2.2 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

EXODUL GUNOIERILOR DE PISA: Primarul Viorel Arion şi colectarea selectivă a banilor din gunoaie

De peste un an, gunoiul municipiului Hunedoara s-a transformat într-un mare şmen. Sub pretextul „caracterului de urgenţă”, primarul Viorel Arion a făcut învârteli de tot felul, reuşind să evite cu multă dibăcie licitaţia publică. Toţi banii din gunoi s-au scurs prin aranjamente, negocieri şi încredinţări directe

În data de 10 iunie 2014, SC Salub SA, operatorul de salubritate al municipiului Hunedoara, a intrat în faliment. Mai avea licenţă până la data de 1 iulie, după care municipalitatea trebuia să-şi găsească alt gunoier. Situaţia era critică. Primarul Viorel Arion a cerut consimţământul consilierilor locali pentru a salva Hunedoara de invazia gunoaielor. Aşa a început colectarea selectivă a banilor din gunoi.

Arion însărcinat, în nouă luni

Primarul voia să i se dea pe mână atribuirea serviciului de salubritate pentru o perioadă limitată, de nouă luni. „O licitaţie, de regulă, durează cam 6 luni de zile, noi ne-am luat o rezervă de 9 luni de zile, de asemenea am solicitat în conformitate cu contractul pe care îl avem cu A.D.I. – Sistem Integrat de Gestionarea a Deşeurilor, am solicitat avizul dumnealor, pentru a nu fi puşi în situaţia de a restitui banii pentru ecologizarea gropii de la Hunedoara, care este de vreo 3 milioane de euro. Am obţinut acest aviz, în consecinţă vă solicit să aprobaţi acest proiect, pentru că are, cred eu, un caracter de urgenţă”, a explicat Arion şi aleşii locali l-au crezut pe cuvânt. „O să chemăm cel puţin doi (operatori), cu care o să discutăm şi bineînţeles că, condiţia pe care o s-o punem este ca tariful să fie egal cu cel de acum sau mai mic”, a mai adăugat primarul şi părea corect ceea ce spunea. Recitind acum declaraţiile de mai sus, făcute în 18 iunie 2014, altfel apare „vrăjeala” cu interesul comunitar şi restituirea milioanelor de euro.

Avort spontan la licitaţii

De îndată ce a preluat gheşeftul, primarul Viorel Arion a sărit peste faza cu negociatul şi s-a oprit la SC Pisa Eco Ambiente SRL, o firmă controlată de aceiaşi afacerişti care falimentaseră cu SC Salub SA. Cele două societăţi au sediul social în satul Puchenii Mari, la numărul 450B, judeţul Prahova. Practic, au rămas utilajele şi oamenii să se ocupe de salubritate, doar că primarul avea de semnat ordine de plată spre altă firmă. Noul gunoier şi-a radiat firma cu sediul în Puchenii Mari pentru a o strămuta în judeţul Hunedoara. Mişcarea e inofensivă din punct de vedere penal, dar punctează la capitolul mici efecte electorale. Viorel Arion poate spune că a adus în oraş un investitor străin care a produs vreo 20 de locuri de muncă din cele 2.000 promise în campania electorală. Odată rezolvat acest mic aranjament, Arion a avortat spontan sarcina de a pregăti licitaţia.

Exodul gunoierilor de Pisa

Au trecut cele nouă luni de graţie oferite de consilierii locali şi primarul trebuia să prezinte alternativa de salubrizare a municipiului, dar nu exista una şi se ajunsese iarăşi în situaţia de „forţă majoră” din iunie 2014. Începând cu data de 1 aprilie, SC Pisa Eco Ambiente SRL nu mai avea ce căuta la strâns gunoiul. De această dată, Arion nu a mai cerut permisiunea nimănui şi a prelungit pe cont propriu – abuziv, cum ar veni – cu încă două luni înţelegerea cu gunoierii de Pisa. La data de 21 aprilie, operatorul de salubritate din Prahova şi-a radiat afacerea din Hunedoara şi s-a reînregistrat la Puchenii Mari, dar primarul Viorel Arion a continuat să le plătească facturile până la data de 31 mai 2015.salubritate

„Caracterul de urgenţă” nu prea are caracter

După cum se poate observa, licitaţiile nu sunt punctul forte al primarului, care nu a reuşit să ridice „gunoiul” pe SEAP timp de nouă luni. În această vară, Viorel Arion a venit cu o variantă mult mai interesantă financiar, aceea de a patrona el gunoierii oraşului printr-o firmă nou înfiinţată în subordinea Consiliului local. Cum demersurile de omologare pentru un operator de salubritate sunt complicate şi nu se fac de la o zi la alta, Viorel Arion a scos iar la înaintare „caracterul de urgenţă”, că – na! – cetăţenii nu pot fi lăsaţi cu gunoiul la poartă. A urmat un aranjament la limita legii, o golănie administrativă, după modelul trenuleţului. Viorel Arion a preluat în sarcina Primăriei toate obligaţiile operatorului de salubritate, oferindu-le gunoierilor de Pisa o căruţă de bani.

Divide şi stăpâneşte

Începând cu data de 1 iunie şi până la finalul acestei luni, primarul a închiriat maşinile de colectat gunoiul (patru la număr) de la SC Pisa Eco Ambiente SRL contra sumei de aproape 30.000 de euro, exact cât îi permite legea să dea direct, fără licitaţie. Apoi, cu un alt contract de închiriere, primarul a făcut aceeaşi manevră şi pentru containere şi pubele. Alţi 30.000 de euro. De ce nu a luat toate utilajele la grămadă? Pentru că ar fi trebuit să intre în proceduri de achiziţie publică „la vedere”, cu licitaţie, anunţ public şi toate celelalte inconveniente care încurcă învârtelile. Aşa a ajuns SC Salubprest SRL, firma patronată de municipalitate, să intre în lumea nemiloasă a economiei de piaţă.

Demisia Corinei Oprişiu

La această dată, gunoierii „patronaţi” de Viorel Arion acţionează în ilegalitate. Firma Primăriei încheie contracte şi efectuează servicii de salubritate fără licenţă, fără să fie autorizată în vreun fel. „Doamna Corina Oprişiu, director executiv, îşi permite să semneze abuziv în locul primarului şi să instige la fals. Firmele din Hunedoara trebuie să semneze un contract cu Salubprest pentru a obţine autorizaţia de funcţionare, dar această firmă funcţionează ilegal, neavând licenţă de operator de salubritate. Cer public demisia doamnei Oprişiu şi o voi face şi în prima şedinţă a Consiliului Local”, a declarat Jane Magaon, consilier local PNL.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/