Începând cu anul 2010, Autorităţile de Mediu au scos din datele publice informaţiile despre spaţiile verzi din mediul urban. Adică exact de atunci de când României i s-a impus să respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat faţă de comunitatea europeană. Guvernul Boc a preferat să ascundă gunoiul sub preş şi aceeaşi practică a adoptat-o şi regimul Ponta
În 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat să crească suprafaţa zonelor verzi din mediul urban în conformitate cu normele europene de mediu. A fost dată şi o ordonanţă (114/2007) de guvern prin care autorităţile locale erau obligate să asigure în intravilan câte 20 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor până în 2010. Evident că timp de trei ani nimeni nu a mişcat un pai, aşa că la termenul scadent situaţia spaţiilor verzi arăta jalnic. Guvernul Boc a considerat că ar fi mai înţelept să nu ştie nimeni cum a evoluat înverzirea oraşelor, astfel că ultimele date despre zonele verzi se opresc la situaţia anului 2009.
Petice de vegetaţie, o cârpeală în stil românesc
Potrivit site-ului oficial al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara suprafeţele zonelor verzi din judeţ erau departe de pretenţiile europene cu un an înainte de 2010. Deva avea în 2009 doar 3,64 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor. Exact ca în 2008 şi foarte probabil la fel ca în 2010, dacă nu cumva mai puţin pentru că în acea perioadă au fost distruse gardurile vii şi înlocuite cu gazon. Aninoasa avea 0,78 metri pătraţi, Vulcan 3,14 (în creştere cu 0,02 mp faţă de anul precedent), Lupeni – 12,43 mp (9,90 mp în 2008), Petroşani – 15,65 mp (cu 26 centimetri pătraţi mai mult), Geoagiu – 16, 8 mp (în scădere cu 0,05 mp).
Cel mai bine e la Uricani unde erau 68 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor, dar şi Hunedoara, Brad, Călan şi Petrila erau peste suprafaţa cerută de lege. Din cele 14 oraşe, doar cinci se încadrau în normele cerute de UE.
Tăcere grea la Mediu, de Plumb
Următoarea obligaţie de mediu asumată de România pe tema zonelor verzi avea termen scadent data de 31 decembrie 2013. Guvernul Ponta a folosit aceeaşi tactică a foştilor guvernanţi: decât nimic, mai bine deloc. Pentru 2013, fiecare orăşean ar fi trebuit să aibă alocat 26 de metri pătraţi de vegetaţie. Georgeta Barabaş, director executiv la APM Hunedoara s-a sustras obligaţiei de a oferii informaţii invocând tot felul de proceduri impuse de ministerul condus de Rovana Plumb. Cam cum a procedat şi şeful Gărzii de Mediu când cu scandalul pinilor de la Episcopie.