19.4 C
Deva
miercuri, iulie 24, 2024

Povestea pădurii seculare de la poalele munților Orăștiei

Vechea dumbravă de la poalele munţilor, împânzită de stejari şi stăpânită de turmele de oi şi de câinii de stână, se înfăţişează într-o atmosferă aparte.

O păşune aflată la marginea satului Sereca din Hunedoara, pe drumul de pământ care se urcă spre vastele păduri din Munţii Orăştiei, a păstrat câţiva dintre cei mai bătrâni stejari din România.

Din vecinătatea ei, încep întinderile de zeci de mii de hectare de pădure din munţi. Localnicii i-au spus apoi locului Rodina Serecăi sau Ciolpanii Serecăi şi ştiau că aici copacii au fost lăsaţi să crească în voie sute de de ani.

În urmă cu două secole, locul aflat între văile Grădiştii (Orăştioarei) şi Sibişelului, apărea pe hărţile militare cu numele de Dumbrava.

În secolul al XX-lea, pădurea de stejari seculari de la Sereca a început să se rărească, întâi din nevoia localnicilor de lemne şi, mai târziu, pentru ca locul să fie transformat într-o păşune pe care să pască oile sătenilor. În anii ´80 şi ´90 au dispărut cei mai mulţi goruni, spun oamenii locului.

„Pentru că arborii erau foarte mari – de abia îi puteau cuprinde doi-trei oameni cu braţele, unii au fost doborâţi cu ajutorul dinamitei. Oamenii de aici s-au opus apoi tăierii copacilor rămaşi, dar cei mai mulţi dintre arborii seculari au fost puşi la pământ”, spune un localnic din Sereca.

În locuri puţin călcate de străini, povestesc oamenii, au rămas câţiva stejari vechi de sute de ani. „Au mai rămas câţiva. Nu i-a mai tăiat lumea, dar unii au fost rupţi de vijelii sau loviţi de fulgere. Alţii au rămas ascunşi printre arborii pădurilor mai tinere”, povesteşte unul dintre ciobanii din zonă. Bărbatul arată spre trunchiul uriaş al unui gorun, retezat de peste trei decenii, dar care nu a mai fost mutat din loc de atunci şi pare aproape pietrificat.

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/