru a-şi respecta statutul de reşedinţă de judeţ, Deva trebuie să aibă şi o reţea de infrastructură bine pusă la punct. CJ a alocat, în ultimii 10 ani, peste 9 milioane de lei modernizării drumului judeţean 687, care face legătura între cele două mari localităţi ale judeţului nostru, Deva şi Hunedoara. Totodată, pentru reţeaua de termoficare a Devei, Consiliul Judeţean Hunedoara a pus la dispoziţie peste 5 milioane de lei, investiţiile în infrastructură neoprindu-se aici. Bunăoară, pentru dotarea cu echipamente moderne a operatorului autorizat în domeniu, SC Apaprod, CJ a alocat 110.000 de lei, iar pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor de alimentare de apă şi canalizare 694.330 de lei, ca şi cofinanţare. De asemenea, Consiliul Judeţean Hunedoara, pe programul ISPA, între 2004 şi 2011, a suportat cheltuieli pentru reţelele de apă şi canalizare din municipiul Deva în valoare de 82.726.860 de lei. Mai mult, la ora actuală unele lucrări la reţelele de apă şi canalizare din municipiul Deva sunt în curs de desfăşurare, iar altele vor începe în perioada imediat următoare.
Canalizare în tot oraşul
“Cu serviciul din subordinea CJ, APAPROD, s-a câștigat, anul acesta, licitația. Încep lucrările în luna mai anul acesta, în Viile Noi, pe strada Vulcan, în zona Zăvoi, în Sântuhalm”, spune primarul Mărginean. Mai exact, în ce priveşte apa, se lucrează la reabilitarea a 5 rezervoare şi a instalaţiei de clorinare, la construirea a 3 staţii de pompare, dar şi la extinderea sau reabilitarea reţelei pe circa 40 de străzi din Deva. În ce priveşte canalizarea, vor fi reconstruite staţiile de epurare din reşedinţa de judeţ, iar reţeaua va fi reabilitată şi extinsă tot pe aproximativ 40 de străzi, din municipiul Deva şi din satul aparţinător Sântuhalm. Valoarea acestor investiţii în reţele de apă şi canalizare este de 173 de milioane de lei. În plus, în acest an, vor începe, prin CJ Hunedoara şi APAPROD, şi alte lucrări la reţele de apă şi canalizare în municipiul Deva şi satul component Archia, precum şi în localitata Almaşu Sec, aparţinătoare de comuna Cârjiţi, aşezare vecină cu reşedinţa de judeţ, valoarea acestora fiind de 10.542.660 de euro, termenul de finalizare al acestora fiind prevăzut până în 2020. “La acest capitol al infrastructurii mai trebuie adăugat un element extrem de important pentru locuitorii Devei. Consiliul Judeţean, chiar în acest an, a alocat peste 30 de milioane de lei pentru închiderea depozitului de gunoi neconform”, a mai adăugat preşedintele CJ, Mircea Ioan Moloţ.
Spiritualitate şi sport
Un municipiu reşedinţă de judeţ trebuie să fie la înălţime şi în alte capitole, strict legate de viaţa cotidiană a locuitorilor săi, indiferent de vârstă, respectiv religia şi sportul. “Am o mare mulţumire sufletească legată de faptul că am avut un modest aport, alături de colegii din CJ, în înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Devei şi Hunedoarei. În aceste vremuri de restrişte biserica reprezintă un suport moral pentru toţi creştinii, indiferent de religia pe care o îmbrăţişează”, a precizat Mircea Ioan Moloţ. În acest context, trebuie subliniat că bisericile din municipiul Deva, conform prevederilor legale ce reglementează activităţile consiliilor judeţene, au primit finanţări, în ultimii 10 ani, de la “parlamentul judeţului”, aproape 12 milioane de lei, bani distribuiţi către lăcaşe de cult de rituri recunoscute în România. Iar sportul, chiar dacă este pomenit în încheiere, nu este ultimul de pe lista de priorităţi a CJ Hunedoara, instituţia alocând, în ultimii 10 ani, acestui domeniu de activitate, peste 6,5 milioane de lei, pentru 15 ramuri. “Deva este capitala mondială a gimnasticii. Chiar dacă nu mai avem lotul de senioare aici, echipa naţională care participă, în aceste zile, la Campionatul Mondial de la Sofia, este compusă din fete care s-au format la Deva. CIP Deva, la futsal, a fost multiplă campioană naţională şi câştigătoare a Cupei României, CSM Cetate evoluează în prima ligă de handbal feminin, iar alţi sportivi din municipiul reşedinţă al judeţului Hunedoara, din atletism, şah, arte marţiale sau culturism obţinând rezultate deosebite. Din 2004, de când sunt în fruntea CJ, am alocat, pentru sport, peste 5,5 milioane de lei”, a menţionat Mircea Ioan Moloţ. Investiţiile realizate, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în municipiul Deva, nu se opresc aici, asupra acestui subiect urmând a reveni zilele următoare.
