Omul de afaceri este cercetat în Dosarul “Şpagă la MDRT”
După ce au afirmat că, indiferent de context, nu mai prelungesc contractul de asociere cu Kranz Eurocenter, edilii din Petroşani s-au răzgândit şi au mai pus o lună în plus la înţelegerea parafată cu firma controlată de Adrian Gărdean, implicată în dosarul “şpagă la Ministerul Dezvoltării”.
S-au “întors”
Contractul ar fi expirat în luna martie şi, iniţial, s-a spus că asocierea nu va mai fi prelungită. Acum, însă, datele problemei s-au schimbat, iar contractul a fost prelungit cu încă o lună.
“Contractul a fost prelungit, până în luna aprilie. În ceea ce priveşte banii colectaţi din Parâng, aceştia vin toţi la Primărie, iar către firmă sunt virate doar sumele pentru salarii şi plata utilităţilor”, a declarat Nicu Taşcă, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Petroşani.
Potrivit informaţiilor noastre, asocierea dintre Kranz Eurocenter şi municipalitatea din Petroşani a fost prelungită astfel încât să fie găsit cadrul legal pentru preluarea angajaţilor care deservesc acum instalaţiile de transport pe cablu la primărie.
Încă de al finele anului trecut oficialii Primăriei Petroşani anunţau că asocierea cu firma lui Adrian Gărdean va fi denunţată, iar unul dintre motive era legat de modul deficitar de admsinistrare a instalaţiilor de transport pe cablu. Au existat mai multe sesizări conform cărora instalaţiile de transport sunt pornite doar atunci când vrea responsabilul ce se ocupă de ele, iar asta ar alunga turiştii din Parâng. Pe de altă parte, nici cei de la Kranz Eurocenter nu ar mai vrea să continue asocierea şi au notificat primăria ca, pe viitor, să ia în calcul şi această posibilitate. La sfârşitul anului trecut a fost făcut şi primul pas privind înmcetarea asocierii dintre părţi, prin diminuarea participației din contractul de asociere încheiat între părţi pentru cei de la Kranz, care au intrat în contract fix cu datoriile pe care administraţia publică le avea faţă de constructor. Prin plata unor sume restante a scăzut și participația acestora în asociere. Cei de la Kranz Eurocenter vor rămâne, însă, în continuare executaţii proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil.
Asociere pentru salvarea domeniului schiabil
Asocierea dintre primăria Petroşani şi cei de la Kranz a fost parafată la începutul anului 2013, după un sezon turistic dezastruos, Primăria Petroşani a motivat necesitatea punerii în valoare a ceea ce se poate din amenajarea domeniului schiabil din Parâng şi, potrivit contractului, repartizarea beneficiului se făcea după achitarea tuturor cheltuielilor generate de exploatarea domeniului schiabil, iar cotele de participare la profit şi pierdere au fost stabilite la 88, 76% Primăria Petroşani, reprezentând procentul lucrărilor achitate către Kranz Eurocenter, respectiv 11,24% societatea privată, reprezentând procentul lucrărilor neachitate de către municipalitate.
Firmă implicată în scandalul “Gala Bute”
Controlată de omul de afaceri Adrian Gărdean, pus sub urmărire penală în Dosarul “Gala Bute”, Kranz Eurocenter este amintită direct de procurorii anticorupţie într-o extensie a dosarului principal, legată de şpaga ce ar fi fost dată la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe vremea când era condus de Elena Udrea. Astfel, anchetatorii susţin că există probe că finanţările pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a domeniilor schiabile erau făcute doar contra unui comision de 10%. DNA susţine că există probe că s-au dat şpăgi pentru finanţările acordate pentru programele de dezvoltare a domeniilor schiabile din Parâng şi Straja, acolo unde au lucrat două dintre firmele coordonate de Adrian Gărdean. Faptele s-ar fi petrecut în cursul anului 2011, când Elena Udrea ar fi cerut și primit de la Adrian Gărdean foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările pentru proiectele din Parâng şi Straja vor fi aprobate la timp. Astfel, la data de 7 februarie 2011, Elena Udrea i-ar fi cerut lui Gărdean ca, din sumele primite de la minister, să facă mai multe „sponsorizări”, transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, fostul minnistru, mai spun anchetatorii, i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Adrian Gărdean că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăților efectuate și care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.
„Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gărdean Adrian i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu Ștefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiți de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunțată organelor de urmărire penală. În data de 06.10.2011 Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Cu același prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gărdean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăților care urmau să fie efectuate către cele două societăți, iar pentru diferență i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Obreja Rudel. Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferența de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate”, se arată într-un comunicat al DNA. (Carmen Cosman –Preda)