Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi-a ascuţit dinţii în „ciolanul” de la Electrocentrale Paroşeni, iar acum se dă victima unei subite pierderi de memorie
Ancheta noastră, referitoare la starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat actualul şef al Consiliului Judeţean Hunedoara, Dorin Gligor, în 2012, în perioada în care a ocupat, simultan, funcţiile de consilier judeţean şi preşedinte al SCPEET „Electrocentrale Paroşeni” are deja o confirmare oficială. Conform datelor oferite, la solicitarea noastră, de conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Dorin Gligor a stat cu fundul în cele două luntri ale puterii în perioada iunie-septembrie 2012.
Clar şi răspicat
Conform răspunsului oficial oferit, la solicitarea noastră, de conducerea Complexului Energetic Hunedoara (ataşăm copia după acest document, n.r.), democrat-liberalul Dorin Gligor a fost numit (evident politic, spunem noi, judecând „competenţele şi experienţa profesională” în domeniul producerii energiei, ca şi „abilităţile” care l-au adus în poziţia de consilier al ministrului Economiei, n.r.) preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al SCPEET „Electrocentrale Paroşeni”, prin Hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), în data de 5 aprilie 2012.
Dorin Gligor a binevoit să renunţe la această funcţie abia în data de 4 septembrie 2012, dată în care, conform aceluiaşi document amintit, şi-a depus demisia.
Aceste date arată că, în perioada 26 iunie 2012 – dată la care, prin două hotărâri ale CJ Hunedoara, au fost validaţi consilierii judeţeni şi CJ a devenit legal constituit – 4 septembrie 2012, Dorin Gligor a deţinut, în paralel, funcţiile de consilier judeţean şi preşedinte al CA la SCPEET „Electrocentrale Paroşeni”.
Iubirea de putere e mai mare decât legea
Conform legii 161 din 2003, aşa cum arătam în ancheta noastră, un consilier județean nu poate fi în același timp „preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.
Nota bene: societăţi comerciale de interes naţional cu sediu sau filială în judeţul Hunedoara. Legea nu vorbeşte de relaţii contractuale, de interese patrimoniale, ci pur şi simplu defineşte locul unde nu ai voie să fii, atunci când eşti şi consilier judeţean.
Am studiat statutul SCPEET “Electrocentrale Paroşeni” SA (publicăm în facsimil prima pagină din acesta, n.r.). Această societate a fost persoană juridică cu sediul în judeţul Hunedoara şi cu statut de filială a societăţii de interes naţional SCPEET “Termoelectrica” SA. Exact cum spune legea 161 din 2003, atunci când interzice aleşilor judeţeni să deţină poziţii administrative acolo, explicit, fără echivoc. Mai simplu de atât nu se poate, ca explicaţie.
Nici usturoi “energetic” nu a mâncat, nici gura nu-l dă de gol
Interesant este că Dorin Gligor ne-a spus că habar nu are în ce perioadă a “prestat” la SCPEET “Electrocentrale Paroşeni”, lucru, hai să spunem, cel puţin hilar. Bănuim că Dorin Gligor a uitat şi faptul că a primit bani de acolo, aşa cum foarte probabil a uitat şi de cei peste 35.000 de lei nou-nouţi luaţi de la Termoelectrica – să nu exagerăm, de aceşti bani şi-a amintit cumva,pentru că apar în propria declaraţie de avere!
Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt clare. Din punctul de vedere al lui Dorin Gligor, totul nu pare a fi decât o presiune politică şi de presă împotriva unui om fantastic de cinstit care este împiedicat să împartă cinstea, dreptatea şi adevărul la purtător în judeţul Hunedoara – a se vedea ultimele sale declaraţii publice. Din punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), vom afla, cât de curând, cum stau lucrurile, în litera legii. (Volodia Macovei)
[box type=”tick” border=”full”]Iată ce pot face, două mâini dibace
Departe de obişnuinţa obositoare a omului cu totul de a merge pe o cale în carieră, potrivit pregătirii şi competenţelor, Dorin Gligor a găsit, se pare, nişa. Vicepreşedintele actual al Consiliului Judeţean Hunedoara nu poate prezenta zeci de ani în linie profesională ascendentă, dar credem că poate să se laude cu găleţi de bani câştigaţi din sinecură (funcţie dobândită care cere puţină muncă sau deloc, n.r.). Cum ancheta noastră a vizat doar o felie de timp, din 2012, ne vom referi, pe scurt, doar la aceasta, fără prea multe comentarii. Cu mânuţa lui, vicepreşedintele CJ Dorin Gligor a completat declaraţii de avere din care reiese dibăcia cu care politicianul hunedorean şi-a încropit câştigurile. Două exemple sunt suficiente, deocamdată. Omul nostru a „trudit”, nu prea ştim ce şi cum şi nici cei pe care i-am întrebat nu îşi amintesc, la societatea Termoelectrica şi la Ministerul Economiei (în calitate de consilier al ministrului, după cum îi plăcea să fie văzut în coada declaraţiilor de presă, n.r.). Pe la minister, dacă e să ne luăm după informaţiile publice (a se vedea imaginea de pe site-ul ministerului, n.r.), a evoluat între 19 aprilie 2012 şi 7 iunie 2012. Aproape două luni. Cam de pomană,dacă e să luăm în considerare faptul că, pentru această evoluţie, folosind propria declaraţie de avere (a se vedea facsimil, n.r.), Dorin Gligor ar fi luat modesta sumă de 732 de lei – respectiv, a câştigat în două luni cu 30 la sută mai puţin decât salariul pe o singură lună al unui şofer debutant, conform grilei ministerului cu pricina (!). În compensaţie, cu o generozitate de care sunt în stare doar companiile de stat, de la societatea Termoelectrica, Dorin Gligor a încasat nu mai puţin de 35.600 de lei (a se vedea facsimil, n.r.). Oricum s-ar fi învârtit Dorin Gligor, se pare că sinecurile politice l-au făcut aproape „băiat deştept”. Ne este greu să mai facem comentarii. Despre conturi bancare şi datorii uriaşe vom vorbi cu altă ocazie.[/box]