17.5 C
Deva
marți, aprilie 30, 2024

TĂMBĂLĂU „CÂT CHINA”. Scandalul deşeurilor toxice din Hunedoara ia amploare internaţională

Poluarea cu deşeuri toxice de la Hunedoara nu a fost lichidată, deşi au trecut aproape trei ani de la izbucnirea scandalului. Dosarul penal bate pasul pe loc de peste doi ani, iar zona contaminată nu a fost nici acum ecologizată. Mai mult, în plin scandal, 540 de tone de concentrat au fost încărcate în containere, vămuite la Deva şi transportate în portul Constanţa pentru a fi exportate în China. Câteva luni mai târziu, oficialităţile chineze refuză să primească 123 de containere pe motiv că încărcătura este toxică. Neoficial am aflat că deşeurile care se plimbă pe mare între China şi Hong Kong provin din Hunedoara. Potrivit informaţiilor noastre, anterior acestui episod, a fost deschis în China un dosar penal de corupţie, în care câţiva vameşi sunt acuzaţi că au măsluit cifrele concentratului cu plumb provenit din Hunedoara. Autorităţile locale şi centrale se străduiesc să ţină sub tăcere acest subiect, deşi există  „suspiciuni rezonabile” că ne aflăm în faţa unui scandal internaţional.

 

 

În decembrie 2013 au ajuns în judeţul Hunedoara 2.600 de tone (ulterior s-a dovedit că erau 5.600 de tone) de pulberi cu conţinut ridicat de plumb de la Copşa Mică. De atunci deşeurile periculoase au fost mutate de colo-colo prin judeţ, procesate clandestin în lingouri de plumb, ori spălate în apele râului Cerna. Ancheta autorităţilor bate pasul pe loc, iar ecologizarea terenurilor otrăvite a rămas în doru’ lelii.  Flavius Bran, comisarul şef al Gărzi de Mediu Hunedoara, spune că nu poate face nimic pentru că dispoziţia de ecologizare este contestată în instanţă. „Noi am aplicat sancţiuni de şase miliarde de lei vechi per total şi aşteptăm să se termine procesele ca să vedem ce şi cum”, ne-a declarat comisarul Bran. În timp ce Garda era în aşteptare să vadă „ce şi cum”, traficanţii de substanţe toxice şi-au urmărit interesul, trimiţând la export concentratul care le poate aduce profit.

 

Traseul deşeurilor periculoase cu plumb

 

SC Rombat SA Copşa Mica a predat deşeu periculos zgura oxidică de plumb către C.T.A. Iron Power Steel SRL din Oțelu Roșu, care le-a depozitat la SC Minprod 2005 SRL Soimuş în vederea valorificării. De aici marfa a fost preluată de SC Auto Trading Corporation SRL Hunedoara, care o prelucrează artizanal prin intermediul firmei  Leina Marketing SRL Teliuc, în mai multe puncte de lucru: la fosta mină din Teliucu Inferior, la Staţia Pilot Zlaşti şi în hala mecanică nr.3 de pe platforma industrială a combinatului siderurgic. Aici, deşeurile sunt spălate cu apă din râul Cerna pentru a obţine o concentraţie ridicată de plumb. O parte din concentratul de plumb este exportat în China şi cam 700 de tone sunt mutate în curtea firmei ICSH, într-un cartier locuit, cu case. Atât se ştia în iulie 2014, când ZIARUL Hunedoreanului a făcut primele dezvăluiri. Încă de pe atunci, autorităţile dădeau semne că vor să pună batista pe ţambal. Întâi comisarii Gărzii de Mediu, care au ascuns faptul că e vorba de poluare cu deşeuri toxice, pretinzând că ar fi zgură metalurgică. Apoi, aveam să aflăm că este vorba de o afacere ocrotită politic, în care sunt implicaţi oamenii din anturajul fostului premier Victor Viorel Ponta, în funcţie la acea vreme.

