13.8 C
Deva
joi, octombrie 5, 2023

TRATAT CU REFUZ DE PONTA: Florin Cazacu nu primeşte păcură pomană de la Guvern

Guvernul a respins cererea Primăriei Brad de a scoate din rezervele statului 2.500 de tone de păcură care să asigure căldura pe timp de iarnă a locuitorilor din municipiu. Guvernanţii nu au fost de acord cu faptul că păcura urma să ajungă la Brad sub formă de „pomană”, cu titlu gratuit

caldura brad

Pe masa Guvernului s-a aflat, ieri, un proiect de hotărâre privind „aprobarea scoaterii definitive din rezervele de stat a unei cantităţi de păcură pentru municipiul Brad, judeţul Hunedoara”. Această Hotărâre a fost respinsă în forma prezentată în Şedinţa de Guvern, urmând să fie prezentată o formă revizuită a actului normativ.


Pregătiri de ultim moment

Şi în această toamnă, primarul Florin Cazacu a fost luat pe nepregătite de anotimpul rece care bate la uşă. Furnizarea agentului termic se află în tot felul de proceduri, încă, nefinalizate. Începând cu această lună, SC Termica Brad SA, o societate nou înfiinţată la repezeală de Consiliul Local Brad a preluat activitate de producere şi furnizare a agentului termic de la firma Acvacalor care este pe punctul de a intra în faliment şi lichidare judiciară. Termica Brad a fost înregistrată la Registrul Comerţului în 17 septembrie 2013 şi deocamdată nu are licenţă de operator în materie de energie termică. Edilii speră să obţină licenţa până la 1 noiembrie, altfel nu vor putea da căldură populaţiei. De menţionat ar mai fi şi faptul că în noua inginerie financiară  toate datoriile rămân la fosta firmă falimentară a primăriei (Acvacalor), în vreme ce Termica preia activele.

La prima mână ar fi vrut păcură gratis

Ca să asigure căldura în casele brădenilor pentru această iarnă, primăria are nevoie de 2.500 de tone de păcură. Este al treilea an consecutiv în care „gospodarii” care conduc municipiul Brad apelează la mila guvernului ca să-şi rezolve problema agentului termic. Cu greva foamei (când era în opoziţie) sau cu „cerşetorie politică” la colegii săi pesedişti care ne guvernează, Florin Cazacu a obţinut împrumuturi de păcură de la rezervele statului, fără să restituie niciodată cantitatea totală. De acum doi ani, Primăria Brad mai are de dat 405 tone de păcură, iar din împrumutul de anul trecut – 1.052 tone.  De această dată, Cazacu ar fi vrut să primească păcură „moca” de la Guvern, însă cererea sa a fost tratată cu refuz.

A doua mână stă întinsă pentru bani

La Brad energia termică costă 977 lei pentru o Gigacalorie şi se estimează o scădere de 4-5 puncte procentuale din cost la o producţie vândută de 9.000 de gigacalorii pe sezon. Populaţia plăteşte 30 la sută din costul energiei termice, restul fiind suportat de primărie. Cu toate acestea căldura la Brad rămâne extrem de scumpă pentru locuitorii oraşului – 295 lei pe gigacalorie.

La ultima şedinţă a Consiliului Local Brad de la sfârşitul lunii septembrie, primarul Florin Cazacu spunea că bugetului local este incapabil să suporte subvenţia pentru energia consumată de populaţie, motiv pentru care a cerut Guvernului şi bani din Fondul de Rezervă, nu doar păcură. Deocamdată alocarea de fonduri nu a intrat în dezbaterea guvernanţilor.

În viitorul nu foarte apropiat, pentru locuitorii municipiului Brad salvarea ar putea veni de la Transgaz Mediaş, societatea naţională de transport gaze, care are un proiect în fază destul de avansată de a trage o magistrală de gaz de la Mintia la Brad.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente