12.4 C
Deva
vineri, martie 28, 2025

RAPORT DE ACTIVITATE. Iuliu Winkler: „UE, făurită din crize”

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a prezentat, luni, la Deva, într-o conferinţă de presă, raportul său de activitate pentru sesiunea parlamentară 2015-2016. „Anul trecut, în septembrie, sesiunea parlamentară a început în plină criză a migraţiei, când Europa era disperată şi căuta un răspuns la valurile de refugiaţi. (…) Activitatea în Parlamentul European (PE) a fost marcată de atentatele teroriste de la Paris şi Bruxelles, (…), iar acum se încheie în plină criză a Brexit-ului”, a arătat deputatul european în prezentarea raportului său de activitate.

 

Euro-deputatul hunedorean spune că, de la declanşarea crizei economice din 2009, Uniunea Europeană a trecut prin crize succesive, iar rezultatul referendumului din Marea Britanie i-a determinat pe foarte mulţi politicieni europeni să ceară răspicat o reformă a Uniunii. Potrivit parlamentarului european, succesiunea de crize a dus la adâncirea clivajelor deja existente în interiorul UE, creând altele noi.

Demagogia „răului” care vine mereu de la Bruxelles

Europa trebuie să găsească soluţii care să mulţumească pe toată lumea, „şi pe cei din Valea Jiului, de exemplu, dar şi pe cei din Bavaria”, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin dialog. Winkler consideră că un prim pas pentru realizarea unui dialog real la nivelul UE este renunţarea la un obicei extrem de dăunător pe care îl practică, de prea multă vreme, liderii statelor membre, şi anume asumarea tuturor lucrurilor bune de la nivelul Uniunii ca fiind realizări ale guvernelor naţionale, în vreme ce măsurile mai puţin populare sunt aruncate în responsabilitatea Bruxelles-ului. „Acest mod de a face politică îşi arată acum efectele, şi anume adâncirea euroscepticismului în rândul cetăţenilor europeni”, a spus Winkler, amintind că, înainte de votul britanicilor pentru ieşirea din UE, un semnal îngrijorător a fost transmis, de exemplu, de olandezii care au votat, în cadrul unui referendum, împotriva acordului UE-Ucraina.

Securitate, libertate, prosperitate

În raportul său de activitate, Iuliu Winkler, citându-l pe Jean Monnet, îşi exprimă convingerea că „Europa se va făuri trecând prin crize şi va fi suma soluţiilor adoptate pentru a le depăşi”. Deputatul hunedorean mai arată că în toate ocaziile pe care le-a folosit în sesiunea parlamentară recent încheiată şi în care şi-a exprimat opinia despre afacerile europene a avut în vedere nevoia de a recâştiga încrederea cetăţenilor în ideea europeană. „UE este construcţia cetăţenilor acesteia şi nu un spaţiu al rivalităţii dintre cele 28 de guverne. Construcţia europeană va avea viitor doar dacă va reuşi să pună din nou în prim-planul întregii sale existenţe libertatea, demnitatea şi prosperitatea cetăţenilor săi. (…) Referendumul care a dus la decizia de ieşire a Marii Britanii din UE, are semnificaţii profunde pentru întreaga UE şi astfel şi pentru ţara noastră. Cel mai mare pericol pentru noi este re-emergenţa proiectelor care vizează o Europă cu două viteze. (…) Guvernul, diplomaţia şi reprezentanţii României în PE trebuie să contracareze cu argumente valide şi cu acţiune coordonată o asemenea viziune. Membrii UE trebuie să rămână egali în statutul lor de părţi componente ale unei Uniuni care, fără îndoială, trebuie reformată. Toţi politicienii vorbesc despre reforma UE, dar fiecare dintre ei înţelege altceva prin nevoia de reformă. De aceea, dialogul este crucial în perioada care urmează. De la o prioritate formală, dialogul social trebuie elevat la rangul de primă şi urgentă necesitate”, mai afirmă deputatul european în debutul raportului său de activitate.

 

Deputatul nu este agentul fiscal al primarului

Liderii UDMR se întâlnesc, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a pune la punct strategia de abordare a alegerilor parlamentare din noiembrie. Udemeriştii hunedoreni salută revenirea la votul pe listă. „Experimentul alegerilor uninominale a fost unul nefericit în istoria post-decembristă a Românei. În 26 de ani nu am avut accidente mai mari din punct de vedere politic, accidente mai mari din punct de vedere uman, al persoanelor care au ajuns să obţină mandate prin votul democratic. Nu critic votanţii, ci aleşii care au obţinut mandate şi nu au fost demni de aceste mandate”, a declarat Winkler. UDMR Hunedoara îşi propune să obţină la redistribuire un mandat de deputat pentru judeţ. Preşedintele organizaţiei judeţene a Uniunii ar prefera să rămână euro-parlamentar până la finalizarea mandatului, în 2019, şi „crede” că nu se va regăsi pe listă, la toamnă. Candidaturile vor fi anunţate public, probabil, la jumătatea lunii septembrie. Iuliu Winkler spune că profilul candidatului trebuie să fie croit pe priceperea în a face legi, nu pe disponibilitatea de a umbla după bani pentru poduri, drumuri şi alte cele, fiindcă „deputatul nu este agentul fiscal al primarului”

 

Schimbarea începe cu gesturile mărunte

Dacian Cioloş este primul (şi singurul) prim-ministru al României care a invitat parlamentarii europeni la dialog. Întâlnirea a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, iar premierul a pus în atenţia deputaţilor proiectul „România Competitivă”, o iniţiativă ce va fi în dezbatere publică până la sfârşitul lunii septembrie. UDMR va susţine acest proiect care ar putea să aducă schimbarea la faţă a Românei, dacă va fi asumat de cetăţeni în fapt, nu doar formal. În viziunea deputatului european Iuliu Winkler, gesturile banale (cum ar fi să nu arunci o hârtie pe jos ori să nu mai oferi o ciocolată funcţionarei de la ghişeu) ar fi un bun început de a schimba ceea ce nu ne place în ţara în care trăim.

În sprijinul românilor din Marea Britanie

O altă temă de discuţii propusă de premier la întâlnirea cu deputaţii europeni a fost aceea a românilor care lucrează în Regatul Unit. „Am convenit cu toţii că o prioritate – şi pentru guvern şi pentru noi în Parlamentul European şi pentru diplomaţie – trebuie să fie cetăţenii români care sunt în Marea Britanie, 175.000, conform cifrelor oficiale, cel puţin 24.000 – conform unor estimări mai puţin oficiale. Ei nu trebuie să aibă niciun fel de dezavantaj. Diplomaţia pregăteşte nişte capacităţi suplimentare în Marea Britanie pentru a discuta cu cetăţenii români şi a le reprezenta interesele, vor fi acte legislative în Parlamentul European şi va trebui să avem grijă de ei. Sigur, primul care va avea puteri în acest sens va fi guvernul şi noi – parlamentarii europeni – va trebui să susţinem guvernul în toate demersurile sale”, a declarat parlamentarul european Iuliu Winkler.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/