15.9 C
Deva
vineri, mai 17, 2024

CRONICA UNUI EŞEC ANUNŢAT. Petru Mărginean şi onoarea lui „nereperată”

Demisia „de onoare” a lui Petru Mărginean de la şefia PNL Deva e un banc prost. Ca elevul care împute aerul în clasă şi este pedepsit să iasă afară (la aer curat), fostul primar a lăsat în urma sa o organizaţie liberală decimată, ruptă de treburile gospodăreşti ale Devei şi de electorat. Marele PNL este a cincea roată la căruţă în Deva, iar „numiţii” Bogdan Ţîmpău şi Dorin Gligor refuză o analiză a eşecului. Prin suburbiile partidului, circulă o scrisoare deschisă, un fel de goarnă care sună deşteptarea în PNL Hunedoara. Deocamdată fără ecou.

 

Marele partid liberal are acum cinci consilieri locali. La fel ca în 2012, când vechiul PNL a băgat în Consiliul Local Deva prin USL tot cinci aleşi. În actuala configuraţie nu se regăseşte nicăieri zestrea cu care a intrat PDL în fuziune. În 2012, PDL a reuşit să impună trei oameni în „parlamentul” Devei. Unde s-au evaporat ei? Ca să nu mai vorbim că, după ordonanţa traseiştilor, PNL deţinea controlul absolut prin recrutarea de demnitari de la PSD şi PC. Bogdan Ţîmpău şi Dorin Gligor l-au ajutat pe Mărginean să facă praf liberalismul în Deva, preocupaţi să-şi consolideze poziţiile din capul listei pentru alegerile generale.

La un calcul meschin şi simplist, PNL are să vâre în Parlament doi deputaţi şi un senator, suficient pentru ca cei doi corifei ai marelui PNL să-şi asigure un viitor luminos şi tihnit, chiar dacă partidul se destructurează în judeţul Hunedoara. În aceste condiţii, e de înţeles să nu-şi asume eşecul, să nu depună mandatele şi să nu organizeze alegeri interne. Neoficial, printre liberali circulă o scrisoare deschisă din care vom reda pasaje, mai „la vale”. Nu înainte, însă, de a prezenta câteva detalii care au făcut previzibil eşecul liberalilor în alegeri.

Cumetrii şi aranjamente

Petru Mărginean a fost lăsat să-şi impună propriile interese în PNL Deva, deşi este de notorietate complicitatea şi afinităţile sale faţă de diriguitorii PSD. Un singur exemplu este edificator, deşi argumente în susţinerea celor de mai sus au fost cu nemiluita. Fostul primar l-a păstrat pe Ovidiu Moş (PSD) în fotoliul de viceprimar, împotriva somaţiilor primite de la co-preşedintele Alina Gorghiu, dar l-a radiat pe celălalt vice, pe liberalul Marius Surgent. Aceste manevre nu puteau exista, fără ajutorul „numiţilor” Ţîmpău şi Gligor.

Mărginean a făcut lista de consilieri locali pe bază de cumetrii, fără să respecte niciunul din criteriile impuse de partid, iar jocurile lui subterane au provocat PNL-ului pierderea a cel puţin un consilier local în alegerile din 5 iunie. Prin mici aranjamente a ajuns consilier local Claudia Mihu şi s-a dovedit o alegere greşită. În cartierul coordonat de ea au fost înregistrate scoruri foarte slabe (978 de voturi). De altfel, încă de la şedinţa de constituire, „doctoriţa” Mihu a demonstrat că nu înţelege administraţie, deşi colorează atmosfera cu iniţiative anapoda. Liberalii au împărţit Deva în cinci zone, nicăieri nu au bătut PSD-ul şi doar în două cartiere au fost peste PSRO-ul lui Mircia Muntean, acolo unde au făcut campanie electorală Sebastian Bara (1.072 voturi) şi Daniel Crişan cu Francisc Kovacs (1150 voturi). Crişan este singurul consilier local PNL cu dibăcie în actul administrativ, dar este ţinut în umbră, cumva, inexplicabil. La negocierile dintre PSRO şi PNL, pentru postul de vice, Bogdan Ţîmpău l-a susţinut de Irinel Faur, în timp ce Mircia Muntean îl prefera pe Sebastian Bara.