19.311.370 lei a alocat CJ în ultimul deceniu pentru instituţii de cultură din Deva, beneficiare fiind:
Biblioteca Judeţeană “Ovid Densuşianu
Galeriile de Artă “Forma”
Teatrul de Artă Deva
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale
Ansamblul Profesionist Drăgan Muntean
5.798.000 de lei a alocat CJ Hunedoara pentru unităţi de învăţământ din municipiul Deva
Liceul de Muzică şi Arte Plastice S. Toduţă
Colegiul Naţional Decebal
Şcoala Generală Regina Maria
Şcoala Generală Cristur
Grup Şcolar Teglas Gabor
Grup Şcolar Ion Mincu
Liceul Pedagogic S. Drăgoi
Colegiul Naţional Sportiv Cetate
Şcoala Generală A. Şaguna
Palatul Copiilor
Inspectoratul Şcolar Judeţean
Creşa Dacia
Căminele şcolare
172.933.198,48 lei alocă CJ pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din Deva
Reabilitare reţea de apă în Deva pe străzile:
Ipătescu
Vlahuţă
Vlaicu
Neptun
Archia
Delavrancea
Cetăţii
Decebal
Digului
Dorobanţilor
Dragoş Vodă
Bariţiu
Gh. Lazăr
Hărăului
Izvorului
Grigorescu
Iorga
Bărnuţiu
S. Drăgoi
Şt.O. Iosif
Maiorescu
Vladimirescu
V. Branişte
Extindere reţea de apă în Deva pe străzile:
Vlaicu
Archia
Cal. Zarandului
Centuria
Cireşilor
Cozia 1+2
Cantemir
Granitului
Horea
P. Pincio
Vulcan
Pinului
Primăverii
Prunilor
Roci
Stejarului
Reabilitare reţea de canalizare în Deva pe străzile:
Caragiale
M. Viteazu
Progresului
Al. Progresului
Al. Muncii
Al. Scărişoara
Extindere reţea de apă în Deva pe străzile:
Sat Sântuhalm (12 străzi)
Archia
Vlaicu
C. Zarandului
Centuria
Cireşilor
Cozia 1 şi 2
Rosetti
Cantemir
Depozitelor
Maniu
Gării
P. Pincio
Vulcan
M. Viteazu
Pinului
Primăverii
Prunilor
Rândunicii
Roci
Stejarului
11.985.500 de lei a alocat CJ Hunedoara lăcaşelor de cult din municipiul Deva, beneficiare fiind:
Episcopia Ortodoxă a Devei şi Hunedoarei
Protopiatul Ortodox
Parohia Ortodoxă IV Micro 15
Parohia Ortodoxă VI Opera
Parohia Ortodoxă Sf. Vasile III
Parohia Ortodoxă Buna Vestire
Parohia Ortodoxă Deva VII
Parohia Ortodoxă Deva II
Parohia Ortodoxă Deva IX
Parohia Ortodoxă Bârcea Mare
Parohia Ortodoxă Cristur
Parohia Romano – Catolică Deva I
Parohia Romano – Catolică Deva II
Parohia Romano – Catolică Cristur
Parohia Greco – Catolică Imaculata
Parohia Reformată Deva
Biserica Penticostală Betania
Biserica Penticostală Muntele Sionului
Biserica Penticostală Emanuel
Biserica Creştină Baptistă Sf. Treime
Biserica Creştină Baptistă Maghiară
Biserica Creştină după Evanghelie