„Maşina de vot” a primarului de Geoagiu a trântit proiectul ce viza apariţia unui Aqualand care să facă staţiunea atractivă şi pe timp de iarnă. Investiţia refuzată de oamenii primarului urma să fie suportată în întregime de consiliul judeţean, primăria participând doar cu terenul. Primarul Ioan Vălean (foto) pretinde că în Consiliul Local votul e pe bază de conştiinţă, nu-i politic. La Vulcan, alt primar de sorginte PSD, a insistat să se facă la el în oraş un parc de distracţii acvatic asemănător cu cel pentru Geoagiu
Iniţial, parcul de distracţii de la Vulcan era proiectat să se facă la Lupeni. „Din păcate Lupeniul este într-o situaţie de faliment din punct de vedere bugetar şi este în pericol de a nu-şi putea susţine părticica mică de cofinanţare şi atunci nu puteam risca. Acelaşi proiect îl vom muta la Vulcan”, a explicat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.
Primarul Vălean a instigat consilierii la vot „contra”
Consiliul Judeţean îşi propusese ca la Geoagiu să construiască un parc acvatic de distracţie mai mare, care să dea viaţă staţiunii şi în sezonul rece. Aqualand-ul din staţiunea balneoclimaterică urma să fie construit cu fonduri europene, printr-un parteneriat între Consiliul Local Geoagiu şi Consiliul Judeţean Hunedoara, parteneriat prin care primăria ar fi contribuit doar cu terenul aferent construcţiei. Iniţial, primarul Ioan Vălean a fost de acord cu investiţia şi a iniţiat un proiect care nu a trecut de votul consilierilor locali. S-au opus taman aleşii PSD-UNPR, cei care n-au mai trântit până acum nici un proiect de-al primarului Ioan Vălean . „Primarul este cel care a instigat consilierii să voteze împotrivă. Dumnealui le spunea că este un proiect prost-venit pentru Geoagiu Băi şi că este o cheltuială nejustificată”, a declarat preşedintele Mircea Moloţ, la finalul şedinţei consiliului judeţean în care a retras proiectul de pe ordinea de zi.
Politicienilor a început să le dicteze conştiinţa
De partea cealaltă primarul Ioan Vălean zice că s-a sucit pentru că proiectul (iniţiat de el) a fost prost făcut. „Eu sunt profesor şi înţeleg termenii, la mine nu ţine cu poveşti. Ce înseamnă „a instigat”? Consilierii au decis că sunt oameni cu judecată. Eu doar execut ce votează ei. Până nu vin cei de la consiliul judeţean să ne explice ce anume câştigăm în schimbul terenului, nu dăm nimic”, a replicat primarul oraşului Geoagiu. Curios este faptul că avantajele pentru comunitatea locală (locuri de muncă, venituri suplimentare la bugetul local şi toate celelalte) sunt expuse în nota de fundamentare semnată de „Primar Prof. Ioan Vălean”.
Aqualand-ul se va face cu sau fără primărie
De altfel, chiar şi colegii de partid ai primarului din consiliul judeţean s-au declarat dezamăgiţi de atitudinea primarului Vălean şi a aleşilor locali din Geoagiu. „Eu nu voi renunţa la proiect şi vă rog să nu renunţaţi nici dumneavoastră. Voi iniţia dezbateri publice să afle locuitorii despre ce este vorba pentru că ar fi păcat să ratăm această oportunitate”, a declarat Agripina Cazan, consilier judeţean UNPR.
Preşedintele Mircea Moloţ spune că administraţia judeţeană va cumpăra teren, dacă nu găseşte înţelegere la comunitatea locală, dar Aqualand-ul se va face pentru că staţiunea Geoagiu Băi trebuie să devină o atracţie turistică şi în sezonul rece. Un parc de distracţie acvatic care să funcţioneze şi iarna aduce clienţi hotelierilor şi comercianţilor locali, oferă noi locuri de muncă şi – implicit – veniturile la bugetul local vor fi mai mari.