România a intrat pe deficit, banii colectaţi la buget se situează într-o zonă dezastruoasă, iar fondurile europene sunt inexistente, iar Tehnocraţii iau bani de la Transporturi şi Agricultură pentru a suplimenta bugetul SRI – sunt principalele observaţii făcute de liberalii ALDE la rectificarea bugetară promovată de Guvernul Cioloş.
„Ce nu spune nimeni este că guvernul taie sume importante de la ministere unde ar fi trebuit realizate proiecte care să susţină dezvoltarea României. Guvernul transferă banii luați de la transporturi sau agricultură și îi duc în zone care nu au o nevoie stringentă de bani, precum instituțiile de forță ale României – SRI. Mai mult, niciun reprezentant al PNL sau al guvernului nu spune că bugetul general consolidat a trecut pe deficit după primele cinci luni ale acestui an, execuţia bugetară pentru perioada ianuarie – mai încheindu-se cu un deficit de 780 de milioane de lei, respectiv 0,10% din PIB, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut bugetul general consolidat consemna un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB. Ne întrebăm unde a dispărut excedentul lăsat de guvernarea anterioară dacă investiţii nu am văzut, realizări importante ale guvernului nu au fost şi nici fonduri europene nu au fost absorbite. Aşadar, unde sunt banii românilor? Mai mult, încasările la buget sunt în cădere liberă, lucru ce se va vedea cu siguranţă în bugetul pentru 2017, atunci când acest guvern nu se va mai afla în funcţie, asta dacă PNL şi cei care se luptă pentru impunerea unui guvern penelist nu vor face tot ce le stă în putinţă să se asigure că Cioloș va continua”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ALDE Hunedoara.
Fostul comisar european al Agriculturii taie de la fermieri
„România taie de la investiţiile din Transport şi Agricultură, mai exact de la proiectele de investiţii finanţate din fonduri externe nerambursabile, şi dă SRI-ului. Bugetul Ministerului Transporturilor este tăiat cu 383 milioane lei pe motiv că nu s-au cheltuit toţi banii prevăzuţi pentru proiectele europene, iar cel al Ministerului Agriculturii – cu 168,4 milioane lei. Ne plângem că nu atragem fonduri europene, însă vedem din partea acestui guvern o nepăsare în privinţa unor domenii cheie pentru România. Ne-am fi aşteptat din partea unui fost ministru al agriculturii, comisar european pe domeniul agriculturii să nu taie bani din acest sector. Zilele acestea România trece printr-o perioadă de secetă care a afectat culturile, iar în ceea ce priveşte irigaţiile Guvernul a decis să ignore legea prin care trebuia să se asigure fonduri pentru refacerea sistemului de irigaţii. Acum, ca tabloul să fie complet, mai taie şi fonduri de la agricultură. Fermierii se plâng că nu au sisteme de irigaţii, că seceta va afecta din nou culturile, iar guvernul, în loc să găsească bani pentru refacerea sistemului de irigaţii, taie bani tocmai de la acest minister. Ne aşteptam din partea unui fost comisar european pentru agricultură să existe o viziune cu proiecte finanţate prin fonduri europene prin care să fie susţinuţi fermierii din România. Guvernul Cioloș pare că a fost mai interesat să pună piedici fermierilor în loc să îi ajute. În privinţa transporturilor nu ar trebui să ne mai mire nimic. Acest guvern a fost lipsit de strategie de la început, a amânat proiecte importante de infrastructură, iar în acest an România va încheia din nou cu zero kilometri de autostradă cheltuiţi. Acum înţelegem de ce programul de guvernare pentru transporturi conţinea doar câteva rânduri”, se arată în comunicatul ALDE.
Atac subliminal la Cuminţenia Pământului
„În final trebuie să adresăm o întrebare guvernanţilor legată de un alt minister de la care s-au tăiat bani – cel al Culturii, acest lucru în condiţiile în care se duce o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului. Oare cum cred guvernanţii că îi vor convinge pe oameni să doneze bani, dacă ei taie accesul culturii la finanţare? Cum va fi citit acest mesaj de români? Nu spunem că nu este bine că s-au asigurat banii pentru ministerul Muncii, cel care trebuie să asigure creşterile salariale pentru profesori şi medici. Însă, în privinţa salarizării, guvernul trebuia să se ocupe să realizeze o lege unitară a salarizării, una care să pună în ordine întreg sistemul de salarizare bugetar. Este bine că măcar cele două categorii profesionale primesc bani în plus, însă nu trebuie să uităm că încă sunt categorii de români nemulţumiţi că acest guvern îi ignoră”.