13.3 C
Deva
marți, aprilie 16, 2024

DEZVĂLUIRI INCENDIARE ALE PRIMARULUI DE ȘOIMUȘ. Administrația sub presiune politică și șantaj

Într-o emisiune care a abordat avatarurile administrației publice locale de la nivelul comunelor hunedorene, „Ediție Specială”, cu Alin Bena, miercuri, la Hunedoara TV, primarul din Șoimuș, Mihai Irimie, a dezvăluit cum sunt călărite politic primăriile, de ce e PNL Hunedoara o organizație debusolată și, în premieră absolută, cum poate ajunge un edil șantajabil pe relația cu unele „organe” de presă.

„Mi se cerea recomandare că am girul pesedistului local”

Nu este pentru prima dată când scoatem la iveală rețeaua de dependență între structurile politice și cele ale administrației publice locale din județul Hunedoara. Numai că este pentru prima dată când un primar explică pe îndelete cum se manifestă presiunea politică a puterii de la București și la ce umilință sunt supuși primarii pentru a obține, din vârful pixului unui politician de minister, aprobări pentru proiecte ce nu ar trebui să aibă nevoie de pile pentru a fi sprijinite.

Mihai Irimie spune pe șleau că, atunci când primarii – mai ales cei ai opoziției – merg la București au nevoie de o „parafă” politică locală, altfel nu au nicio șansă să rezolve ceva.

„Prin ministere ni se cere un acord politic, adică ți se spune „vreau să vii cu o recomandare politică”, ceea ce nu mi se pare normal, ca primar care reprezintă 4000 de oameni. Mi se cerea recomandare, că am girul pesedistului local. (…) Ca primar, chiar dacă tu te zbați să duci la minister anumite proiecte, acolo te lovești de faptul că nu ești de culoarea (politică, n.r.) care trebuie. (…) Aș dori ca lucrurile să fie altfel, să fim sprijiniți indiferent de culoarea politică”, explică primarul comunei Șoimuș.

Legat de traficul de influență la nivel înalt, devenit, se pare, obligatoriu pentru aleșii locali, Irimie spune: „Nu e normal să trebuiască să îl iau de mână pe deputatul Țîmpău sau pe deputatul Nistor și să merg să promovez un proiect”. Oricum, explică primarul hunedorean, dincolo de promovare și aprobare, puterea împarte banii cu… puterea: „La rectificare, care-s „roșii” primesc miliardul, care-s „galbeni” primesc leul”.

Guvernare, după cum bate… politicul

Colac peste pupăză, acum, când situația politică și administrativă a României este dată cu fundul în sus de urmările surprinzătoare ale tragediei de la clubul „Colectiv”, din București, problemele primarilor hunedoreni devin și mai complicate, pentru că nu mai au cu cine vorbi, chiar dotați cu „parafă politică”.

„Până se vor așeza lucrurile la București (cu noul guvern, n.r.), noi nu o să avem cu cine vorbi”, spune Mihai Irimie. Chiar dă un exemplu, din care să pricepem cam cum se guvernează România și cât de dependent este sistemul de clasa politică și mișcările ei.

„Astăzi (miercuri, 11 noiembrie 2015, n.r.) am sunat la Ministerul de finanțe, pentru un credit pe ordonanța 46, pentru proiecte europene… Că pentru asta ne zbatem, nu avem de unde obține alți bani, mai ales noi, cei care nu am fost cu PSD-ul… De acolo ne-au spus că e totul e OK, dar că nu au, încă, conturile deschise pentru banii respectivi. Am întrebat pe când se va rezolva și mi-au spus „păi, stați să vedem ce se întâmplă politic””, a relatat primarul din Șoimuș, completând: „…Or, noi nu putem aștepta să se reașeze politic, nu putem bloca proiecte europene pentru că la București, la guvern, pleacă Ion și vine Ion…”.

„Doar ne întâlnim la ședințe și acolo lucrurile merg cum merg…”

Întrebat despre felul în care propriul partid, PNL, îi este de ajutor, Mihai Irimie a confirmat ceea ce anunțam și noi în ultimele analize politice, anume debusolarea – deocamdată fără soluție – din organizația județeană Hunedoara a liberalilor, de după plecarea fostului lider autoritar Mircea Moloț.

„Când am venit în PNL, mi-a plăcut cum era echipa condusă de domnul Moloț, spun asta răspicat. Era o echipă unită, o echipă care chiar dorea să facă treabă. Acum sunt mai multe tabere, eu m-am retras puțin (pentru că, n.r.) în PNL-ul (Hunedoara, n.r.) de acum nu simt unitate. Nu mă așteptam să fie așa; nu simt că toți tragem în aceeași direcție. Sunt unii care stau cu un picior pe la ALDE. Am avut și eu o discuție pe tema asta, nu ascund, dar am hotărât să rămân în PNL și când voi ieși din politică, voi ieși din PNL”, a explicat Mihai Irimie.

