0.4 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

STUDIU DE CAZ. „Arnăuţii” lui Ponta o ard în stil de poliţie politică

Raportul Corpului de control al premierului privind parcurile făcute în mediul rural în perioada guvernării PDL este manipulator, cu minciuni prin omisiune. Cel puţin în cazul Primăriei Ilia, singurul pe care l-am putut studia, având la dispoziţie tot materialul probator nu doar Nota şi concluziile pe care le-a publicat Guvernul duminică, 4 mai 2014.  „Arnăuţii” lui Ponta au consemnat câteva nereguli fără să precizeze că ele au fost corectate încă de pe vremea lui Boc. Actele doveditoare au fost prezentate în timpul controlului. Cu toate acestea ele au fost omise în Nota de informare a Corpului de control.

corpul de control

Nota de informare a Corpului de Control arată că 11 primari (majoritatea PDL) au spart banii Fondului de mediu prin fapte de natură penală, motiv pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală. În judeţul Hunedoara, „arnăuţii” premierului au descins la două primării, ambele conduse la acea vreme de primari PDL. În cazul comunei Ilia, primarul Marius Omotă este acuzat că a plătit confecţionarea a cinci bănci şi un leagăn cu două locuri care nu se regăseau în parc la „recepţia parţială”. Lui Omotă i se mai reproşează schimbarea, fără drept, a destinaţiei sumei de 50.395 lei din fondurile publice alocate obiectivului de investiţii. Acuzaţiile sunt demontate de documentele de la Primăria Ilia (pe care le-au avut la îndemână şi controlorii premierului), care arată că deficienţele semnalate au fost corectate până la finalizarea proiectului de amenajare a parcului.

Preambul

Trebuie să spunem încă de la început că Programul naţional, derulat în perioada 2009-2012, de „îmbunătăţire a calităţii mediului” prin parcuri făcute pe sate a fost o prostie. Nu o spunem numai noi, o spun şi specialiştii. Georgeta Barabaş, şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara e de părere că nu numai la sate (acolo unde verdeaţa este ultima „verigă slabă” a mediului), dar şi în mediul urban programul s-a derulat anapoda. Spre exemplu, la Deva, „îmbunătăţirea spaţiilor verzi” s-a făcut cu betoniera, acoperind cu ciment suprafeţe semnificative dintr-o arie protejată cum este parcul de la Pădurea Bejan.

În judeţul Hunedoara au fost admise la finanţare 12 primării şi s-au cheltuit aproape nouă milioane de lei. Comuna Ilia, aflată în cătarea corpului de control, a primit suma de 995.658,79 lei.

Minciuna prin omisiune

Echipa de control constată că „au fost realizate activităţile de achiziţie şi montaj bancă odihnă zidărie pentru un număr de 5 articole de mobilier urban, în valoare totală de 12.543,48 RON (fără TVA), precum şi activităţile de achiziţie şi montaj loc joacă leagăn cu două locuri 5-12 ani, în valoare totală de 9.270,78 RON (fără T.V.A.), în condiţiile în care, în realitate, bunurile nu erau furnizate, iar lucrările de montaj nu erau executate”. Controlorii îşi întemeiază acuzaţiile pe baza „Procesului-verbal de recepţie parţială de lucrări nr. 1334/14.07.2010”, susţinând că până la această recepţie parţială „au fost atestate date necorespunzătoare adevărului”.  Bun, şi după?  Totuşi, Corpul de control a fost la Ilia în aprilie 2014. Despre recepţia finală nu suflă o vorbă. Pentru că leagănul şi cele cinci bănci au fost făcute. Spre deosebire de Nota informativă publicată de site-ul Guvernului, în Raportul complet scris de echipa premierului este precizat faptul că la recepţia finală (P.V. 1513/20.08.2010) „au fost executate toate lucrările necesare realizării obiectivului de investiţii”, fapt care lasă fără obiect presupusa infracţiune pentru care Corpul de control a sesizat Parchetul General.

„Potera” lui Ponta ca instrument politic

Primarul comunei Ilia este, de asemenea, acuzat că ar fi comis deturnare de fonduri în formă continuată. „În fapt, la data de 25.11.2010 (Ordin de plată stornat în 2.12.2010, n.r.), respectiv la data de 29.12.2010 (Ordin de plată stornat în 30.12.2010, n.r.), în calitate de ordonator de credite, primarul comunei llia, judeţul Hunedoara, a ordonanţat plata sumei totale de 50.395 RON către societăţile DANY INVENT TRUST S.R.L llia şi OMNIA TELELOGIC S.R.L Deva, în condiţiile în care prestaţiile pentru care au fost efectuate plăţile nu aveau legătură cu realizarea obiectivului de investiţii pentru care au fost alocate fondurile bugetare, iar obligaţiile de plată ale unităţii administrativ-teritoriale rezultate din efectuarea unor cheltuieli eligibile în cadrul proiectului nu erau achitate ori erau achitate parţial”, se arată în Nota de informare. Dacă echipa de control a lui Victor Ponta ar fi fost de bună credinţă sesiza că „deturnarea de fonduri în formă continuată” a fost în realitate o greşeală de contabilitate corectată în mai puţin de o lună, după cum reiese din documentele pe care controlorii le-au avut la dispoziţie.

În lumea politică a judeţului Hunedoara se discută că primarul Marius Omotă plăteşte pentru că a refuzat să treacă la PSD. Greu de probat. Dar felul în care sunt aranjate informaţiile în Nota publicată de Guvern arată că „arnăuţii” Corpului de control au devenit un instrument periculos de poliţie politică.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/