38.7 C
Deva
miercuri, iulie 17, 2024

Protest al angajaților Termocentralei Mintia

Angajaţii Termocentralei Mintia au anunţat, luni. că se alătură protestului minerilor din Valea Jiului, şi ei fiind afectaţi de problemele financiare ale Complexului Energetic Hunedoara.

Reprezentanţii acestora au transmis o solicitare prefectului Hunedoarei, în care au prezentat problemele legate de plata restanţelor salariale şi au cerut stabilirea unui program de reorganizare a C.E.H. şi implicit a termocentralei Mintia, astfel încât activitatea energeticienilor să poată continua şi după perioada de trei luni în care Guvernul României va plăti salariile.

„Deoarece Complexul Energetic Hunedoara a ajuns la capăt de drum, dovadă că nu produce nici cărbune, nici energie electrică, trebuie să le spunem guvernanţilor că aşa nu se mai poate, că noi nu vrem să fim salariaţii AJOFM-ului. Acea soluţie promisă de ministrul Energiei că vom fi plătiţi timp de trei luni de la AJOFM, fără să ne spună ce se va întâmpla în a patra lună, nu putem să o înghiţim aşa uşor”, afirmă Cristian Iştoc, liderul de sindicat de la Mintia.

Termocentrala Mintia şi-a oprit activitatea de la mijlocul săptămânii trecute, şi nu mai furnizează agent termic în reţeaua care cuprinde peste 4.000 de locuinţe din Deva, dar şi mai multe clădiri publice. Peste 22.000 de locuitori ai Devei au rămas fără căldură şi apă caldă, iar 4.200 de elevi şi preşcolari vor face cursuri de acasă, din cauza lipsei încălzirii în unităţile de învăţământ.

Din seara de 17 februarie, circa 80 de mineri de la Exploatarea Minieră (E.M.) Lupeni s-au blocat în subteran, nemulţumiţi că nu au primit salariile restante.

Protestul lor a continuat şi luni, 22 februarie, când 10 dintre oamenii rămaşi în abatajul aflat la 350 de metri sub pământ au intrat în greva foamei. „Mesajul lor a fost clar: nu cedăm până nu primim toţi banii pe carduri. Vrem transportul, vrem tichetele de masă şi vrem banii de căldură! Şi să rămână salariul cum a fost şi până acum: pe 15 avansul, pe 30 plata”, a spus Marius Miron, unul dintre reprezentanţii minerilor.

Tot luni, de la primele ore ale dimineţii, peste 200 dintre colegii lor de la minele Lonea, Livezeni şi Vulcan s-au strâns în curtea Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani. Pentru câteva ore, la Petroşani s-au aflat şi câteva zeci de ortaci de la mina Lupeni, care au decis apoi să îşi continue protestul în faţa sediului E.M. Lupeni. Oamenii îşi cer drepturile salariale şi demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din care fac parte administratorul special Cristian Roşu, cel care a anunţat vineri că va demisiona, şi directorul general Samuel Dioane.

Samuel Dioane a venit, luni, în faţa minerilor protestatari din Petroşani şi i-a asigurat că îşi vor primi salariile până la mijlocul săptămânii. „Ce este sigur la acest moment este că plata se va da săptămâna aceasta, cât de repede posibil. Actele au fost trimise la AJOFM (Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă), pentru a putea fi plătiţi pentru munca voastră. Restanţele privitoare la tichete şi transport se vor acorda după aprobarea bugetului în Parlament”, le-a spus Dioane minerilor.

Oamenii i-au cerut acestuia demisia, acuzându-l de blocajul care a dus la neplata salariilor, în timp ce Dioane a încercat să le explice greviştilor cum s-a ajuns în situaţia ca societatea  minieră să rămână fără bani pentru angajaţi. „Din 2018, de când nu a mai fost subvenţia pe cărbune, au fost notificate toate organele statului şi toată lumea a ştiut ce se întâmplă în Valea Jiului. Minerii lucrează în condiţii foarte grele, mai rău ca sclavii pe vremuri, însă pe lângă toate problemele noastre din minerit, a mai apărut şi insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, din cauza datoriilor acumulate, insolvenţă care ne-a pus capac. Din păcate, în Valea Jiului, în afară de minerit, la ora aceasta, de 30 de ani, nu există din câte ştiu eu o altă societate care să aibă mai mult de 500 de angajaţi, oamenii depind de Complexul Energetic Hunedoara”, le-a spus directorul CEH minerilor.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/