La propriu. Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a luat voturi în Valea Jiului mai ales pe baza promisiunii că va reduce preţul apei potabile. A ajuns pe final de mandat şi nu prea i-au ieşit paşii, dar o scaldă printr-o altă abordare: apa de ploaie
Senatorul Haralambie Vochiţoiu a găsit un paragraf de lege prin care ar fi opţională facturarea apei meteorice de la persoanele fizice. Potrivit declaraţiilor făcute de Vochiţoiu într-o conferinţă de presă, operatorii de apă – Apa Prod şi Apa Serv valea Jiului, în cazul judeţului Hunedoara – pot să scoată de la facturare apa de ploaie pentru persoanele fizice. „Aproape zece la sută din factură o reprezintă această apă pluvială.”, a precizat Vochițoiu. În replică, Victor Arion, director general Apa Prod, a demonstrat că apa meteorică nu costă nici pe departe cât pretinde senatorul Vochiţoiu. „Dacă ne facem campanie electorală pe apa pluvială, tot viitorul României este apă de ploaie”, a replicat Arion.
Gargară politică cu apă de ploaie
Senatorul UNPR spune că a cerut consilierilor judeţeni ai partidului său să iniţieze un proiect prin care hunedorenii să nu mai plătească apa meteorică. „Legea ne spune că persoanele fizice nu trebuie să plătească apa meteorică. În concluzie, luni, consilierii UNPR (sper cu sprijinul celor din PSD şi al celorlalţi consilieri, pentru că toţi sunt aleşi de oameni) vor depune un proiect foarte clar să nu mai permită conducerii portocalie-galbenă, ce-o mai fi astăzi conducerea judeţului, să le permită să fandeze pentru că mă rog de conducerea Consiliului Judeţean de câteva luni bune.”, a spus Vochițoiu.
„Atâta timp cât persoanele fizice nu deversează apa meteorică de pe proprietatea lor în reţea, propunerea e realizabilă. Altfel nu. Apele Române ne obligă să montăm aparate de măsură, apometre, pentru apa care o deversăm în emisari, adică în râuri. Această cantitate trebuie plătită. Dacă autorităţile locale o plătesc, noi n-avem nimic împotrivă, dar este un serviciu care trebuie plătit. Nu nouă ne-o plătesc, noi transportăm apa, o deversăm în râuri şi plătim la Apele Române, iar această cheltuială o recuperăm. Fiecare proprietar îşi declară suprafaţa de pe care apa meteorică se scurge în reţea, în funcţie de gradul de absorbţie: curte betonată sau cu pavaj şi aşa mai departe”, a explicat Victor Arion.