Legea transparenţei decizionale este facultativă pentru Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria. Nu este singurul în această situaţie, dar este un punct de pornire pentru că, în urmă cu câteva luni, a promis să comunice informaţiile privind activitatea consiliului local. Nu s-a ţinut de vorbă şi cu greu şi-a amintit promisiunea făcută
Nu am cerut mare lucru. Convocatorul de şedinţă, ordinea de zi şi proiectele, iar după şedinţa Consiliului local să fie postate hotărârile adoptate într-un timp rezonabil, deşi legea îi obligă pe primari la mai mult de atât.
N-are nimic de ascuns. Şi totuşi…
Legea transparenţei este în vigoare din 2003, însă nici după mai bine de un deceniu primarii nu dau doi bani pe informarea cetăţenilor. Şi-au „tras” site la primării (că aşa cere comunitatea europeană), au spart o căruţă de bani pentru asta şi pe urmă paginile de net au fost lăsate în adormire. Pe site-ul Primăriei Simeria sunt postate 39 de hotărâri ale consiliului local adoptate în 2013, deşi este evident că au fost mai multe. Spre exemplu, în luna decembrie a anului trecut consiliul local s-a întrunit în patru şedinţe însă pe site nu apare nicio hotărâre. Puţin probabil să fi stat doar la taifas ori la şeptic. Tot în 2013, lunile octombrie şi noiembrie figurează doar cu câte o hotărâre luată, conform www.primariasimeria.ro, iar în acest an Consiliul local Simeria apare că nu a lucrat deloc, deşi aleşii locali au trecut pe la casierie să-şi „salte” indemnizaţia. „N-am dat importanţă acestui lucru. O să o pun în mişcare pe fata care se ocupă de site. Nu trebuie să îmi mai faci adresă scrisă că o să trimit de acum informaţiile. N-avem nimic de ascuns”, spune Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria.
Para-ndărătul şi secretomania
Primăriile organizează de obicei şedinţe de consiliu în ultimele zile ale fiecărei luni şi de multe ori se întâmplă să cadă toate şedinţele în aceeaşi zi, ceea ce face imposibilă monitorizarea deciziilor pe care le iau aleşii locali. În judeţul Hunedoara doar consiliul judeţean şi primăriile Deva şi Hunedoara respectă legea transparenţei decizionale. De asemenea, primăriile Petroşani şi Orăştie trimit informaţii la presa orăşenească locală. Pentru comparaţie: în Statele Unite lucrătorii din administraţia publică sunt obligaţi să folosească, în timpul orelor de program, doar email de serviciu care este public, oricine doreşte poate citi corespondenţa demnitarului. La noi nici măcar ce hotărăsc aleşii în şedinţe nu apare la vedere. Ca să nu mai spunem că hotărârile (în special cele privind finanţările) sunt scrise evaziv, că eşti nevoit să faci muncă de detectiv să te prinzi pe ce sunt cheltuiţi banii publici şi de noroc să afli în ce buzunare ajung.