Hunedorenii sunt invitaţi în această săptămână la acţiunea de comemorare a primului cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara, Constantin Bursan. Puţini ştiu însă că omul politic care a sfârşit în închisorile regimului comunist a fost agent secret.
Constantin Bursan va fi comemorat în municipiul Hunedoara în 21 mai, când se împlinesc 127 ani de la naşterea lui şi 53 ani de la trecerea în nefiinţă. „Cu această ocazie, va avea loc o slujbă religioasă de pomenire şi o depunere de coroane de flori la bustul lui Constantin Bursan, cel care a ctitorit Catedrala Ortodoxă din Hunedoara şi actualul sediu al Primăriei municipiului Hunedoara”, a informat Primăria Hunedoara.
Constantin Bursan a fost unul dintre primii cetăţeni de onoare ai Hunedoarei. Omul politic din perioada interbelică, fost deputat liberal de Hunedoara, a primit acest titlu în 1937, la inaugurarea clădirii Palatului administrativ din Hunedoara. Bursan a fost cel care a finanţat construcţia clădirii în forma literei H, o bijuterie arhitecturală a acelor vremuri. „Duminica trecută s-a inaugurat primul palat administrativ clădit sub stăpânirea românească. E vorba de frumosul edificiu al falnicei cetăţi care este Hunedoara. Meritul iniţiativei şi săvârşirea acestei opere revine aproape de-a întregul domnului deputat C. Bursan, care cu prilejul inaugurării a fost proclamat cetăţean de onoare al oraşului. La festivitatea inaugurării palatului şi a predării diplomei de cetăţean de onoare al oraşului Hunedoara, domnului Bursan, au stat domnii Valer Pop, ministrul industriei şi al comerţului, Aurelian Bentoiu (n.r. viitor deţinut politic, decedat după 13 ani de detenţie, în Jilava), subsecretar de stat la Justiţie, precum şi numeroşi deputaţi”, relatau reporterii revistei Realitatea Ilustrată, din 14 aprilie 1937.
Cariera politică sfârşită tragic
Omul politic liberal şi-a lăsat amprenta asupra istoriei Hunedoarei. A sprijinit financiar construcţia mai multor edificii importante din Hunedoara, printre care se numără şi catedrala din centrul vechi al municipiului. A fost însă un personaj controversat. Potrivit mai multor istorici Constantin Bursan a fost spion şi agent al serviciilor secrete britanice şi naziste, sub numele conspirativ „Doctor Ecko” sau „Doctor Bruno”.Deputatul liberal a avut un destin tragic. O dată cu instaurarea regimului comunist din 1946, Constantin Bursan a fost trecut imediat în rândul inamicilor statului. A fost deposedat de averea impresionată pe care o deţinea, iar în octombrie 1950 a fost arestat şi trimis în beciurile Securităţii. După o anchetă îndelungată, fostul deputat liberal de Hunedoara a fost condamnat, doi ani mai târziu, la 25 de ani de temniţă grea pentru complicitate la crimă de înaltă trădare. În 1962, Constantin Bursan a murit în închisoarea din Jilava, la vârsta de 74 de ani, după 12 ani de chinuri, iar trupul său nu a mai fost predat familiei pentru a fi înhumat.