Gligor, însufleţit doar de interes personal

În 2012, când a făcut alianţă cu Mircia Muntean, Dorin Gligor a primit trei locuri eligibile pentru pedelişti. În noul şi marele PNL, prim-vicepreşedintele Gligor are un singur fost PDL în consiliul local, pe Mircea Birău, şi acela este rudă cu Petru Mărginean. Asta în condiţiile în care vechii liberali şi foştii pedelişti căzuseră de acord să completeze lista la paritate, unu de colo, altul de dincolo. Cum de nu şi-a promovat Gligor oamenii? Explicaţia o vom găsi în toamnă, pentru că neimplicarea sa în aranjamentele făcute de Mărginean-Ţîmpău va fi răsplătită cu un loc de frunte pe lista senatorilor.

Liberalii datorează explicaţii celor ce i-au votat

S-a discutat îndelung că Petru Mărginean a luat mai multe voturi decât partidul. Cifrele confirmă, dar nu justifică o anume imagine mai bună a primarului, în comparaţie cu PNL Deva. Printr-un joc politic păgubos pentru partid, Mărginean a rupt voturi de la PNL, punându-şi omul de încredere să culeagă voturi pentru  el personal şi pentru Partidul Puterii Umaniste (aripa pro Voiculescu din fostul Partid Conservator). Cosmin Vasile („portofelul” lui Mărginean, cum a fost poreclit directorul tehnic al Primăriei Deva) a luat cu PPU 650 de voturi pentru lista de consilieri. Dacă Mărginean şi-ar fi pus omul să tragă pentru PNL, liberalii aveau acum şase consilieri locali şi partidul lui Mircia Muntean rămânea cu cinci. La Consiliul Local Deva, PSD a luat 6.446 voturi, PSRO are 5.780, PNL a strâns 5.289, iar Partidul Puterii Umaniste – 650. Acestea sunt doar câteva posibile explicaţii ale eşecului răsunător înregistrat de PNL Deva, însă e de datoria „numiţilor” Ţîmpău şi Gligor să iasă public cu analiza rezultatelor. Datorează măcar atât electoratului de dreapta, care a făcut un efort să voteze partidul. Alegătorii sunt îndreptăţiţi să afle dacă mai există liberali în amestecătura numită PNL, cărora să le dea votul la alegerile generale.

Scrisoare (încă ne) deschisă

Printr-o întâmplare amuzantă (de nepovestit), am intrat în posesia unui text care circulă sub formă de scrisoare (încă ne) deschisă în PNL Hunedoara. „Mă adresez dumneavoastră, celor care mai credeţi în valorile liberale autentice, cu un apel la raţiune, decenţă şi bun simţ. Am pierdut alegerile locale din 5 iunie 2016. E momentul să punem cărţile pe masă… (…) După alegeri, ne-am fi aşteptat la o analiză a rezultatelor pentru fiecare organizaţie locală în parte, să vedem ce a mers bine, ce n-a funcţionat, unde am greşit şi ce ar mai fi de făcut pentru campania din toamnă. Ne-am aşteptat să fie convocată o şedinţă cu toţi preşedinţii celor 69 de filiale locale, în care să-şi asume fiecare responsabilitatea, dar şedinţa de analiză nu a avut loc. Fără o dezbatere cinstită, e greu să mergem mai departe împreună.  PNL Hunedoara se destructurează, iar eşecul din alegeri e efectul, nu cauza. De un an şi jumătate ne bălăcim în promiscuitatea unui interimat nestatutar. PNL Hunedoara a fost o forţă în judeţ, când eram o echipă legitimă, cu lideri aleşi prin vot, nu numiţi de la centru. Actuala conducere a organizaţiei judeţene trebuie să-şi asume eşecul din alegeri şi să-şi depună mandatele. Nu vrem să cadă capete, nu ne dorim „sânge pe pereţi”. Ne dorim alegeri statutare în care conducerea actuală poate candida ca oricare alt membru de partid. Să câştige cei mai buni. Dacă interimarii vor fi reconfirmaţi în fruntea partidului, ei vor fi liderii noştri asumaţi prin vot. Este singura cale democratică să curmăm disputele interne, nemulţumirile spuse pe la colţ de stradă şi aranjamentele de gaşcă”, se arată în scrisoare.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/