Afacerea cu plumb transformă judeţul într-un depozit clandestin de deşeuri periculoase. Alte câteva sute de tone de zgură poluantă cu plumb sunt depozitate ilegal într-un spaţiu de pe malul Mureşului, la Mintia. Autorităţile vor afla şi despre acest pericol public tot din presă, deşi sunt într-o perpetuă anchetă „de împins hârtii” de peste o lună. De asemenea, plumbul poluant zace şi acum în depozitele improvizate şi ilegale atât pe malul Cernei cât şi în cartierul de case din Hunedoara
Peste două mii de tone de deşeuri periculoase sunt depozitate ilegal în incinta fostei Exploatări Miniere Veţel de la Mintia. Din informaţiile noastre, pulberile toxice au ajuns la Mintia la sfârşitul anului trecut, cam în aceeaşi perioadă în care au fost aduse de la Copşa Mică şi deşeurile care poluează municipiul Hunedoara.
Câştigurile otrăvite
Afacerea cu deşeuri periculoase de plumb este una extrem de profitabilă pentru câţiva băieţi deştepţi, însă devastatoare pentru mediu. Reţeta succesului e relativ simplă: deşeul produs de atelierele sucursalei Rombat Bistriţa de la Copşa Mică poate fi preluat de firme autorizate. Cei de la Copşa plătesc 37 de euro plus TVA pentru fiecare tonă de deşeu, doar ca să scape de marfa poluantă de la ei din curte. În urmă cu câţiva ani, deşeurile puteau fi prelucrate sumar şi exportate în China. În judeţul Hunedoara se ocupa de afacere firma Minprod de la Şoimuş. După ce atelierele de la Copşa Mică au fost privatizate şi modernizate, deşeurile au devenit greu de vândut la chinezi. Aşa s-a ajuns la prelucrarea lor în cuptoare artizanale (la Teliucu Inferior şi Zlaşti) şi la staţia de spălare de pe malul Cernei (în municipiul Hunedoara). Potrivit informaţiilor noastre, o parte din deşeurile procesate astfel au fost exportate la începutul lunii trecute în China.
Hunedoara, groapa de gunoi toxic a vestului
După modernizările de la Copşa, cea mai mare parte a deşeurilor nu poate fi valorificată la export. Astfel, din toată afacerea a rămas doar câştigul (37 euro pe tonă) oferit pentru preluarea deşeurilor. În aceste condiţii, afacerea cu deşeuri de plumb a devenit o bombă ecologică pentru judeţ. Deocamdată se ştie că au fost contaminate cu plumb terenuri din municipiul Hunedoara, Teliucu Inferior şi Zlaşti. Lor li se alătură acum şi Mintia. Deşeurile de la fosta uzină de preparare sunt depozitate ilegal printre ruine, periculos de aproape de malul Mureşului. Potrivit informaţiilor noastre, „şoproanele” sub care stă pulberea poluantă aparţin omului de afaceri Emil Biber, cercetat penal pentru că ar fi luat şpagă în calitate de profesor la Universitatea Petroşani.
Dregătorii se mişcă greu, ca-n ghete de plumb
Autorităţile care anchetează cazul vor afla şi despre acest depozit ilegal tot din presă, deşi firesc ar fi fost ca presa să fie informată de Prefectură despre detaliile şi dimensiunile poluării cu plumb. Pentru „anchetatorii” statului ar fi fost simplu. Era nevoie doar să ceară celor de la Copşa şi ar fi aflat câte tone de deşeu au fost „exportate” în judeţul Hunedoara. Astfel, nu se mai aflau în situaţia ridicolă de a căuta „în orb” şi din auzite prin tot felul de locuri din municipiul Hunedoara. (Apropo, ceea ce se află acum pe lângă gară e zgură de la combinat, nu deşeuri cu plumb. Plumbul „a dormit” o singură noapte pe acolo, înainte de a fi îmbarcat în containere şi trimis în China.) De peste o lună, autorităţile se mişcă de parcă ar avea plumb în ghete. Dar asta nu provoacă saturnism.