22.8 C
Deva
joi, iunie 13, 2024

Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva

Povestea celei mai vechi biserici ridicate de români în Deva a început în jurul anului 1640, când credincioșilor români li s-a permis ridicarea unei biserici de zid, după ce fiecare familie a donat câte 50 de dinari pentru viitoarea construcție și ar fi prestat câte două zile de coasă în favoarea parohiei reformate, susțin istoricii vremii.

De asemenea, istorici ca Victor Șuiagă susțineau că românilor ortdocși li s-a impus ca turnul clopotniței să nu fie mai înalt decât cel al bisericii calvine maghiare și ca românii să nu tragă clopotele înainte calvinilor. Oamenii au respectat condiția privind înălțimea turnului, însă au ales ca loc de construcție coasta unui deal din cartierul românesc numit „Pe vale”. În următoarele două secole, biserica împodobită cu icoane prețioase a dominat așezarea de la poalele Cetății, așa cum arată cele câteva gravuri din secolele XVIII – XIX, care înfățișau panorama orașului. Biserica s-a degradat treptat, iar din 1865, când a început construcția actualei catedrale episcopale din Deva, localnicii au hotărât ca nava și altarul unei acesteia să fie demolate, iar materialele să fie folosite la noua biserică de pe „Drumul Țării”. Credincioșii au păstrat intact doar turnul clopotniță al fostei biserici ortodoxe, ce poate fi văzut și astăzi în cimitirul de pe Strada Călugăreni.

Turnul vechii biserici se află pe lista monumentelor istorice din Deva și este considerat a treia clădire ca vechime a orașului, după Cetatea Devei și Palatul Magna Curia. A ajuns însă într-o stare avansată de degradare, care contrastează cu frumusețea și valoarea sa istorică. Acoperișul de tisă a putrezit, iar găruri imense pot fi văzute în el, pereții turnului s-au scorojit, iar din motive de siguranță intrarea în turnul clopotniță a fost pusă sub lacăt. În jurul lui, au fost înghesuite morminte, unele chiar lipite de monumentul istoric, iar materiale de construcție și cruci nefolosite sunt rezemate de monumentul vechi de aproape patru secole. În jurul lui nu sunt panouri din care oamenii care îl vizitează să-i afle povestea. Nici măcar nu a fost trecut pe lista atracțiilor turistice ale municipiului, chiar dacă este înfățișat adesea în fotografiile populare cu privelștile Devei.

În 2015, susține preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, administrația locală a preluat custodia monumentului istoric, pentru a-l restaura și consolida. Planurile nu au mai fost realizate, iar turnul pare dat uitării.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/