8.6 C
Deva
luni, aprilie 21, 2025

UN DECENIU DE COTROVERSE. Falimentul firmei de Drumuri şi Poduri scandalizează administraţia judeţeană

Falimentul societăţii Drumuri şi Poduri SA a revenit pe masa consilierilor judeţeni cu un nou scandal. Şefii judeţului nu mai vor să-i plătească administratorului special Marius Mutulescu salariul, pe motiv că nu a depus nici un raport de activitate. Problema e că, potrivit contratului de mandat, administratorul nu avea obligaţia să raporteze, decât dacă i se solicita în mod expres acest lucru şi Consiliului Judeţean nu i-a cerut niciodată lui Mutulescu aşa ceva. De altfel, administraţia judeţeană (condusă pe atunci de Dorin Gligor) a mai desfiinţat odată, abuziv, contractul administratorului special, iar instanţa a obligat Consiliul să-i plătească aproape un miliard de lei lui Mutulescu.

Vineri, 27 ianuarie 2017, a fost o şedinţă cu sântei la Consiliul Judeţean. Spiritele s-au inflamat la punctul 13 al ordini de zi, proiect care declanşa procedura de revocare a lui Marius Mutulescu din funcţia de administrator special la SC Drumuri şi Poduri SA, firmă a Consiliului Judeţean, aflată în faliment din 2009.  Conducerea judeţului s-a arătat indignată de faptul că Mutulescu ia 3.500 de lei lunar şi – în opinia şefilor CJ Hunedoara – nu face nimic să-şi merite banii. Mai pe şeleau, liderii PSD vor să-şi pună omul lor pe funcţia, fiindcă postul de administrator special nu poate să dispară până la finalizarea procedurii falimentului.

Revocarea administratorului special

Marius Mutulescu a fost mandatat, la data de 22 octombrie 2012, să reprezinte interesele Consiliului Judeţean în procedura falimentului la SC Drumuri şi Poduri SA. „Problema s-a deschis în momentul în care noi am sesizat că există o plată care se face cuiva fără să aibă eficiență în muncă. Munca aia ar fi trebuit să aibă în spate o coală de hârtie, un email, un fax, un raport cât de cât concludent la ceea ce a făcut omul în luna respectivă”, spune Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hundoara. Numai că, nu e vina lui Mutulscu dacă nu sunt rapoarte de activitate. Contractul de mandat îl obligă pe administratorul special să dea note informative doar în măsura în care i-o cere în mod expres Consiliul Judeţean. Potrivit contractului, CJ Hunedoara are dreptul „să fie informat cu privire la derularea procedurii falimentului prevăzute de Legea nr. 85/2006 cu modificările şi completările ulterioare”. De acest drept nu a uzat niciodată administraţia judeţeană, motiv pentru care Oana Frânc – consilier judeţean PNL – a cerut executivului să solicite întâi un raport de activitate şi abia pe urmă să se pronunţe asupra felului în care şi-a îndeplinit administratorul special obligaţiile contratuale. Discutţiile s-au aprins şi au luat tentă politică. După lungi discuţii, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi şi pus în dezbatere la punctul „Diverse”. (Ulterior a fost votat ca punct suplimentar, fapt ce oferă temei de nelegalitate hotărârii, dacă se va găsi cineva să o conteste.)

Gligor a băgat Consiliul la cheltuieli de un miliard

Mazilirea lui Marius Mutulescu este la a doua tentativă, primii care au vrut să-l lase şomer fiind chiar colegii lui de partid. În 2015, pe când PNL se afla „la butoane”, Dorin Gligor a iniţiat o hotărâre prin care să se constate încetarea mandatului primit de Mutulescu. Fostul lider PNL – via PDL – îşi motiva decizia prin faptul că nimeni n-a vrut să-şi asume pontajul administratorului special (care, în treacăt fie spus, are muncă nenormată). Marius Mutulescu a contestat hotărârea în instanţă şi a primit câştig de cauză. Magistraţii obligă Consiliul Judeţean Hunedoara să-i achite administratorului special suma de 90.000 lei (aproape un miliard de lei vechi). Acum, actuala conducere a Consiliului Judeţean Hunedoara a reluat procedura de revocare a lui Mutulescu pe o altă cale, aflându-se la mâna lichidatorului căruia îi cer să convoace o şedinţă AGA în care să fie „mazilit” administratorul special.

Cutia Pandorei şi „şerpii” de la Drumuri şi Poduri SA

Şefii administraţiei judeţene invocă o cheltuială inutilă cu salariul lui Marius Mutulescu, însă e puţin probabil să economisească bănuţi după debarcarea sa. Câtă vreme nu se încheie procedura falimentului, CJ Hunedoara are nevoie de un om care să-i urmărească interesul la SC Drumuri şi Poduri SA, o firmă care a stârnit enorm de multe controverse pe parcursul ultimului deceniu. De altfel, preşedintele Mircea Bobora admite că situaţia firmei trebuie clarificată şi monitorizată. „După intuiție, nu administratorul special e singurul vinovat. Dați-ne voie să facem demersurile pentru a ne edifica vizavi de societatea asta. Tot ce voi ști eu sau domnul Andronache sau domnul Vasilescu referitor la societatea de Drumuri și Poduri a Consiliului Județean Hunedoara, veți ști și dumneavoastră. Noi nu ne dorim să deschidem Cutia Pandorei gândindu-ne la ce șerpi ies din cutiuța asta. Nu de teamă sau din dorința de a nu rezolva lucrurile. Noi am deschis acest subiect pentru că ne dorim, în limita posibilului, să-l clarificăm. Pe măsură ce vom avea clarificări, vă vom informa. Trebuie să reluăm proceduri și tot ce s-a întâmplat, începând de la data intrării în faliment din 2009 încoace. Nici nu plecăm de la idei preconcepute cum ar fi: cineva a băgat în faliment cea mai tare societate. Nu. Faptele și documentele sunt singurele lucruri care pot să demonstreze ce s-a întâmplat pe parcurs”, a declarat Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/