Consiliul Judeţean Hunedoara a fost nevoit să aloce, din nou, bani pentru funcţionarea Spitalul Judeţean Hunedoara. Casa Județeană de Sănătate plăteşte un număr limitat de servicii medicale, pacienţii – obraznici, în lipsă de respect faţă de statistici – continuă să se betegească peste limita stabilită de ştabii sistemului, medicii sunt obligaţi să-i trateze, deşi Casa nu mai dă bani şi, astfel, se ajunge la spitale falite
Politica de subfinanţare a spitalelor din judeţul Hunedoara, promovată de fostul guvern PSD, pune în dificultate funcţionarea Spitalului Judeţean. Conducerea spitalului a fost nevoită să ceară, din nou, bani administraţiei judeţene. „Spitalul Judeţean Deva, în fundamentarea bugetului pe anul 2015, a solicitat Consiliului Judeţean Hunedoara suma de opt milioane de lei. Datorită lipsei fondurilor, în general, sau a subfinanţării cauzate de principiul bugetului minim promovat de fostul guvern, judeţul Hunedoara n-a avut capacitatea de a aloca această sumă. Am alocat, la momentul respectiv, 4,3 milioane de lei, sumă suplimentată în luna august cu încă un milion de lei. Astăzi (ieri, n.red), am propus şi domnii consilieri au fost de acord să mai alocăm 500.000 de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru plata facturilor restante, pe medicamente şi alte servicii specifice. Vreau să vă spun că cinci sute de mii de lei ajung pentru două-trei săptămâni de activitate. Cheltuielile curente ale spitalului sunt de 1,2-1,3 milioane de lei lunar. Cheltuielile depăşesc alocările de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Românii, obraznici, se betegesc peste plan
Casă plăteşte un număr limitat de servicii medicale, bolnavii au lipsa de tact să se îmbolnăvească peste limita stabilită de ştabii sistemului. Cu două luni înainte de sfârşitul anului, spitalul a ajuns să epuizeze fondurile Casei Judeţene de Asigurări pentru Sănătate, însă medicii nu pot pune halatul în cui până anul viitor când va relua Casa finanţarea spitalului. „Contractul cu Casa este încheiat pentru 19.500 de pacienţi în regim de spitalizare continuă. Noi, la nivelul lunii octombrie, am atins această cifră, dar trebuie să lucrăm în continuare pentru că spitalul nu se poate închide. Primim pacienţii în continuare, ceea ce înseamnă că noi consumăm bani. (…) Serviciile făcute în plus provin din secţiile şi patologiile chirurgicale, practic de acolo de unde nu putem niciodată să programăm ceva”, a explicat Călin Laza.