Despre interimatul prelungit al deputatului Bogdan Țîmpău la conducerea PNL Hunedoara și relația cu membri de partid, în condițiile mai multor nemulțumiri interne, Irimie a spus: „Pe Bogdan Țîmpău l-am ales atunci, că așa a fost valul… nu am nimic împotriva lui Bogdan Țîmpău, dar simt că nu-i ține (pe peneliștii hunedoreni, n.r.) în mână. Vreau să spun că, totuși, trebuie să colaborezi cu colegii, să le mai dai un telefon, să îi mai întrebi de sănătate, dacă mai trăiesc, nu trăiesc… Vă dau un exemplu. Sunt atâtea măsuri deschise la București, niciodată nu a venit cu vreo informație de acolo. Chiar dacă este guvernare PSD, măsurile sunt pentru toată lumea, informația este foarte importantă pentru noi, dacă ajunge la timp la noi, noi depunem proiecte, pentru că nu avem alt scop, decât să aducem bani în comunele noastre să dezvoltăm zonele”.

„Am venit în PNL cu sacul de voturi”

Supărat pe organizația pe care interimarul Bogdan Țîmpău nu o ține unită în nici un fel, primarul din Șoimuș spune că există un singur lider local demn să fie liantul local al PNL: actualul președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Adrian David.

„Eu am mare încredere în Adi David, pentru că mi se pare că este omul care vrea să adune PNL-ul Hunedoara la un loc și cred că are o șansă mare de viitor și că va reuși să-l adune. (…) …este un om de cuvânt: dacă a spus „da”, a rămas „da”, dacă a spus „nu”, a rămas „nu”… Adi David are forță, este ce trebuie (organizației PNL, n.r.)”, a explicat Mihai Irimie.

O situație ciudată și care accentuează conflictul intern între Irimie și „grupul” Țîmpău este creată de lipsa primarului din Șoimuș din conducerea bicefală județeană a noului PNL, asta în condițiile în care Irimie este vicepreședinte al PNL Hunedoara: „L-am întrebat (pe Țîmpău, n.r.) de ce comuna Șoimuș nu merită să aibă un reprezentant în conducerea comună județeană. Totuși, eu am venit în PNL cu sacul de voturi, de la oamenii care m-au susținut. Probabil președintele nostru nu vrea să înțeleagă că trebuie să colaboreze cu noi, că trebuie să audă și vocea celor de jos”. Prin comparație, spune Mihai Irimie, „Adi David, președintele CJ Hunedoara… nu există săptămână în care să nu dea un telefon, să ne întrebe măcar cum merge treaba, ce probleme mai avem”.

„Când nu joci cum spun unii, în acel moment ești șantajat”

Solicitat de colegul nostru Alin Bena să explice cum se face că, într-o aceeași publicație hunedoreană, Mihai Irimie este când prigonitorul sătenilor din Șoimuș, când cel mai bun prieten al lor, primarul a făcut o dezvăluire uluitoare și unică, prin sinceritatea ei. O redăm ca atare.

„Este vorba, pot să vă spun și ziarul, de „Mesagerul”. Eu am avut conflicte politice cu acest ziar, să nu zic altfel!… În momentul în care au apărut aceste articole foarte urâte (împotriva mea, n.r.), eu am deschis și un proces împotriva acestui ziar. Pentru că nu este normal să dai cu mocirlă, după ce eu muncesc, sunt fapte care confirmă. Primeau bani din altă parte, de la adversarii mei, și, în fiecare săptămână, eram făcut în fel și chip în ziar… Pentru niște bani… Am avut o discuție cu directorul ziarului și l-am întrebat totuși „ce se întâmplă, pentru că chiar nu am făcut nimic rău și dezinformați populația, chiar dacă nu am făcut nimic rău… aveți ceva personal cu mine? Trebuie să fac ceva anume? Spuneți-mi ce trebuie să fac”… E vorba despre ceea ce fac toți primarii: contracte cu presa.

Nu este normal ca atunci când nu joci cum spun unii, în acel moment ești șantajat. Cred că se întâmplă cu toți primarii din județul Hunedoara. Eu nu vreau să spun că am fost șantajat, dar perioada aceea în care a apărut că primarul Irimie îi prigonește, îi taie, îi omoară, îi fugăre (pe cetățenii din Șoimuș, n.r.), astea sunt lucruri anormale pentru un om care vrea să facă presă în județul Hunedoara.

Până la urmă, am făcut contractul acela și lucrurile au început să meargă normal, au început să meargă frumos…”.

Știri Similare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/