1.6 C
Deva
luni, decembrie 4, 2023

Răfuială în PSD. Deputatul Cristian Resmeriţă cere demisia directorului CEH

Pentru că insistă în reducerea activităţii şi, implicit a salariilor, celor din domeniul indirect productiv, deputatul Cristian Resmeriţă a cerut, luni, demisia directorului general al CEH, Aurel Niculescu. Asta deşi fac parte din acelaşi partid, respectiv PSD.

Cristian-ResmeritaTotul a plecat de la un plan de redresare asumat de directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, ce va fi prezentat în cadrul şedinţei şedinţei AGA ce va avea loc marţi, la Bucureşti şi de care deputatul Resmeriţă spune că a aflat acum şi cu care nu poate fi de acord. Plan de redresare ce vizează reducerea perioadei de lucru pentru o parte a angajaţilor şi, implicit, a salariilor. Asta după ce oficialii CEH au încercat deja o măsură de reducere a costurilor, prin trimiterea prin rotaţie a personalului TESA în şomaj tehnic numai că s-a ales cu un avertisment din partea ITM Hunedoara. Acum, problema revine în actualitate, doar forma diferă. „Ieri am aflat însă de un nou plan de reorganizare pe care domnul director general Niculescu doreşte să-l implementeze al nivelul Complexului Energetic Hunedoara. (…)  Bugetul de venituri şi cheltuieli a fost aprobat cu o pierdere de 287 de milioane de lei. Pe un buget în pierdere nu ai voie să faci niciodată rectificare şi mai ales rectificare pe venituri salariale. Azi dimineaţă s-a venit cu următoarea solicitare: reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână cu reducerea corespunzătoare a salariului pentru întreg personalul, cu excepţia personalului din activitatea de subteran şi a celui din exploatare tură continuă de la Sucursala Electrocentrale Paroşeni”, a declarat  deputatul de Valea Jiului, Cristian Resmeriţă. Cu alte cuvinte, se renunţă aparent la măsura ilegală de şomaj tehnic, dar activitatea tot se restrânge, la fel ca şi veniturile.

 

Măsura afectează peste 3000 de oameni

 

O măsură care afectează în total 3206 salariaţi, care se vor trezi cu salariile diminuate cu 20 de procente. Şi care, economic nu rezolvă prea multe, în condiţiile în care economia realizată este de fix 8,4 milioane de lei până la finele anului. O sumă pe care de altfel conducerea CEH putea lesne să o cuprindă în pierderea de 287 de milioane de lei cu care a fost aprobat BVC-ul de către Guvern. Deputatul Resmeriţă spune că nu a fost şi nu va fi de acord cu astfel de măsuri economice şi, ca atare, cere demisia directorului geenral al CEH, Aurel Niculescu. „I-am spus că, dacă va merge cu această propunere, singurul lucru pe are poate să îl facă în continuare este să îşi dea demisia. I-am şi dat o foaie albă de hârtie. (…) Nu pot să accept acest lucru sub nicio formă. Producţia se va duce în jos, exploatările miniere se vor duce în jos şi sunt foarte multe scenarii care prevăd închiderea unor exploatări miniere”, spune Resmeriţă care a precizat că, dacă AGA va aproba această măsură va cere şi demisia celor care votează pentru, indiferent de cine sunt susţinuţi.

Critica deputatului puţin contra vântului

De precizat, însă, că despre restrângerea activităţii vorbesc şi oficialii Ministerului Economiei care au anunţat că pentru CEH există întocmit un Plan de eficientizare a activităţii care prevede măsuri pe termen mediu şi lung, dar şi cu aplicare imediată ce vizează reducerea costurilor de producţie, creşterea veniturilor şi reducerea pierderilor.  “Se impune necondiţionat restructurarea societăţii, urmând a fi aplicate programe de reducere a activităţii pentru perioadele în care preţurile de vânzare a MWh-ului pe piaţa de energie sunt foarte mici, ceea ce duce la înregistrarea unor pierderi foarte mari, precum şi programe de disponibilizare a unor categorii de personal”, admite secretarul de stat Mihai Adrian Albulescu, din cadrul Departamentului pentru Energie.

Directorul de la închiderea minelor,  şeful peste minele viabile!?

Şi poate ar mai trebui precizat că, sub oblăduirea actualului Guvern, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH – ce administrează minele viabile – a fost numit un fost director al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, respectiv Ioan Stamin Purcaru. Acelaşi Purcaru care este şi directorul general al CONVERSMIN Bucureşti, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei şi care se ocupă tocmai de închiderea şi ecologizarea perimetrelor miniere. Era la îndemână, la Bucureşti, şi specializat pe probleme de minerit, explică deputatul Cristian Resmeriţă. Şi, am adăuga noi, probabil şi în partidul în care trebuie.

Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat la 1 noiembrie 2012 şi, în nici doi ani de activitate, a reuşit să acumuleze  datorii de peste 800 de milioane de euro. Şi, din cauza managementului defectuos, reuşeşte să blocheze şi activitatea altor parteneri de afaceri. Numai către Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului, care cuprinde minele neviabile, înregistrează datorii în valoare de 50 de milioane de lei. De asemenea, firmele de pază s-au plâns mereu de sincopele cu care îşi încasează facturile, iar oamenii rămân neplătiţi. Lista poate continua, iar unele litigii comerciale s-ar putea muta în instanţă.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/