15.1 C
Deva
joi, martie 27, 2025

Primăria Deva scoate Piaţa Agroalimentară la mezat

Prin licitaţie va fi închiriată piaţa centrală pe o perioadă de 25 de ani. Preţul de pornire a fost fixat la de 24.167 lei pe lună, căruia i se adaugă suma de 1800 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de evaluare. Împotriva proiectului a votat doar consilierul ALDE Mihai Mica (fost administrator public al Devei). Municipalitatea vrea, de asemenea, să reorganizeze piaţa en-gros de zarzavaturi după modelul marilor pieţe din Cluj, Timişoara sau Braşov.

 

Consilierii locali ai Devei au aprobat proiectul de închiriere prin licitaţie a Pieţei Agroalimentare în şedinţa de miercuri, 5 octombrie 2016, după ce şi-au însuşit un raport de evaluare a imobilului în suprafaţă de 7.230 metri pătraţi. Proiectul a trecut fără mari zbateri, dar a readus în atenţie specula şi înşelătoria practicate de falşii producători agricoli din piaţă.

 

Demascarea agricultorilor „de cafenea”

Ioan David, revenit de curând în consiliul local de pe banca de rezervă a PSRO, a deschis subiectul speculanţilor din piaţă. „Sunt mulţi comercianţi care vând pe baza unor certificate de producător false, în condiţiile în care ei nu au nici un metru de teren agricol. Asta îi dezavantajează pe adevăraţii producători care îşi plătesc taxele şi impozitele. Cred că ar trebui să fim mai atenţi în verificarea lor. A doua chestiune e că vin cu certificate false şi din alte localităţi. Aici este mai greu de verificat, dar cu o cercetare mai atentă am putea încuraja producătorii locali. Şi a treia problemă – care este cea mai dureroasă pentru cei din piaţă – este că unii cumpără en-gros de la fosta fabrică de conserve şi vând în piaţă mai scump”, a spus Ioan David, care a cerut edililor să trimită mai des funcţionarii primăriei în control.

 

Piaţa en-gros cu frigoterme

Primarul Mircia Muntean i-a întors-o lui David, prieteneşte: „Se vede că doamna îl trimite la piaţă pe domnul consilier, fiindcă ştie problemele. Însă îl informăm că noi şi consiliul local, până la venirea dânsului n-am stat cu mâinile în sân”, a replicat Muntean. Într-adevăr, edilii Devei au făcut vizite la pieţele din Cluj şi Timişoara, urmând ca, săptămâna viitoare, să plece o delegaţie de aleşi locali şi la Braşov pentru a „spiona” pieţele en-gros de produse agro-alimentare. Municipalitatea vrea să desfiinţeze piaţa improvizată de la fosta fabrică de conserve şi să amenajeze una la ieşirea din Deva, în apropiere de Auchan. Viitoarea piaţă en-gros ar urma să se întindă pe o suprafaţă de opt-nouă hectare de teren, unde vor fi construite cam o sută de frigoterme care să menţină produsele la o temperatură adecvată.

 

Paradoxurile neputinţei

Mihai Mica, consilier ALDE, a fost singurul care a votat împotriva închirierii pieţei. Mica spune că nu l-a convins studiul de impact, motivele pentru care administraţia a decis să închirieze piaţa în loc să o administreze în regie proprie. Înstrăinarea afacerii îi va afecta în principal pe micii producători şi va încuraja specula – este de părere fostul administrator public al Devei. „Noi cumpărăm castraveţi şi roşii de import, legume cultivate de românii plecaţi la muncă în Spania. Ei câştigă acolo mai bine ca în România, firmele spaniole au cheltuieli importante cu transportul produselor şi totuşi marfa de import e mai ieftina ca a noastră. E de ne înţeles, dar  sistemul funcţionează, ne-a declarat Mihai Mica.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/