Consiliul Judeţean Hunedoara a organizat, la Deva, primele dezbateri publice pe tema strategiei de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014-2020. Strategia, ca lucrare tipărită, este absolut necesară pentru accesare de fonduri europene în viitorii ani, însă dacă ea se opreşte în a fi doar un instrument birocratic de procurat bani de la Uniunea Europeană, va rămâne un act ratat.
Dezbaterile au avut loc pe parcursul zilei de ieri la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Hunedoara, iar la evenimentul de consultare publica numit „Focus grup cu tema dezvoltarea sociala a judeţului Hunedoara”, s-a discutat proiectului de elaborare a Planului de dezvoltare regionala a judeţului Hunedoara pentru perioada 2014-2020.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara împreună cu firmele partenere S.C. GEA Strategy&Consulting S.A. Bucureşti şi S.C. A.B.A. Management S.R.L. Timişoara.
Un document vital, nealterabil politic
Astfel de strategii au mai fost plătite de primăriile Deva şi Hunedoara, dar şi la câteva comune, şi s-au dovedit a fi lucrări făcute din „pix”, adeseori copii ale unor strategii de pe alte meleaguri fără legătură cu Hunedoara şi cu multe date eronate. În schimb ele au costat enorm de mulţi bani. Autorităţile judeţene ne dau asigurări că strategia judeţeană nu va avea soarta celor de la primării. „E un document vital pentru direcţia pe care o luăm astăzi spre anul 2020 sau chiar mai mult, având în vedere că se decalează exerciţiile financiare europene cu trei ani. Ne dorim o analiză pertinentă, cu plusuri şi minusuri, a judeţului Hunedoara pentru ceea ce urmează. Avem o propunere pe cinci axe, printre care social, economic, pentru dezvoltarea turismului şi punerea în valoare a tuturor obiectivelor. Este un document extrem de important, reprezintă o voinţă dincolo de cea politică, o dorinţă a hunedorenilor de a se dezvolta într-o direcţie care să nu mai poată fi alterată ulterior de alte interese”, a declarat Adrian David, preşedintele CJ Hunedoara.
O legislaţie europeană necesară
Dialogul cu mediul de afaceri din judeţul Hunedoara este încă departe de a-şi spune ultimul cuvânt în materie de strategie de dezvoltare. „Cred că este absolut necesar un dialog, de aceea vor exista şi alte întâlniri, nu vrem să arătăm o strategie de dezvoltare pe care am gândit-o noi, ci important e să emane din mijlocul nostru al tuturor. Ideile vor fi puse cap la cap, iar colaborarea cu mediul de afaceri este foarte importantă în acest sens. Ne lipsesc însă nişte elemente de ordin legislativ şi am dori o îmbunătăţire a legislaţie pe parteneriatul public privat. Când vom avea o legislaţie europeană şi în această privinţă putem să spunem că avem ceea ce ne trebuie în privinţa dialogului”, a spus David.
Revine Conurbaţia Corvină
„Ar fi singura noastră şansă: să avem un oraş de peste o sută de mii de locuitori, oraş care are alte perspective de finanţare în privinţa finanţărilor europene. Cred că a venit vremea să lăsăm la o parte acele orgolii care au pus o frână proiectului început în urmă cu mai mulţi ani. Am văzut din mai multe spectre politice că se doreşte revitalizarea proiectului, e unul din acele proiecte de care vorbeam că ar trebui resuscitat. Din punctul meu de vedere ar trebui să canalizăm orice efort spre Conurbaţia Corvină”, a mai spus preşedintele CJ Hunedoara.
Moştenirea dacică
„Turism montan este dezvoltat prin programe guvernamentale. Ce putem noi face e să ne adresăm guvernului să dezgheţe proiectele, îngheţate sub un strat mare de zăpadă în munţii Parâng şi prin Straja. Turismul ecumenic a înregistrat o creştere fantastică de peste 11 procente în anul 2015 şi sigur că trebuie fructificat. Trebuie să gândim câteva trasee pentru ca turistul ecumenic să mai zăbovească câteva zile prin judeţul nostru. Dar cea mai importantă axă este cea de punere în valoare a vestigiilor dacice din judeţul Hunedoara. Cred că aici e zestrea pe care ar trebui să o valorificăm şi cu care să ne mândrim”, este de părere acesta.