15.6 C
Deva
sâmbătă, mai 25, 2024

MOMENTE FESTIVE ŞI JOCURI DE CULISE. Liberalii au încercat „să-l facă” pe Mircia Muntean din vorbe

Liberalii au rămas în opoziţie la Deva, după ce au încercat „să-l facă” pe Mircia Muntean din vorbe. La fuziunea dintre PNL şi PSRO, socialii lui Geoană  au cerut postul de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene PNL Hunedoara pentru primarul Devei. Peneliştii au lăsat să se înţeleagă că se învoiesc, dar actul scris întârzia să apară. (Surse liberale spun că un astfel de act n-ar fi apărut niciodată, dar încurajările erau făcute să-l ţină pe Mircia Muntean ocupat, până ce va fi ales un viceprimar liberal la Deva.) Cu câteva ore înainte de şedinţă, PSRO a semnat protocolul de colaborare cu PSD şi a scurtcircuitat combinaţia penelistă.

Şedinţa de constituire a consiliului local nou ales la Deva s-a ţinut, vineri, 24 iunie 2016, în sala de şedinţe a Primăriei, un spaţiu nepotrivit pentru un astfel de eveniment. Căldura sufocantă, şi îmbulzeala fanilor lui Mircia Muntean (reactivaţi spontan de victoria primarului) au făcut ca aerul să fie irespirabil pe parcursul celor două ore, cât a durat evenimentul. Aproape peste tot în judeţ, chiar şi în administraţii comunale, şedinţele de constituire s-au ţinut în spaţii generoase (casă de cultură, aulă, sală de sport – fiecare cu ce a avut la îndemână), tocmai pentru că e un moment festiv la care participă, de obicei, lume multă. La Deva, organizatorii au fiert auditoriul la foc încins, în timp ce la căminul multicultural de lângă Cal era zaiafet pe bază de folclor.

 

Ei decid viitorul Devei

 

Şedinţa a fost condusă de Vasile Ţonea (PSD), cel mai vârstnic consilier local, alături de care au urcat la prezidiu Irinel Faur (PNL) şi Andreea Ciobanu (PSRO), cei mai tineri aleşi locali. La şedinţă a participat şi un magistrat de la Judecătoria Deva, care a prezentat soluţia la contestaţia fostului primar împotriva validării mandatului câştigat de Mircia Muntean. Instanţa a respins ca neîntemeiată şi ultima „pâră” a lui Petru Mărginean.

În sală au fost toţi consilierii aleşi, mai puţin Mărginean care a renunţat şi la această demnitate.

Vor conduce Deva de pe băncile consiliului local: Emil Stoica, Ovidiu Moș, Vasile Țonea, Emilia Clej şi Luminița Hurgoiu – toţi de la PSD. De asemenea, pesedistul Ioan Demeter a depus jurământ de consilier local, apoi şi pe acela de ales al judeţului, dar va renunţa la ambele demnităţi. La Deva, locul său va fi luat de Cosmina Rîșteiu. De la PSRO sunt aleşi locali: Răzvan Mareș, Tiberiu Coroiu, Andreea Ciobanu, Daniel Constantin Muntean, Adriana Maria Chirilă şi Gheorghe Smaranda. Liberalii vor fi reprezentanţi de Irinel Faur, Claudia Mihu, Mircea Birău, Daniel Ioan Crișan şi Sebastian Bara, Ferdinand Pogocsan şi Marta Mate sunt de la UDMR, iar Florin Oancea şi Mihai Mica reprezintă ALDE.

 

Au crezut că-l fac pe Mircia din vorbe

 

Alegerea viceprimarilor a fost subiect fierbinte, cam cu cinci-şase zile înainte de şedinţă. Potrivit surselor noastre, liberalii au vrut să-l „facă” pe Mircia Muntean cu puţină manipulare de la centru. Liderii PNL şi PSRO au negociat o fuziune prin absorbţie, de pe urma căreia liberalii să primească un post de viceprimar la Deva, pentru Irinel Faur. La negocieri, Mircia Muntean a revendicat postul de preşedinte interimar ocupat de Bogdan Ţîmpău şi se angaja să organizeze rapid alegeri de partid în judeţ. Învoiala părea să convină, doar că de la Bucureşti nu apărea înscrisul. În schimb, liberalii presau să-şi pună omul la primărie. În seara de dinaintea şedinţei, Răzvan Mareş a semnat protocolul de alianţă cu PSD. Ovidiu Moş avea susţinerea pentru postul de vice. La vot, cei cinci liberali au rămas izolaţi în opoziţie. Ovidiu Moş a fost ales viceprimar cu 15 voturi „pentru”, două nule şi patru „împotrivă”. Răzvan Mareş a fost „uns” vice cu 20 voturi „pentru”, un vot fiind nul.

 

Mesajul primarului ales

 

Mircia Muntean este, începând de vineri, 24 iunie 2016, noul primar al Devei. A depus jurământul pentru un nou mandat, al cincilea, după care a spus câteva cuvinte fanilor care au umplut sala de şedinţe a Primăriei. „Salut noii consilieri aleşi, salut prietenii, soţiile, mamele, copiii tuturor celor care sunt astăzi aici. Salut distinşii reprezentanţi ai presei. Le doresc din suflet sănătate şi un oraş mai bun, mai frumos, cu oameni mai fericiţi, cu zâmbete pe feţe şi un viitor bun pentru municipiul Deva. Sigur că mă onorează aceasta a şasea alegere (cinci mandate de primar şi unul de parlamentar – n. red.). (…) Acum am o echipă care a fost trup şi suflet alături de mine, am prieteni în toate partidele politice ce au intrat în Consiliu şi nu port ranchiună nimănui”, a declarat Mircia Muntean.

 

Apel către poliţiştii locali de serviciu când cu accidentul

 

Primarul ales a vorbit şi despre procesele sale şi a prezentat public un înscris din care reiese că a cerut revizuirea sentinţei în care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Mircia Muntean susţine că fapta reţinută în sarcina sa (exercitarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu) a fost dezincriminată prin decizia Curţii Constituţionale din 15 iunie 2016, motiv pentru care solicită achitarea sa.

Pe de altă parte, primarul ales continuă să spună că au fost mătrăşite probe video care îl scot din culpă în dosarul cu alcoolul la volan. „Vă spun: nu am remuşcări şi nu am nimic cu nimeni, în afară de dorinţa ca cei asupra cărora s-a abătut urgia în noaptea accidentului meu să meargă, să lase frica la o parte. Sunt prietenii noştri (pe) care îi voi ierta. Ei plâng acum şi se zbat. Să meargă şi să ducă Parchetului filmul cu cine era la volan, atât în faţa Sălii Sporturilor, la şase şi cinci minute, cât şi la 6:20 în faţă la Biserica Baptistă. Îi rog pe cei trei de serviciu – că eu, în patru zile am depus corect şi cinstit, iar comandantul de atunci nu le-a permis să dea filmul înregistrărilor de pe DN7. Este convingerea mea că o vor face şi că vor fi corecţi”, a spus Mircia Muntean.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/