Poluarea continuă în paralel cu ancheta

Timp de un an, Prefectura şi Ministerul Mediului au jucat un fel de ping-pong al responsabilităţii. Iniţial, prefectul Sorin Vasilescu a declanşat o anchetă, după care a venit în control, de două ori, Corpul de Control al ministrului Mediului, iar peste câteva luni Vasilescu a cerut, din nou, sprijinul Corpul de Control al ministrului Mediului. Toate manevrele de pasare a responsabilităţii, aveam să aflăm, au legătură cu faptul că în spatele afacerii stă fiul fostului prefect (PSD) de Dâmboviţa, Ion Marinescu, un politician apropiat lui Victor Ponta. Astfel, în loc să se stingă scandalul, firma ocrotită politic continuă să aducă deşeuri toxice în judeţ. În timp ce autorităţile derulau anchete penale şi administrative, SC Continmar Serv SRL Târgovişte, firmă patronată de Bogdan Olteanu-Marinescu (cum spuneam, fiul fostului prefect de Dâmboviţa), aducea încă trei mii de tone de pulberi toxice în judeţ.

 

Un scandal „cât China”

În 12 iunie 2015, dispare din curtea ICSH o parte din cantitatea de pulbere „imobilizată” de autorităţi până la soluţionarea cauzei. Este vorba despre concentratul care putea fi valorificat la export. La acea dată, 540 de tone de pulberi au fost încărcate în containere şi vămuite la Deva pentru a fi exportate în China. Autorităţile n-au avut nicio reacţie publică, iar scandalul a intrat din nou în muţenie. Povestea a revenit în actualitate odată cu o ştire, din 6 noiembrie 2016,  potrivit căreia o nava sub pavilionul Hong Kong-ului a plecat din Constanţa pe 9 decembrie 2015 având o încărcătură de 123 de containere ce conţin deşeuri toxice ce trebuiau duse în oraşul Shanghai, în estul Chinei. Oficialii de acolo au refuzat să le primească, iar vasul a poposit ulterior în Hong Kong, după care a plecat şi a încercat să le descarce în portul din Xiamen, China, dar fără succes. În cele din urmă, nava s-a îndreptat către Hong Kong unde a ajuns pe 20 august şi a reuşit să descarce containerele, dar acestea nu au trecut de vamă din cauza încărcăturii toxice. Acum se poartă discuţii pentru ca deşeurile să fie expediate înapoi în România. Deocamdată nu am primit detalii oficiale din partea Ministerului Mediului, dar vom reveni.

 

EXTRA

Harta terenurilor otrăvite

Pulberile otrăvite au fost risipite pe cel puţin trei amplasamente. La Şoimuş este cartierul general al afacerii, în curtea Minprod, firmă controlată de familia pesedistului Ioan Marinescu, unul din liderii cu greutate în PSD, fost prefect de Dâmboviţa, schimbat de premierul Dacian Cioloş la jumătatea lunii februarie 2016. Pe acest amplasament au fost aduse deşeuri toxice chiar şi anul acesta, la peste doi ani de la declanşarea dosarului de urmărire penală. Al doilea amplasament este la Mintia, în curtea fostei exploatări miniere. Aici nu s-au luat niciodată măsuri. Ba din contra. Comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au mers atât de departe cu protecţia poluatorului, încât au făcut notificări în numele agentului economic. În municipiul Hunedoara este cel de al treilea amplasament cunoscut, în hala mecanică nr.3 de pe platforma industrială a combinatului siderurgic. A mai existat un amplasament în curtea ICSH, dar de acolo pulberile au fost exportate în China. Ecologizarea terenurilor otrăvite şi îndepărtarea prejudiciului de mediu costă în jur de 400.000 de euro şi n-ar fi exclus ca banii să fie suportaţi de statul român, cel puţin într-o primă fază. Până una-alta terenurile rămân contaminate pentru că şefii Gărzii de Mediu aşteaptă să vadă „ce şi cum” se întâmplă în instanţă.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/